• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

Podmienečný trest pre Kotlebu je podľa Inštitútu ľudských práv výsmechom spravodlivosti

Podmienečný trest pre Kotlebu je podľa Inštitútu ľudských práv výsmechom spravodlivosti

Najvyšší súd uznal predsedu strany Kotlebovci – ĽSNS vinným z propagácie neonacizmu, ale do väzenia ho neposlal.

5.4.2022 (Webnoviny.sk) - Podmienka pre predsedu strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu je výsmech spravodlivosti.

Podľa mimovládnej organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP), ktorá sa dlhodobo zaoberá pravicovým extrémizmom je fakt, že Marián Kotleba nebude musieť ísť do väzenia zlým signálom v zlej chvíli. Informoval o tom riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher v tlačovej správe.

Veľmi zlý signál vo veľmi zlej chvíli

„Fakt, že Marián Kotleba nebude musieť ísť do väzenia, je veľmi zlý signál vo veľmi zlej chvíli. Je mimoriadne smutné, že najvyšší súd prejavil menej odvahy ako súdy nižšej inštancie. Všetci vidíme, kam pôsobenie extrémistov môže viesť u našich susedov. Spoločenská nebezpečnosť takýchto páchateľov je ďalekosiahla. Aký obraz o spravodlivosti vytvárame medzi občanmi, keď ľudia užívajúci marihuanu sú posielaní do väzenia na dlhé roky a kovaný fašista dostane za šírenie tejto chorej a nebezpečnej ideológie iba krátku podmienku? Je to výsmech princípom spravodlivosti,” uviedol Weisenbacher.

Najvyšší súd (NS SR) v utorok uznal predsedu strany Kotlebovci – ĽSNS Mariána Kotlebu vinným z propagácie neonacizmu, no zrušil rozsudok Okresného súdu, ktorý poslancovi udelil 4 roky a 4 mesiace väzenia.

NS SR ho odsúdil na 6 mesiacov s podmienečným odkladom 18 mesiacov. Vzhľadom na to, že bol Kotleba právoplatne odsúdený mu tak automaticky zanikol mandát poslanca Národnej rady.

Kotlebovcov a Republiku žiadajú rozpustiť

Podľa právničky IĽP Andrey Salibovej je potrebné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR rešpektovať a použiť ho najlepšie, ako sa dá.

„To znamená najmä na rozpustenie strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, ale aj odštiepeneckej strany Republika. Vyzývame Generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby neodkladne spustil proces vedúci k rozpusteniu týchto strán, po dnešnom rozsudku nemôže byť pochýb o ich antidemokratickom charaktere, a teda nezlúčiteľnosti s právnym poriadkom SR," podčiarkla s tým, že strana Republika vznikla v dôsledku vnútorného mocenského boja.

Rozhodnutie súdu je prelomové aj pobočka Kremľa má ďalšieho potvrdeného neonacistu, reagujú politici na odsúdenie Kotlebu

Najvyšší súd SR (NS SR) potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), že Marian Kotleba (ĽSNS) je vinný zo spáchania extrémistického trestného činu. Zároveň v zmysle článku 81a ústavy stratí mandát poslanca Národnej rady SR, pretože bol odsúdený za úmyselný trestný čin. Na sociálnej sieti to uviedol nezaradený poslanec parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí).

Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) v reakcii na utorkový verdikt súdu vyzvalo generálneho prokurátora Maroša Žilinku na začatie konania vo veci rozpustenia strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), ktorej je Kotleba predsedom.

Prelomové a zásadné odsúdenie

„Odsúdenie Mariana Kotlebu je v boji proti fašistom, nacistom a iným extrémistom, ktorí u nás bujnejú, zásadné a prelomové. Akákoľvek propagácia extrémistických symbolov a materiálov je neprípustná a netolerovateľná, a o to viac to platí, keď ide o poslanca Národnej rady SR,“ uviedol Šeliga.

Podľa neho sa v súčasnosti musí demokracia brániť pred tými, ktorí ju chcú zničiť, obmedziť a „nedajbože prinavrátiť režimy, ktoré brutálnym spôsobom potláčali ľudské práva a ničili životy nevinných“.

Podkopával demokratické princípy

NS SR podľa hnutia PS uznal, že používanie nacistických symbolov je nielen znevažujúce, ale aj mimoriadne nebezpečné.

„Niet pochýb, že Marian Kotleba svojim prízemným rasizmom a propagáciou fašistickej ideológie podkopával demokratické princípy, čo dnes potvrdil aj najvyšší súd,” uviedla predsedníčka hnutia Irena Bihariová.

Ďalší potvrdený neonacista

Na rozhodnutie súdu reagovala aj vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá vo svojom profile na sociálnej sieti napísala, že „tunajšia pobočka Kremľa má ďalšieho potvrdeného neonacistu".

Vyjadril sa aj Kollár

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) nezvykne komentovať rozhodnutia súdov, no zároveň verí, že Najvyšší súd SR (NS SR) v utorok „rozhodol na základe relevantných dôkazov“.

Vyjadrenie Kollára pre agentúru SITA sprostredkovala jeho hovorkyňa Michaela Jurcová.

Kauza šekov sa uzavrela

Najvyšší súd SR v utorok v kauze šekov zrušil nepodmienečný trest štyri roky a štyri mesiace väzenia, ktorý ešte v roku 2020 uložil Kotlebovi Špecializovaný trestný súd. NS SR opozičného poslanca nanovo uznal za vinného, uložil mu však nižší trest, a to šesť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok a šesť mesiacov.

Utorkové rozhodnutie NS SR je právoplatné. Kotleba bol odsúdený za odovzdávanie šekov v sume 1 488 eur, ktoré predstavujú nacistickú symboliku.

Kotleba je v kauze šekov vinný. Do väzenia nepôjde, ale príde o mandát poslanca

Najvyšší súd SR (NS SR) v utorok v kauze šekov zrušil nepodmienečný trest štyri roky a štyri mesiace väzenia, ktorý ešte v roku 2020 uložil šéfovi strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko Marianovi Kotlebovi Špecializovaný trestný súd.


NS SR opozičného poslanca nanovo uznal za vinného, uložil mu však nižší trest, a to šesť mesiacov s podmienečným odkladom na jeden rok a šesť mesiacov. Mimovládna organizácia Via Iuris vo svojom profile na sociálnej sieti skonštatovala, že trest šesť mesiacov väzenia podmienečne je spodná hranica trestu v danom paragrafe.


Rozhodnutie NS SR je právoplatné, tak Kotleba príde aj o poslanecký mandát a v parlamente by ho mala nahradiť Slavěna Vorobelová. Nástup Vorobelovej agentúre SITA potvrdil podpredseda strany Kotlebovci – ĽSNS Martin Beluský . Vorobelová kandidovala do parlamentu ako predsedníčka Národnej koalície na kandidátke ĽSNS. „Pokiaľ viem, už nie je v Národnej koalícii,“ povedal Beluský.

Kotlebova „ospravedlnenka“

Kotleba sa na utorkové verejné zasadnutie nedostavil. Dôvodom, ktorý uviedol v ospravedlnení predloženom obhajcami je, že sa musel starať o chorého syna, keďže jeho manželka sa dlhodobo nachádza v zahraničí. Senát NS SR sa rozhodol, že napriek tomu sa zasadnutie uskutoční.


Kotleba zároveň žiadal o odročenie verejného zasadnutia, keďže sa ho podľa vlastných slov chcel zúčastniť. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz uviedol, že ospravedlnenie nepovažuje za dostatočne hodnoverné a navrhol zasadnutie vykonať.


Predseda senátu Pavol Farkaš uviedol, že keďže zasadnutie svojím odvolaním v trestnej veci inicioval sám obžalovaný, je na ňom, aby si zabezpečil nevyhnutné záležitosti. Súd museli v utorok pre nahlásenú bombu na niekoľko desiatok minút prerušiť.

Rozpor s Trestným poriadkom

Kotleba vo svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že považuje postup súdu za protizákonný a v rozpore s Trestným poriadkom.


„No na druhej strane, čo sa čudujeme, keď už dlhšie sa v Európe ukazuje trend, že nám vládnu politici, ktorí vlastné deti nemajú, rozhodujú o nás prokurátori, ktorí vlastné deti nemajú, a preto ich empatia k deťom, ktoré ležia v horúčkach, nemôže byť žiadna,“ napísal poslanec s tým, že ak bude súd v jeho prípade rozhodovať podľa zákona, tak musí rozhodnúť v jeho prospech.

„A ak súd bude rozhodovať politicky, tak rozhodne podľa objednávky, aj keď tam nebudem,“ dodal Kotleba.

Šeky s nacistickou symbolikou

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová uznala Kotlebu v októbri 2020 za vinného z trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Za to mu uložila trest odňatia slobody v dĺžke štyri roky a štyri mesiace. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, keďže sa obžalovaný voči rozhodnutiu odvolal.

Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.


Podľa orgánov činných v trestnom konaní číslo 14 v sume 1 488 predstavuje vetu: „We must secure the existence of our people and a future for white children.“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane.


Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav „Heil Hitler“, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa


Počasie