• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Podľa Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením má byť škôlka dostupná pre všetky deti

Podľa Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením má byť škôlka dostupná pre všetky deti

Poslanci vládnej koalície navrhujú, aby bola materská škola povinná pre všetky päťročné deti.

BRATISLAVA 11. mája (WebNoviny.sk) - Platforma rodín detí so zdravotným znevýhodnením upozorňuje na dôležitosť dostupnosti predškolského vzdelávania pre všetky deti. Nedostatok miest v materských školách je celospoločenským problémom a nájsť škôlku pre dieťa so zdravotným znevýhodnením je ešte ťažšie, povedala pre agentúru SITA Jana Lowinski z platformy.

Bežné škôlky často nie sú na vzdelávanie zdravotne znevýhodnených detí dostatočne pripravené. Chýbajú im asistenti učiteľa a odborní zamestnanci a nie sú primerane materiálne a priestorovo vybavené tak, aby sa vedeli o takéto dieťa adekvátne postarať," tvrdia rodičia.

Poslanci predložili novelu zákona

Riaditelia škôlok podľa rodičov združených v platforme často rozhodnú o neprijatí dieťaťa so zdravotným znevýhodnením a uprednostnia zdravé deti, čo im legislatíva v súčasnosti umožňuje. V špeciálnych materských školách sú kapacity tiež naplnené na maximum. „Máme skúsenosti, že deti s viacnásobným zdravotným znevýhodnením je veľký problém dostať aj do špeciálnej škôlky," uviedli.

Poslanci vládnej koalície Eva Smolíková (SNS), Ľubomír Petrák (Smer-SD) a Péter Vörös (Most-Híd) navrhujú, aby bola materská škola povinná pre všetky päťročné deti. Do parlamentu predložili návrh novely školského zákona. Účinnosť novely navrhujú na 1. septembra 2020. Pre rodičov, ktorí vychovávajú zdravotne znevýhodnené dieťa, je dôležité, aby štát garantoval prístup ku predškolskému vzdelávaniu a zabezpečil právny nárok na miesto v materskej škole pre každé dieťa, ideálne už od veku troch rokov, vyjadrili sa rodičia združení v platforme a vyzvali poslancov, aby účinnosť zákona posunuli na január 2022. Ide im o to, „aby sa vytvoril dostatočný priestor na dobudovanie kapacít škôlok, ich debarierizáciu, dovybavenie potrebnými pomôckami a zabezpečenie potrebného personálu, aby mohli reálne poskytovať predškolské vzdelávanie pre všetky deti, vrátane detí so zdravotným znevýhodnením".

Možnosť individuálneho vzdelávania

Ministerstvo školstva pre agentúru SITA uviedlo, že materské školy budú na prijatie detí so zdravotným znevýhodnením, ako aj zo sociálne znevýhodneného prostredia pripravené vďaka novele zákona o financovaní škôl a školských zariadení. V nej je ukotvené, že príspevok na výchovu a vzdelávanie, ktorý bude ministerstvo školstva poskytovať na deti, pre ktoré bude predprimárne vzdelávanie povinné, bude podľa potreby použitý okrem iného aj na zabezpečenie asistentov učiteľa a tiež na zabezpečenie odborných zamestnancov. Ide najmä o špeciálnych pedagógov, logopédov a psychológov.

V súvislosti s deťmi so zdravotným znevýhodnením upozorňujeme aj na skutočnosť, ktorou je individuálne vzdelávanie detí, ak zdravotný stav neumožní ich účasť na povinnom predprimárnom vzdelávaní v kmeňovej materskej škole. Pre tieto deti bude predprimárne vzdelávanie zabezpečovať kmeňová materská škola, ktorej riaditeľ rozhodne o povolení individuálneho vzdelávania v rozsahu najmenej dve hodiny týždenne," dodal rezort školstva.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie