• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Podmienenie stretnutia s pápežom očkovaním proti COVID-19 ministerstvu nevyšlo

Podmienenie stretnutia s pápežom očkovaním proti COVID-19 ministerstvu nevyšlo

Ministerstvo sa podľa vlastných slov aktuálne snaží tlačiť najmä na očkovanie v ambulanciách praktických lekárov a na činnosť mobilných očkovacích tímov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) pred týždňom oznámil, že všetci, ktorí sa budú chcieť v septembri na omšiach a iných podujatiach stretnúť s pápežom Františkom, budú musieť byť plne zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19.

Netají sa pritom, že aj týmto spôsobom chce Ministerstvo zdravotníctva SR motivovať ľudí, aby sa dali zaočkovať. Zdá sa však, že to nezaberá. Záujem o očkovanie sa za posledný týždeň nezvýšil, práve naopak.

V Čakárni na pridelenie prvého termínu v utorok čakalo menej ako 10-tisíc ľudí, od začiatku júla počet záujemcov o očkovanie stabilne klesá. Dôvodom je, samozrejme, aj to, že na očkovanie sa už v žiadnom kraji nie je nutné do Čakárne vopred registrovať.


Aj keď sa nedá povedať, že by veľkokapacitné očkovacie centrá (VKOC), ktoré majú na starosti vyššie územné celky, zívali prázdnotou, záujem o očkovanie vyhlásenie ministra rozhodne nenakoplo tak, ako sa očakávalo.

Na východe

Hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Anna Terezková portálu vZdravotníctve.sk potvrdila, že výraznejší záujem o očkovanie zatiaľ neevidujú, dokonca konkrétne vo VKOC v posledných týždňoch klesá.

„Košický samosprávny kraj sa preto snaží dostať vakcíny bližšie k ľuďom, ktorí majú záujem o očkovanie, no nevedeli sa napríklad zaregistrovať na očkovanie alebo prísť do niektorého z očkovacích centier,“ vysvetlila Terezková.


Simulované jednodňové očkovacie centrum otvorili 19. júla napríklad aj na Luníku IX, od nedele 24. júla začali očkovať pri obchodných centrách v kraji a v súvislosti s návštevou Svätého Otca plánujú zriadiť simulované očkovacie centrá aj vo farnostiach.


Terezková tiež dodala, že po spustení možnosti očkovať pri obchodných centrách bez povinnej registrácie zaznamenali záujem obyvateľov. V tomto prípade sa očkuje jednodávkovou vakcínou od výrobcu Johnson & Johnson, čo ľuďom uľahčuje situáciu.


Napriek tomu sa počet nových zaočkovaných na východe týždeň čo týždeň znižuje. „Počas uplynulého týždňa sme podali 5 770 vakcín, pre porovnanie, na prelome júna a júla to bolo v priebehu jedného týždňa 8 348 vakcín,“ doplnila Terezková.

Ako západ?

Záujem rovnako klesá aj na západnom Slovensku, ako potvrdila Lucia Šmidovičová, riaditeľka Odboru zdravotníctva Úradu Trnavského samosprávneho kraja. Zdá sa, že nepomohlo ani to, že už sa ľudia nemusia registrovať.

„Bez predchádzajúcej registrácie sme uplynulý víkend zaočkovali 1 350 záujemcov, a spolu 4 700 ľudí. Počas júlových víkendov nám pravidelne chodí do jednotlivých očkovacích centier približne 200 až 300 ľudí bez registrácie v Čakárni,“ uviedla Šmidovičová.


Podobná situácia je aj v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), aj keď Jozef Gabík upozorňuje, že záujem logicky klesá s počtom zaočkovaných, ktorých má BSK najvyššiu spomedzi všetkých krajov. Plne zaočkovaných však stále máme iba 36 percent ľudí.


Situáciu nezvrátila ani avizovaná návšteva pápeža a nutnosť očkovania pre stretnutie s ním. Počas najväčšieho záujmu očkoval BSK vo veľkokapacitnom centre šesť dní v týždni, aktuálne sú to už iba dva dni v týždni.

„Počty záujemcov o očkovanie nestúpajú ani v čakárni Národného centra zdravotníckych informácií, ani v registračnom systéme BSK, a aktuálne sa nezvyšuje ani počet záujemcov o očkovanie bez registrácie a pozvánky,“ dodal Gabík.

Stredné Slovensko

Hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Lucia Lašová portálu vZdravotníctve.sk potvrdila, že ani u nich sa záujem o očkovanie nezvyšuje, práve naopak, tak ako v ostatných krajoch klesá.


To znamená, že žiaden z celonárodných pokusov o aktiváciu záujmu o očkovanie nefunguje, ani zrušenie povinnosti registrácie vopred, ani podmienenie využívania určitých služieb či stretnutia s pápežom očkovaním.

Ministerstvo sa podľa vlastných slov aktuálne snaží tlačiť najmä na očkovanie v ambulanciách praktických lekárov a na činnosť mobilných očkovacích tímov. Praktickí lekári však očkujú maximálne desiatky ľudí denne, mobilné tímy sa zase orientujú na marginalizované skupiny.


Tempo očkovania klesá, čo dokazuje aj neustále sa znižujúci týždenný počet zaočkovaných. Za minulý týždeň pribudlo približne 44-tisíc ľudí s prvou dávkou vakcíny, na prelome júna a júla to bolo cez 63-tisíc zaočkovaných.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Utorok 19. marec 2024

horoskopy na dnes utorok 19 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Urobíte krok k zmene zamestnania. Nebudete vyčkávať a pripomeniete sa i sám. Večer zhodnotíte, čo ste urobili počas dňa. Asi si určíte aj vyššie ciele.

Býk 21.4. - 21.5.

Mali by ste využiť schopnosť získať záujem ľudí okolo seba. Vďaka tomu narastú vaše šance na povýšenie a zlepšenie finančnej situácie.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Rozdielnosť vašich predstáv a skutočnosti vyvolá nové problémy a ťažkosti. Môžete si pomôcť, len prestaňte všetko komentovať.

Rak 22.6. - 22.7.

Vďaka vašej absolútnej sústredenosti sa vám podarí dotiahnuť pracovné záležitosti až do konca. Schôdzku, ktorú ste si dohodli, nezmeškajte.




Všetky Horoskopy pre Utorok 19. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie