• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Počasie predpoveď na utorok 18. januára 2022 prevažne malá, na severe premenlivá oblačnosť

Počasie predpoveď na utorok 18. januára 2022 prevažne malá, na severe premenlivá oblačnosť

Predpoveď počasia na 18.1.2022, výstrahy, pranostiky

Dnes bude prevažne malá, na severe premenlivá oblačnosť a tam ojedinele snehové prehánky. Ojedinele tvorba snehových jazykov alebo závejov, spočiatku aj poľadovice.

Najvyššia denná teplota 1 °C až 7 °C, v Žilinskom a Prešovskom kraji väčšinou -4 °C až 2 °C.

Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -9 st. Prevažne severozápadný vietor 3 až 9, v nárazoch okolo 13 m/s (10 až 30, 45 km/h), bude postupne slabnúť.

Predpokladané množstvo zrážok: do 2 mm / do 3 cm snehu


Odporúčame:

Počasie na 10 dní


počasie



Trvanie ročných období sa bude postupne meniť. Ktoré z nich bude najdlhšie?


Počasie pranostiky Január

Aký január, taký jún.

V januári veľa dažďa, ale snehu málo, záhradám i poliam vždycky škodievalo.

Na počiatku roku keď sú mokré časy, od hnevu si vinár bude šklbať vlasy.

Keď január vodu pustí , v ľad ju zas marec zhustí.

Dážď, keď nesie január, neteší sa hospodár.

Januárové dažde, siatinám nešťastie.


Keď január nie je pod snehom, beda poliam, lúkam a vrchom.

Beda tomu roku, v ktorom v januári tráva rastie.

Keď nie je zima v januári, bude v apríli a v máji.

Keď je v januári teplo, siaha bieda až na dno.

Keď rastie tráva v januári, zle rastie v lete.

Čo január zazelená, to máj spáli.

Teplý január - poľutuj bože!

Biely január, zelený máj, plné stodoly a staje, dobre je na gazdovskom dvore.

Keď je január studený a mrazivý, poľu a ľuďom je priaznivý.

V januári mráz - teší nás, v januári voda - to je večná škoda.

V januári sneh a blato, vo februári mnoho mrazov zato.

Keď duje v januári severák, žito bude dobre sypať.

Keď je v januári mnoho snehu, býva marec suchý.

Mnoho snehu v januári, málo vody v apríli a máji.

Keď je január biely, november je zelený.

Január dobrý je, keď chotár biely je.

Január studený, marec teplý.


Odporúčame:

Predpoveď počasia


Odporúčame:

Horoskop na dnes


Výstrahy ku dňu 18. 01. 2022

Horská záchranná služba /hzs.sk/


Vysoké Tatry

Na horách NAD PÁSMOM LESA SA MIESTAMI očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 25 - 30 m/s (90 - 110 km/h) a/alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h).. Povrch snehu je vzľadovatený a vyfúkaný od vetra. Odporúčame mať so sebou zimnú výzbroj a výstroj. Uzavretý je modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom. Od 1.11.2021 platí uzávera turistických chodníkov.

Nízke Tatry

Na horách NAD PÁSMOM LESA SA MIESTAMI očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 25 - 30 m/s (90 - 110 km/h) a/alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h). Povrch snehu je v miestami zľadovatelý a vyfúkaný od vetra. Odporúčame mať so sebou stúpacie železá (mačky). Upozornenie: Z dôvodu množstva popadaných stromov sú ťažko priechodné: červený TZCH od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený TZCH z Ludrovej na Salatín. Zelený TZCH zo Salatína a takmer prvá polovica zostupu je ťažko priechodná (kvôli kosodrevine), v druhej polovici trasy zasahujú do chodníka popadané stromy, ktoré je potrebné na mnohých miestach obchádzať. Uvedené terény sú obchádzanie, preliezanie a tiež slabé turistické značenie ťažko priechodné a náročné aj na orientáciu. Ďalej upozorňujeme turistov, že niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi. Zelený TZCH, vedúci od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla, je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý turistický chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný z dôvodu zosuvu pôdy, zvýšte preto opatrnosť, prípadne sa úseku vyhnite. Kvôli bujnej vegetácii sú ťažko priechodné Dolina Zelenská Mlynná (žltý TZCH od rázcestia s Pošovou Mlynnou až po hornú hranicu lesa) a Kumštova dolina (zelený TZCH od hornej hranice lesa až po napojenie na lesnú cestu - cca 1200 m n. m.). Tiež je ťažko priechodný žltý TZCH vedúci od Demänovskej jaskyne slobody na Sinú. Modro značený TZCH sedlo pod Kúpeľom - Poludnica je spriechodnený. Na trase Šuňava – Pred Soľankou (žltý TZCH) je cez Čierny Váh zrušený mostík a brodenie cez rieku je problematické. Chceme požiadať turistov, ak majú informácie o neschodnosti ďalších TZCH, aby ich poskytli HZS.

Západné Tatry

Na horách NAD PÁSMOM LESA SA MIESTAMI očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 25 - 30 m/s (90 - 110 km/h) a/alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h).). Hrebeň Západných Tatier je zľadovatený, neodporúčame pohyb menej skúseným turistom ako aj turistom bez potrebnej zimnej výzbroje - horolezecké stúpacie železá, cepín!!! Aj v nižších polohách, kde sa sneh odtopil, sa môžu vyskytovať ľadové úseky !! Povrch snehu je v miestami zľadovatený a vyfúkaný od vetra. Aj tu odporúčame mať so sebou stúpacie železá (mačky). Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov a zarastený malinčím). V ústí Kamenistej doliny od Permonu (modré značenie), je zničená lávka cez potok. Rovnako tak je dlhodobo strhnutá lávka cez potok v Bystrej doline, . Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je silne poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v zlom technickom stave sú aj mostíky v Bobroveckej doline.

Malá Fatra

Na horách NAD PÁSMOM LESA SA MIESTAMI očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 - 37 m/s (110 - 135 km/h). Pre silný vietor momentálne neodporúčame túru po hrebeni!!! Na túry odporúčame použiť kompletnú zimnú výstroj a výzbroj. Upozorňujeme, že letné turistické značkovanie spĺňa svoju funkciu v plnom rozsahu len v období bez snehovej pokrývky. Po hrebeni Malej Fatry odporúčame pohyb len po zimnom tyčovom značení. Pri zníženej viditeľnosti (tma, hmla, silný vietor) a zvýšenom lavínovom nebezpečenstve NEODPORÚČAME prechod hrebeňa v časti Suchý - Malý Kriváň - Bublen. Tento úsek nie je značený zimným tyčovým značením,je náročný na orientáciu a chodník prechádza lavínovým terénom ! Niektoré úseky chodníkov v Malej Fatre aj hrebeň sú tvrdé premrznuté a zľadovatelé preto odporúčame stúpacie železá!!! v priebehu dňa sa očakáva výdatné sneženie.

Veľká Fatra

Na horách NAD PÁSMOM LESA SA MIESTAMI očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 25 - 30 m/s (90 - 110 km/h) a/alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h). !!!!Dnes je predpoveď, že na hrebeni bude víchrica spojená so snežením!!!! Neodporúčame pohyb po hrebeni a v lese, kde môže dôjsť k popadaniu stromov!!! Povrch snehu je miestami zľadovatelý a vyfúkaný od vetra. Odporúčame mať so sebou stúpacie železá (mačky). Zvýšte opatrnosť! Odporúčame turistické paličky, prípadne snežnice alebo lyže pre uľahčenie pohybu. Ferrata Dve veže v Liptovských Revúcach je otvorená, dbajte na bezpečnosť a používajte ferratový set. Netreba zabúdať, že sa začína stmievať už pred 16:00 a je nutné tomu prispôsobiť plánovanie túr a vybavenie. Chceme požiadať turistov, ak majú informácie o neschodnosti ďalších TZCH, aby ich poskytli HZS. Pomôžete ostatným turistom, ďakujeme.

Lučanská Malá Fatra

Na horách NAD PÁSMOM LESA SA MIESTAMI očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 - 37 m/s (110 - 135 km/h). Neodporúčame pohyb po hrebeni a v lese, kde môže dôjsť k padaniu stromov!!! Povrch snehu je v miestami zľadovatelý a vyfúkaný od vetra. Odporúčame mať so sebou stúpacie železá (mačky). Na niektorých turistických trasách je možný výskyt popadaných stromov a konárov. Ferrata HZS na Martinských holiach od 1.11. otvorená a schodná, dbajte na bezpečnosť a používajte ferratový set.

Slovenský raj

Turistické chodníky sú miestami zľadovatené, technické zariadenia v tiesňavách sú namrznuté, zvýšte opatrnosť, šmýka sa! Odporúčame používať turistické paličky a mačky. Drevené rebríky v rokline Veľký Sokol sú v zlom technickom stave, prechod roklinou je náročný. V zlom technickom stave je tiež sústava drevených rebríkov v doline Bieleho potoka a to od ústia Kyseľa po Klauzy - zelený TZCH.

Stredné Beskydy

Na horách NAD PÁSMOM LESA SA MIESTAMI očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 - 37 m/s (110 - 135 km/h). Vo vyšších polohách Stredných Beskýd je súvislá snehová pokrývka. Na viacerých miestach je terén zľadovatelý. Odporúčame používať zimný turistiky vystroj - paličky, mačky.

Kysuce - Oščadnica

Na horách NAD PÁSMOM LESA SA MIESTAMI očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 - 37 m/s (110 - 135 km/h). Na niektorých turistických trasách je možný výskyt popadaných konárov. Nezabúdajte, že sa začína stmievať už pred 16:00-tou hodinou.

Kremnica - Skalka

Upozorňujeme na výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 - 37 m/s (110 - 135 km/h). Povrch snehu je v miestami zľadovatelý a vyfúkaný od vetra. Odporúčame mať so sebou stúpacie železá (mačky). Upozorňujeme na sezónnu uzáveru všetkých ferratových zaistených ciest na Skalke z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok. Uzávera bude platiť od 25.11.2021 do 31.5.2022. Technické zabezpečovacie zariadenia Via ferraty / oceľové laná, stúpačky, mosty, rebríky / sú obalené súvislou vrstvou ľadu a snehu, hrozí tu veľké nebezpečenstvo pošmyknutia a pádu. Nevstupujte na ferratu!!!

Poloniny

Na žltom TZCH v úseku Poľana - Riaba skala prebieha ťažba dreva, preto zvýšte pozornosť. Z dôvodu prác na rekonštrukcii cesty na trase Ruské - Ruské sedlo prosíme hlavne cyklistov prechádzajúcich týmto úsekom, aby zvýšili opatrnosť. V celom pohorí je súvislá snehová pokrývka. Na hrebeni Bukovských vrchov sa nachádza cca 90 cm snehu, vplyvom vetra sa vytvorili na niektorý miestach jazyky a záveje.

Na počasie je citlivejšie nežnejšie pohlavie a starší ľudia, ale dokáže potrápiť aj mladšie ročníky




Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie