• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Pochybili štyria úradníci, hovorí Krajniak o poslaných miliónoch eur zo štátnej pomoci schránkam

Pochybili štyria úradníci, hovorí Krajniak o poslaných miliónoch eur zo štátnej pomoci schránkam

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak neplánuje podať demisiu.

22.10.2021 (Webnoviny.sk) - Zo zneužívania prostriedkov určených na udržanie pracovných miest sú podozriví štyria úradníci, ktorí boli prepustení, na úrade práce v Pezinku už nepracujú. Pred piatkovým mimoriadnym rokovaním parlamentného výboru pre sociálne veci to povedal minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina).

Podal trestné oznámenie

Podľa Krajniaka išlo o „chrapúnsky podvod súvisiaci so sfalšovaním listín, podpisov a následnej kontroly". Podľa neho totiž nezlyhala kontrola, ale bola sfalšovaná žiadosť o príspevky, bol sfalšovaný podpis na tejto žiadosti a sfalšovaný bol aj výsledok kontroly.

Viac o téme: Koronavírus

Minister práce a sociálnych vecí pre tento prípad podať demisiu neplánuje. „Myslím, že som urobil všetko, čo som urobiť mohol," povedal.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Poukázal na to, že o podozrivých platbách na úrade práce v Pezinku sa dozvedel už 20. augusta tohto roka. Ešte v ten deň kontaktoval vtedajšieho policajného prezidenta Petra Kovaříka, ministra vnútra Romana Mikulca a podal vo veci trestné oznámenie.

Zmena generálneho riaditeľa

Pár dní nato nariadil vykonanie kontroly na úrade práce v Pezinku a na základe tejto kontroly podal doplňujúce trestné oznámenie.

K 1. septembru tohto roka Krajniak podľa jeho slov aj pre tento prípad vymenil generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR, keď Mariána Valentoviča na tomto poste vymenil Karol Zimmer. „Chcel som, aby celoslovenskú kontrolu vykonal nový generálny riaditeľ," povedal minister.

Celoslovenská kontrola, ktorá sa uskutočnila v septembri, podľa Krajniaka poukázala na 339 podozrivých žiadostí o platby. Po preskúmaní týchto platieb sa však podľa neho ukázalo, že všetky žiadosti, okrem podozrivých žiadostí z Pezinka, boli oprávnené.

Sociálny výbor má rokovať o návrhu na komplexné preskúmanie poskytovania finančnej pomoci podnikateľom a živnostníkom v období pandémie úradmi práce. Pôjde o reakciu na medializované podozrenia o vyplácaní príspevkov na udržanie zamestnanosti aj tzv. schránkovým firmám.

Milióny eur z pandemickej prvej pomoci poslalo Slovensko schránkovým firmám. Prišlo na to Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK). Celkovo môže ísť o 24 miliónov eur z verejných peňazí. Podozrivé firmy nezakladajú účtovné závierky, nie je zrejmé či a koľko majú zamestnancov a viaceré majú podlžnosti na daniach.

ICJK pri preverovaní firiem nenašli prevádzku žiadnej z nich a majitelia sú spravidla ľudia z Balkánu alebo z Grécka. Podľa zistení investigatívnych novinárov z týchto krajín pritom nejde o významných podnikateľov.

„Mnohých bol dokonca problém nájsť na adresách uvedených v obchodnom registri. Napriek tomu dostali od Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) sumy porovnateľné s dlhé roky etablovanými spoločnosti s veľkým počtom zamestnancov,“ uviedlo ICJK.

Pandemickú pomoc štát poskytuje podnikateľom a firmám, ktoré museli pre protipandemické opatrenia obmedziť alebo zatvoriť svoje prevádzky, poklesli im tržby najmenej o 20 percent, alebo ktoré udržia pracovné miesta aj v prípade prerušenia alebo obmedzenia svojej činnosti počas vyhlásenej mimoriadnej situácie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie