• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Pod Tatrami a na Spiši pretrváva silný vietor a sneženie, platí kalamitný stupeň a cestári radia necestovať

Pod Tatrami a na Spiši pretrváva silný vietor a sneženie, platí kalamitný stupeň a cestári radia necestovať

V okresoch Poprad a Kežmarok platí prvý kalamitný stupeň, silný vietor komplikuje aj prácu cestárom.

4.2.2023 (Webnoviny.sk) - V regióne Tatier, podhorí a na Spiši pretrváva nepriaznivá situácia spojená s hustým snežením a silným vetrom. Prvý kalamitný stupeň platí aj naďalej pre okresy Poprad a Kežmarok.

Potvrdil to pre agentúru SITA riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský. Silný vietor má pretrvávať až do večerných hodín.

Všade je to rovnako zlé

„Pod horami fúka vietor, hore v lesoch s vyššou nadmorskou výškou viac sneží, je to všade rovnako zlé. Dole, tým, že zafukuje cesty, hore, tým, že rýchlo pribúda sneh,“ komentoval Polomský situáciu v sobotu ráno.

Cestári boli v teréne celú noc, na pomoc do regiónu im prišlo aj päť sypačov z ostatných oblastí v rámci Prešovského samosprávneho kraja.


„Predpoveď na silný vietor je do večera do 18:00, dovtedy sa nám nič svetoborné spraviť nepodarí. Vodičov prosím o trpezlivosť a tí, ktorí nemusia, nech necestujú,“ uviedol.

O najkomplikovanejších úsekoch sa podľa jeho slov ani hovoriť nedá, všetky sú vzhľadom na počasie zlé. Naďalej sú pre silný vietor a tvorbu závejov uzavreté cesty III/3061 medzi Štrbou a Šuňavou a tiež III/3063 Lučivná.


Informačný portál Slovenskej správy ciest upozorňuje, že na cestách II/542 Spišská Belá - Spišská Stará Ves, tiež tretej triedy v obvodoch Haligovce a Spišská Stará Ves sú nutné snehové reťaze pre vozidlá nad 3,5 tony.

Platí viacero výstrah

Slovenský meteorologický ústav (SHMÚ) vydal na sobotu pre okres Poprad viacero výstrah. Druhý stupeň pred snežením platí do 18:00, až do polnoci platí druhý stupeň výstrahy pre snehové jazyky a záveje a tiež vietor.

Na horách platí pred vetrom výstraha tretieho stupňa, v polohách nad približne 1 800 metrov sa miestami očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo, v nárazoch, rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť do 110 až 120 km/h, čo predstavuje mohutnú víchricu až orkán.


„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a podobne,“ napísali meteorológovia.

V sobotu ráno SHMÚ zároveň upozornil na to, že v nižších polohách pod Tatrami už zaznamenali prudký až búrlivý vietor, s nárazmi od 70 do 100 km za hodinu.


„Vietor môže spôsobiť aj väčšie škody, napríklad poškodené či strhnuté strechy a iné predmety, spadnuté stromy, elektrické vedenie, pričom v aktuálnej situácii môžu stromy padať ľahšie pod váhou väčšieho množstva snehu, ktoré napadlo v uplynulých dňoch,“ avizoval na sociálnej sieti.

Počasie: Priebeh zimy pripomínal skôr november alebo skorú jar

klimatológ Pavel Matejovič: Doterajší priebeh zimy pripomínal skôr november alebo skorú jar. Január bol na celom území Slovenska silne až mimoriadne nadnormálny, február môže byť najchladnejším mesiacom tejto zimy uviedol.

V Košiciach a Kamenici nad Cirochou bol tohtoročný január najteplejší v histórii meteorologických pozorovaní, na zvyšnom území bol január druhý až piaty najteplejší.


"V minulosti sa však už vyskytla aj teplejšia zima. Napríklad priemerná teplota decembra a januára počas zimy 2006/2007 dosiahla v Hurbanove hodnotu 3,9 stupňa Celzia, počas tejto zimy je to asi o 0,5 stupňa Celzia menej," poukázal Matejovič.

Úhrny zrážok dosiahli viac ako 200 % mesačného normálu

Január bol podľa neho veľmi bohatý aj na atmosférické zrážky. Úhrny zrážok dosiahli viac ako 200 percent mesačného normálu. "V nižších polohách boli zrážky zväčša vo forme dažďa, no v druhej polovici januára v horských oblastiach už väčšinou snežilo," priblížil klimatológ s tým, že v stredných horských polohách na severe Slovenska dosahuje snehová pokrývka aktuálne okolo pol metra a stále sa zvyšuje.

Február bude mať podľa prognostických modelov odlišný charakter. S veľkou pravdepodobnosťou bude najchladnejším mesiacom tejto zimy, skonštatoval Matejovič. Teplejšie prúdenie z Atlantického oceána postupne vystrieda chladnejšie z východnej Európy. "V priestore Škandinávie a východnej Európy sa bude nachádzať mohutná tlakový výš, pričom po jej prednej strane k nám bude prúdiť studený pevninský vzduch," poznamenal.

V kotlinách severného Slovenska klesnú teploty aj pod mínus 20 stupňov Celzia

Postupne sa podľa klimatológa bude výraznejšie ochladzovať nielen na severe Slovenska, ale celodenné mrazy sa budú pravdepodobne vyskytovať aj v nížinách juhozápadného Slovenska. "Pri takýchto situáciách sa v oblasti Stredomoria zvyknú vytvárať tlakové níže, ktoré prinášajú výdatné sneženie aj na juh Slovenska," skonštatoval Matejovič s tým, že veľmi nízko budú klesať aj minimálne teploty. Je pravdepodobné, že v kotlinách severného Slovenska klesnú teploty aj pod mínus 20 stupňov Celzia, doplnil.

Február môže ešte "zamiešať kartami"

Február môže podľa klimatológa ešte "zamiešať kartami". "V každom prípade však zima ešte nepovedala posledné slovo a treba rátať tak so silnými mrazmi, ako aj výdatným snežením," podotkol Matejovič s tým, že zima ako celok sa bude dať hodnotiť až na konci februára.


Je však podľa neho pravdepodobnejšie, že celkový priemer zimy bude mať kladnú teplotnú odchýlku od dlhodobého priemeru. Do priemeru sa ráta priemerná teplota všetkých troch zimných mesiacov.

Odporúčame:

Počasie na 10 dní


počasie



Trvanie ročných období sa bude postupne meniť. Ktoré z nich bude najdlhšie?


Počasie pranostiky Február

Keď je február na sneh bohatý, býva marec suchý.

Február biely, mrazivý, nádej na úrodu posilí.

Keď je vo februári mokro, v auguste je sucho.

Mnoho snehu, mnoho sena.

Biely február pole silí.

Ak sa mačka vo februári vyhrieva na slnku, tak sa v marci bude vyhrievať pri peci.

Ak sa cez február zima nevysilí, nuž nám i Veľká noc bude v zimnej chvíli.

Ak je február veľmi mierny, je jarný čas potom biedny.

Keď je suchý február, je mokrý august.

Februárová voda - pre polia škoda.

Februárové slnko je falošné.

Keď v tomto mesiaci Mliečna cesta na nebi jasná, budúci rok bude hojný.

Ak vo februári nalapané vtáčky sú tučné, to znamená ešte sneh a zimu.

Keď vo februári žaby zakŕkajú, veľmi slabú úrodu gazdovia zvážajú.

Keď vo februári škovránok spieva, bude aj v apríli zima.

Ak február muchy vymámi, marec ich podlávi.

Keď severák vo februári neduje, potom v apríli strechy rozduchuje.

Keď sa končí február severným vetrom, dobre sa darí žencom.

Tuhé severné vetry koncom februára oznamujú úrodný rok.

Zúrivé vetry na konci februára suchý rok predpovedajú.

Vinohrad ak nezrežeš vo februári, nezrežeš v marci.


Odporúčame:

Predpoveď počasia


Odporúčame:

Horoskop na dnes




Na počasie je citlivejšie nežnejšie pohlavie a starší ľudia, ale dokáže potrápiť aj mladšie ročníky



Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie