• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Pohreb kardinála Jozefa Tomka v Košiciach: Svätá omša bude v latinskom a slovenskom jazyku

Pohreb kardinála Jozefa Tomka v Košiciach: Svätá omša bude v latinskom a slovenskom jazyku

Na dopravu a bezpečnosť v uliciach metropoly východu dohliada zvýšený počet policajtov.

16.8.2022 (Webnoviny.sk) - V utorok od 11:00 sa v Dóme sv. Alžbety v Košiciach koná pohreb kardinála Jozefa Tomka.

Vzdať úctu mu pred samotným obradom mohli dať ľudia ešte do 9:00, dovtedy tam boli vystavené jeho ostatky. Len za nedeľu a pondelok do chrámu z tohto dôvodu prišlo podľa hovorcu Košickej arcidiecézy Jaroslava Fabiana približne deväťtisíc ľudí.

Pre tých, ktorí sa v utorok do dómu na pohreb nedostanú, je vonku pred Urbanovou vežou pripravená veľkoplošná obrazovka. Prostredníctvom nej budú môcť sledovať priamy prenos z obradu.

Obrady povedie arcibiskup kardinál Duka

Na poslednej rozlúčke sa zúčastní aj bývalý osobný tajomník Jána Pavla II., emeritný krakovský arcibiskup, kardinál Stanisław Dziwisz.  Pohrebné obrady povedie emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Košická arcidiecéza očakáva, že na poslednej rozlúčke s kardinálom Tomkom sa zúčastnia tisíce veriacich i zasvätených, aj stovky kňazov. Očakávajú aj účasť slovenských, maďarských, českých i moravských biskupov, no aj biskupov z Poľska a Ukrajiny. Očakávaná je prítomnosť najvyšších ústavných činiteľov, teda prezidentky Zuzany Čaputovej, premiéra Eduarda Hegera a predsedu parlamentu Borisa Kollára.

Prítomných v úvode privíta košický pomocný biskup Mons. Marek Forgáč. Pohrebné obrady sa budú konať podľa zvyklostí pri pohreboch členov kardinálskeho zboru. Svätá omša bude v latinskom a slovenskom jazyku. Na organe bude hrať František Beer, hudobný sprievod zabezpečí Zbor a orchester sv. Cecílie pri Dóme sv. Alžbety v Košiciach pod vedením dirigenta Viliama Gurbaľa. V závere omše sa prítomným poďakuje košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober.

Mesto vyčlenilo 25-tisíc eur

Mesto Košice ešte počas minulého týždňa informovalo, že je na pohreb kardinála pripravené. Primátor Jaroslav Polaček a vedenie mesta vyčlenili na zabezpečenie organizácie tejto udalosti sumu 25-tisíc eur. Zóna Dómu sv. Alžbety sa zmenila na pietne miesto.

Od piatka zdobia košickú Hlavnú, Mlynskú a Alžbetinu ulicu vlajky s vatikánskymi, slovenskými a košickými insígniami a kvetinová výzdoba, ktorú zabezpečuje Správa mestskej zelene. Samospráva avizovala aj zvýšenú čistotu v uliciach.

Mesto už vopred vyzvalo majiteľov reštaurácií a podnikov v okolí Dómu sv. Alžbety, aby od nedele do utorka znížili intenzitu reprodukovanej hudby. Na dodržiavanie verejného poriadku dohliadajú príslušníci bezpečnostných zložiek.

Desiatky autobusov s pútnikmi

Pre autobusy a autá sú pripravené záchytné parkoviská. Samospráva uviedla, že podľa odhadov má do Košíc prísť približne 100 autobusov s pútnikmi z celého Slovenska.

„Autobusy majú podľa pokynu organizátorov vyložiť ľudí na autobusovej stanici, odkiaľ sa ďalej cez Mlynskú ulicu presunú k dómu. Využiť môžu aj záchytné parkovisko v Košickej futbalovej aréne na ulici Pri prachárni 13. Pre osobnú dopravu je pripravený parkovací dom pri Steel Aréne,“ avizovalo mesto.


Počas smútočného obradu bude zabezpečená aj zdravotná služba, požiarna ochrana a toalety.


Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok 8. augusta vo svojom byte v Ríme vo veku 98 rokov.


Narodil sa 11. marca 1924 v obci Udavské pri Humennom, bol slovenský rímskokatolícky biskup, kardinál, náboženský spisovateľ a emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov a emeritný predseda Pápežského komitátu pre medzinárodné eucharistické kongresy. Po smrti kardinála Alberta Vankoyea 29. júla 2021 sa stal najstarším žijúcim členom kolégia kardinálov.

V roku 1945 odišiel študovať do Ríma, kde bol o štyri roky neskôr aj vysvätený za kňaza. Z tohto dôvodu sa pre nástup komunistického režimu nemohol vrátiť na Slovensko. V roku 1985 ho pápež Ján Pavol II. vymenoval za kardinála.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie