• Dnes je: Piatok 18. októbra 2024 meniny má Lukáš

Podnikateľ má zvyčajne nižší dôchodok ako zamestnanec. Z čoho potom žije v starobe?

Podnikateľ má zvyčajne nižší dôchodok ako zamestnanec. Z čoho potom žije v starobe?

Viac ako na dôchodok z povinného dôchodkového systému sa podnikatelia vo vyspelých krajinách s rozvinutou podnikateľskou kultúrou spoliehajú na predaj svojho podniku. Ten je podľa OECD ich najvýznamnejším zdrojom príjmu na dôchodku.

Takmer vo všetkých krajinách Európskej únie dostane podnikateľ nižší starobný dôchodok ako zamestnanec, aj keď obidvaja platia odvody z príjmu na úrovni priemernej mzdy.

Podnikateľ na Slovensku by mal mať podľa teoretického výpočtu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) o desať percent nižší starobný dôchodok z povinného systému, než rovnako zarábajúci zamestnanec.

Budúce dôchodkové zabezpečenie samostatne zarábajúcich je navyše oslabené, ak nie ochromené, nedodržiavaním pravidiel.

Predaj svojho podniku

Viac ako na dôchodok z povinného dôchodkového systému sa podnikatelia vo vyspelých krajinách s rozvinutou podnikateľskou kultúrou spoliehajú na predaj svojho podniku. Ten je podľa OECD ich najvýznamnejším zdrojom príjmu na dôchodku.


Ľudia vo vyššom veku zvyčajne vlastnia etablovanú firmu. Ak začali podnikať v mladšom veku, v preddôchodkovom období môžu mať vybudovanú rastovú spoločnosť s ukotvenými odberateľmi, dodávateľmi a zamestnancami. Medzi podnikateľmi nad 50 rokov je výskyt stabilných firiem častejší ako medzi ostatnými podnikateľmi.


Platí to aj pre Slovensko, hoci v užšom meradle ako v Európskej únii. V Únii možno každú desiatu firmu staršieho vlastníka považovať za etablovanú na trhu. Znamená to, že firma platí mzdy, odvody a platby obchodným partnerom nepretržite viac ako 3 a pol roka. Slovensko má nižšiu mieru etablovaných firiem starších vlastníkov, ale rozbeh podnikania je častejší ako v Únii.

Zložitosť a pomalosť procesov

Problémom je predaj podnikov. Podľa OECD v krajinách Európskej únie zmení vlastníka približne 450-tisíc malých a stredných podnikov ročne s vplyvom na viac ako dva milióny zamestnancov a na celé odberateľsko-dodávateľské reťazce. Európska komisia odhaduje, že až jedna tretina týchto prevodov končí neúspešne.


Do prevodu podniku vstupujú okrem pôvodného a budúceho vlastníka aj banky, poisťovne, právnici, regulačné či dohliadacie orgány. Zložitým aspektom prevodu je aj ocenenie podniku.


Na zložitosť a pomalosť procesov dlhodobo upozorňuje Európska komisia, OECD a ďalšie medzinárodné inštitúcie, ale vlády reagujú pomaly.


V Európe je niekoľko podporných neziskových iniciatív, ktoré fungujú na princípe prepájania predávajúcich s podnikateľmi, ktorí chcú prevziať existujúcu firmu. Do siete sú zapojené aj profesijné asociácie a bankové domy. Tie poskytujú školenia, finančnú podporu a iné služby podnikateľom, z ktorých väčšinu tvoria práve starší ľudia, odchádzajúci na dôchodok.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 17. október 2024

horoskopy na dnes stvrtok 17 oktober 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Stretnete sa s človekom, ku ktorému cítite veľké sympatie. Pomôže vás priviesť na lepšie myšlienky a prebudí u vás zmysel pre humor. Doprajte si trochu rozptýlenia.

Býk 21.4. - 21.5.

Z času na čas nezaškodí nejaká zmena. Pre vás to platí dvojnásobne, pretože stereotyp vás ubíja. Dnes budete mať príležitosť, ktorú by ste nemali nechať len tak. Treba len odvahu.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Bude sa vám dariť, len nezabudnite na opatrné počínanie s deťmi, partnerom alebo spoločníkom. Vzniknutý konflikt by mohol mať rozsiahle následky.

Rak 22.6. - 22.7.

Daj sa do kontaktu s osobami, ktoré myslia rovnako ako vy. Spoločne môžete veľa dosiahnuť. Spontánne nápady vyžadujú neobyčajné riešenie. Netreba sa ničoho naľakať.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 17. október 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie