• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Podnikatelia v gastre chcú po očkovaní 50-ročných ľudí otvoriť terasy, nútia ich k tomu meškajúce kompenzácie od štátu

Podnikatelia v gastre chcú po očkovaní 50-ročných ľudí otvoriť terasy, nútia ich k tomu meškajúce kompenzácie od štátu

Pomôcť im otvoriť terasy za presne stanovených podmienok má aj príchod teplého počasia.

12.3.2021 (Webnoviny.sk) - Slovenskí gastropodnikatelia chcú po očkovaní 50-ročných ľudí koncom jari otvárať aspoň terasy svojich prevádzok. Už v apríli plánuje vláda očkovať zdravých 50-nikov, čo podľa prevádzkovateľov gastropodnikov znamená státisíce aktívnych ľudí, ktorým ani v interiéroch nebude nič vážne hroziť.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Pomôcť im otvoriť terasy za presne stanovených podmienok má aj príchod teplého počasia spojeného so slnkom a jeho schopnosťou likvidovať vírusy. Konštatovala to v piatok iniciatíva Zachráňme gastro!, ktorá dodala, že tento krok by nebol nevyhnutný, keby gastrosegment nebol na kolenách pre pomalosť a neflexibilnosť štátu. Peniaze z podpory pre tento sektor vraj navyše meškajú niekoľko mesiacov.

Schéma nepokrýva všetkých

Gastropodnikatelia sa pýtajú vlády, či vôbec niekto rozmýšľa, ako o mesiac, či mesiac a pol, budú môcť začať podnikať? „Na rozdiel od iných krajín, 100 % náhrada miezd prišla až takmer po roku, platí od februára 2021. Dovtedy sme si ľudí, ktorých sme nesmeli pustiť do práce, financovali úplne alebo sčasti sami. Nikto nám tie peniaze nevráti. Samozrejme, dnes sa vyplácajú (poväčšine z úverov) zamestnancom a štátu marcové zálohy na platy a odvody a podnikatelia majú z ministerstva práce ledva vyplatený december – a mnohí ani to nie," ozrejmila iniciatíva Zachráňme gastro!.

Navyše, schéma nájomného z ministerstva hospodárstva podľa iniciatívy ani zďaleka nepokrýva všetkých gastropodnikateľov. „Vlastná nehnuteľnosť, neochota prenajímateľov, prílišná byrokracia a ďalšie faktory ju spravili nedostupnou pre stovky podnikov, a tí nemajú šancu to zmeniť, hoci tí ju pripomienkujú už dlhé mesiace," pokračovala iniciatíva.

Ťarbavosť štátu

Najočakávanejšia avizovaná pomoc z ministerstva dopravy, ktorá mala šancu prikryť aspoň časť fixných nákladov, rieši podľa gastropodnikateľov stále ešte len jar až jeseň 2020, a aj to tempom, ktoré v polovici marca 2021 potešilo len približne polovicu žiadateľov.

„Tí, ktorí majú viac prevádzok, pritom o podporu požiadať ešte ani nemohli," doplnila iniciatíva. Peniaze pritom, podľa vyhlásení politikov sú, a dokonca z eurofondov. „Len ťarbavosť štátu a jeho zástupcov a vzájomné nezhody - ministerstvo hospodárstva verzus ministerstvo financií napríklad, neumožňujú minúť ich v prospech najpostihnutejších segmentov," uzavrela iniciatíva.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie