• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Podvodné konania falošných finančných inštitúcií podľa NBS vzrástli, dopomohla k tomu pandémia

Podvodné konania falošných finančných inštitúcií podľa NBS vzrástli, dopomohla k tomu pandémia

Pri podvodných investičných ponukách sa podvodník snaží prilákať spotrebiteľa vidinou vysokého zhodnotenia peňazí, často deklaruje, že bez rizika.

Národná banka Slovenska (NBS) sa pri výkone svojej činnosti v oblasti ochrany finančného spotrebiteľa každoročne stretáva s množstvom rôznych podnetov od spotrebiteľov, ktorí sa stali obeťami najrôznejších foriem podvodov a falošných finančných inštitúcií. Pandémia však priniesla ich viditeľný nárast.

Je to podľa centrálnej banky preto, že počas nej boli spotrebitelia oveľa viac odkázaní na internetové nákupy a ponuky a pandémia tiež priniesla pre mnohých zhoršenie ich finančnej situácie, či naopak v nej videli investičnú príležitosť.

Dve skupiny finančných služieb

Podvody v oblasti finančných služieb, s ktorými sa centrálna banka stretáva, možno podľa druhu služby, s ktorou je podvod spojený, rozdeliť do dvoch skupín. Jednou z nich sú podvodné investičné ponuky, druhou podvodné úverové ponuky.

„Rozdiel spočíva v stratégii podvodníkov, ktorá je zameraná buď na spotrebiteľov, ktorí peniaze majú a chcú ich zhodnotiť alebo na tých, ktorí peniaze nevyhnutne potrebujú,“ uvádza národná banka.

Cieľom je vylákať peniaze

Pri podvodných investičných ponukách sa podvodník snaží prilákať spotrebiteľa vidinou vysokého zhodnotenia peňazí, často deklaruje, že bez rizika. Pri podvodných úverových ponukách podvodník láka spotrebiteľa na možnosť získať výhodný úvery s nízkym úrokom bez potreby „zbytočných administratívnych prekážok“, avšak predtým je potrebné zaplatiť poplatok za sprostredkovanie.

„Cieľ je však pri oboch stratégiách rovnaký, a to vylákať od spotrebiteľa peniaze, ktoré už nikdy neuvidí,“ varuje NBS.

Náročné vypátranie podvodníkov v zahraničí

Poskytnutie účinnej pomoci finančnému spotrebiteľovi, ktorý sa už stal obeťou takéhoto podvodu, nie je vzhľadom na okolnosti prípadu podľa národnej banky často možné. Podvod je možné ohlásiť aj na políciu, no vypátrať podvodníkov, ktorí sú v zahraničí, komunikujú len cez internet a pod vymyslenými menami a adresami, je veľmi náročné.

Pre NBS je preto dlhodobou stratégiou prevencia, teda zvyšovanie finančnej gramotnosti verejnosti a zverejňovanie varovaní pred podvodnými schémami na finančnom trhu. Centrálna banka opakovane upozorňuje verejnosť na to, že v prvom rade je potrebné si skontrolovať, či ten, kto mu dáva lákavú ponuku, je v zozname dohliadaných subjektov.

Podvodníci sa vlani snažili vylákať peniaze z komerčných poisťovní, nafingovali parkovacie škody či diagnózy

Komerčné poisťovne aj v minulom roku riešili pokusy o poistné podvody. Prevládali podozrenia predovšetkým v oblasti poistenia áut, čo vo viacerých poisťovniach súvisí aj so skladbou portfólia poistných zmlúv. Boli to rôzne nafingované parkovacie škody, či úmyselne vyvolané dopravné nehody.

V rámci životného poistenia sa dokonca vyšetrovatelia stretli aj s udaním diagnóz, ktoré podľa vyjadrení posudkových lekárov neexistujú. Podozriví z nekalého konania v niektorých prípadoch nie sú len klienti, ale aj lekári, ktorí sporné diagnózy popísali. Poisťovací podvod je pritom podľa zákona trestný čin, za ktorý páchateľovi hrozí niekoľko rokov vo väzení.

Zhoršenie ekonomických podmienok

Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa Uniqa Beata Lipšicová, vlaňajšie pokusy o podvod čiastočne súvisia aj s pandemickými obmedzeniami a zhoršením ekonomických podmienok, ktoré mohli priniesť pre viacero občanov aj podnikateľov existenčné problémy. Niektorí sa ich zrejme snažili riešiť aj pokusom získať chýbajúce prostriedky z poistenia.


Zo skúseností poisťovne Generali vyplýva, že so zhoršujúcou sa ekonomickou situáciou obyvateľov rastie aj počet poisťovacích podvodov. „Preto sa dá predpokladať, že aj v nasledujúcom období vzhľadom na makroekonomický vývoj sa môžu podvody zvýšiť. Na tieto situácie sme však dobre pripravení,“ uviedla hovorkyňa Generali Katarína Ondra.

Allianz zaznemanala rekord

Aj podľa poisťovne Allianz pandémia „inšpirovala“ Slovákov k poisťovacím podvodom, pričom tie medziročne stúpli. Ako povedala vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností v poisťovni Allianz Jaroslava Kováčiková, v minulom roku to bola uchránená suma 9,5 mil. eur, čo je podľa nej rekord za doterajšie predošlé šetrenia z posledných 17 rokov.


V medziročnom porovnaní je to nárast zo sumy 8,4 mil. eur. Celková výška poisťovacích podvodov stúpla podľa Kováčikovej napriek poklesu počtu pokusov o poisťovací podvod.

Uchránili milióny eur

V rámci nastavených kontrolných mechanizmov sa z preverovania sporných udalostí vlani v poisťovni Kooperativa uchránila suma takmer 6 mil. eur. „V samotnom počte indikovaných podozrivých škôd evidujeme mierny pokles,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa poisťovne Kooperativa Silvia Nosková Illášová.


V poisťovni Uniqa sa celkovo chceli nepoctiví klienti obohatiť o čiastku 637 500 eur. Celková uchránená suma medziročne vzrástla o 12 %. V poisťovni Generali to boli pokusy o podvod v celkovej sume 3,17 mil. eur, uchránená hodnota bola medziročne o 464-tisíc eur vyššia.

Snaha upraviť vzniknuté úrazy

Poisťovňa Allianz zaznamenala vlani najväčší nárast a aj najvyšší celkový počet pokusov o podvod v životnom poistení, kde spoločnosť odhalila až 833 pokusov o podvod za viac ako 907-tisíc eur. Najčastejšie išlo o snahu upraviť vzniknuté úrazy. V poistení osôb zaznamenala Uniqa medziročne výrazný pokles novo vyšetrovaných káuz, a to o 45 %.


V prípade preukázaných pokusov o podvod sa im podarilo uchrániť pred výplatou 67 000 eur. V poisťovni Generali bola až druhou najpočetnejšou skupinou pokusov o poisťovací podvod oblasť úrazového a životného poistenia. Zaznamenali zvýšenú frekvenciu zneužívania rizika práceneschopnosti v súvislosti s bezdôvodným obohatením sa klientov.


„Mali sme prípad, keď si poistený pri tréningu zlomil kosti v priehlavku na ľavej nohe. Po ukončení liečby a potvrdení chirurgickou kontrolou, že zlomenina je vyliečená, sa poistený rok po úraze snažil získať nárok za trvalé následky úrazu v sume 3 700 eur, čo zdokumentoval aj cielenou lekárskou správou. Po porovnaní dvoch nekorešpondujúcich lekárskych správ sme požiadali o tretí, nezávislý lekársky posudok, ktorý potvrdil, že členok je bez obmedzenia hybnosti v porovnaní s druhým členkom a nie sú prítomné žiadne trvalé následky,“ uviedol príklad koordinátor špeciálnych činností v poisťovni Allianz Vojtech Kosík.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie