• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Počet nebezpečných výrobkov na trhu Únie by sa mal znížiť, Rada EÚ a europarlament sa dohodli na nových pravidlách

Počet nebezpečných výrobkov na trhu Únie by sa mal znížiť, Rada EÚ a europarlament sa dohodli na nových pravidlách

Nové nariadenie aktualizuje súčasné pravidlá, aby sa zabezpečilo, že produkty predávané offline aj online sú bezpečné a spĺňajú európske normy.

29.11.2022 (Webnoviny.sk) - Rada Európskej únie a Európsky parlament dosiahli predbežnú dohodu o všeobecnom nariadení o bezpečnosti výrobkov (GPSR).

Toto nariadenie aktualizuje súčasné pravidlá, aby sa zabezpečilo, že produkty predávané offline aj online sú bezpečné a spĺňajú európske normy. Rada o tom informovala v utorok na svojej internetovej stránke.

Modernizácia pravidiel

„Toto nariadenie pomôže znížiť počet nebezpečných výrobkov predávaných offline aj online na trhu EÚ, vrátane online trhovísk. Spotrebitelia budú lepšie chránení a budú mať tiež nárok na vrátenie peňazí alebo výmenu tovaru, ak si kúpili nebezpečný výrobok,“ uviedol český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela.

GPSR transformuje všeobecnú smernicu o bezpečnosti výrobkov z roku 2001 na nariadenie, modernizuje pravidlá pre všetky hospodárske subjekty (výrobcov, dovozcov a distribútorov) a aktualizuje ich pre online podniky a online trhy.

GPSR spája výzvy v oblasti bezpečnosti produktov s novými technológiami a online trhmi. Online trhoviská budú musieť spolupracovať s orgánmi dohľadu nad trhom, ak na svojej platforme zistia nebezpečný produkt.

Online trhoviská budú musieť zabezpečiť, že poznajú obchodníkov, ktorí pôsobia na ich platformách, a produkty, ktoré ponúkajú.

Zodpovedná osoba

Ak sa ukáže, že výrobok nie je bezpečný, od hospodárskych subjektov sa vyžaduje, aby bezodkladne prijali nápravné opatrenia a informovali o tom orgány dohľadu nad trhom a spotrebiteľov. Ak bude potrebné produkt stiahnuť, spotrebitelia budú mať nárok na opravu, výmenu alebo vrátenie peňazí.

Nové pravidlá zabezpečujú, aby hospodárske subjekty mali zodpovednú osobu za výrobky predávané online a offline, či už pochádzajú z EÚ alebo z tretej krajiny.

Zodpovedná osoba bude mať na starosti kontrolu, či existuje technická dokumentácia k výrobkom a či sú k výrobkom priložené pokyny a bezpečnostné informácie.

Po formálnom prijatí nariadenia a nadobudnutí jeho účinnosti budú mať členské štáty 18 mesiacov na implementáciu nových pravidiel o všeobecnej bezpečnosti výrobkov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie