• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Počasie na Štvrtok 29. Októbra 2020 oblačno až zamračené

Počasie na Štvrtok 29. Októbra 2020 oblačno až zamračené

Predpoveď počasia na 29.10.2020, výstrahy, pranostiky

Dnes bude oblačno až zamračené, lokálne hmlisto. Spočiatku na východe aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele, popoludní od západu postupne na viacerých miestach, dážď alebo mrholenie. Od cca 1600 m zrážky snehové.

Najvyššia denná teplota 10 °C až 16 °C., na juhu výnimočne teplejšie. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 °C.

Slabý, na západnom a strednom Slovensku postupne západný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h).


Predpokladané množstvo zrážok: do 5 mm, vo vysokých polohách do 5 cm snehu


Odporúčame:

Počasie na 10 dní




počasie





Výstrahy ku dňu 29. 10. 2020

Horská záchranná služba hzs.sk


Vysoké Tatry

V najvyšších polohách Tatier je nesúvislá snehová pokrývka, v žľaboch je miestami 20 cm snehu. Uzavretý je : modro značený turistický chodník, ktorý vedie Zadnými Meďodolmi až do Kopského sedla, zeleno značený chodník Javorová dolina v úseku Podmuráň až Sedielko, modro značený turistický chodník medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským plesom.

Nízke Tatry

Upozornenie: Z dôvodu množstva popadaných stromov sú ťažko priechodné: Žltá trasa Demänová Autocamping ATC smerom do sedla Machnatô, červený TZCH od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený TZCH z Ludrovej na Salatín, kde je aktuálne aj zvýšená hladina vody. Zelený TZCH zo Salatína a takmer prvá polovica zostupu je ťažko priechodná (kvôli kosodrevine), v druhej polovici trasy zasahujú do chodníka popadané stromy, ktoré je potrebné na mnohých miestach obchádzať. Uvedený terén je vzhľadom na blato, sneh, obchádzanie, preliezanie a tiež slabé turistické značenie ťažko priechodný a náročný aj na orientáciu.


Ďalej upozorňujeme turistov, že niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi. Zelený TZCH, vedúci od jaskyne Slobody do Iľanovského sedla, je v dolnom úseku ťažšie priechodný z dôvodu strhnutého mostíka. Žltý turistický chodník od Králičky do Bocianskeho sedla je v strmom úseku na cca troch metroch ťažko priechodný z dôvodu zosuvu pôdy, zvýšte preto opatrnosť, prípadne sa úseku vyhnite. Chceme požiadať turistov, ak majú informácie o neschodnosti ďalších TZCH, aby ich poskytli HZS. Pomôžete ostatným turistom.

Západné Tatry

V najvyšších polohách je nesúvislá vrstva snehu. Prispôsobte tomu svoju výstroj a výzbroj. Zelený TZCH Svorad - Špania - Lomnô (Lomné) a zelený TZCH Prosečné - Dol. Borovianky je zle značený, s obmedzenou priechodnosťou (množstvo popadaných stromov)


.

Malá Fatra

TZCH Paseky - Chata na Grúni je zatvorený pre ťažbu dreva!!! Ťažko prechodný je TZCH z Brestova na Javorinku z dôvodu popadaných stromov. TZCH Medziholie - Chrbát Stohu (žltý) je veľmi blatistý. V tejto lokalite odporúčame ísť po hrebeni cez Stoh - červená turistická značka. Modrý TZCH Strungový Príslop - Osnica je zapadáný stromami a pohyb po tomto chodniku je značne sťažený, odporúčame zvýšiť opatrnosť prípadne sa výhnúť tomuto úseku. Turistick? chodníky v Sokolí a na Bobotách sú v úsekoch bukových porastov horšie prechodné z dôvodu popadaných stromov a konárov po silnom vetre. V týchto častiach sa zdržíte zlou orientáciou cez popadanú vegetáciu.

Veľká Fatra

Na niektorých trasách je možný výskyt popadaných stromov. Turistické chodníky sú po daždi premočené a blatisté. Vo vyšších polohách je nesúvislá snehová pokrývka.

Lučanská Malá Fatra

Ferrata M. Hole je zatvorená od 15.09. 2020 do 15.11. 2020 z dôvodu celoštátneho testovania. Turistické chodníky sú po daždi premočené a blatisté. Upozorňujeme tiež na trasu z Vrícka na Kľak (zelená značka), kde je nad Kľackým vodopádom ťažko priechodný TZCH kvôli popadaným stromom.

Slovenský raj

Návštevníkom roklín odporúčame zvýšiť opatrnosť z dôvodu zvýšeneho stavu vody. Nad ránom sa vplyvom mrazu môže tvoriť na drevených rebríkoch ľadová glazúra. Ostatné chodníky sú mokré a šmykľavé, zvýšte preto pri ich prechode opatrnosť.

Kysuce - Oščadnica

Turistické značkované chodníky na Kysuciach sú priechodné, avšak podmáčané a blatisté, na niektorých miestach je možný výskyt popadaných stromov.

Kremnica - Skalka

Pri pohybe na ferratových cestách na Skalke, vrátane visutého mosta, odporúčame všetkým návštevníkom aby zhodnotili svoje sily. Po silnom vetre a snehových zrážkach je zvýšený počet popadaných stromov. Na chodníkoch hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia a pádu, sú premočené a blatisté. UPOZORNENIE!!! Ferrata na Skalke bude v dobe od 31.10. do 15.11. uzavretá z dôvodu celoštátneho testovania obyvateľstva.

Počasie pranostiky Október

Za bielym októbrom nasleduje zelený február, za zeleným októbrom biely február.


Začiatok októbra hoci pekný býva, predsa v druhej polovici severák podúva.

Keď je v októbri mnoho sršňov a osí, bude dlhá zima.


Keď sa drží list v mesiaci októbri na stromoch pevne, to znamená krutú zimu.

Ak je október veľmi zelený, bude potom január hodne studený.

Teplý október, studený november.


Ak opadá lístie do polovice októbra, bude mokrá zima.

Mnoho dažďa v októbri, mnoho vetrov v decembri.

Dažde v októbri predpovedajú úrodný rok.


Ktorého dňa tohto mesiaca padne sneh, toľkokrát bude cez zimu padať.

Keď si sedliak hľadá v októbri kabanicu, neuvidí potom na jar húsenicu.

Keď v októbri prídu tuhé mrazy, v januári zima málo nás omrazí.

Keď v októbri mrzne a sneží, budúci január teplom blaží.

Ak skoro v októbri sneh padá, bude mäkká zima.


Klimatológ: Umelé zalesňovanie má svoj význam, no klimatickú krízu nevyrieši



Svet čaká štvornásobne rýchlejšie oteplenie, na sucho a nedostatok vody nie je Slovensko pripravené




Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie