• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Počasie na Štvrtok 20. Februára 2020 premenlivá oblačnosť, ojedinele prehánky

Počasie na Štvrtok 20. Februára 2020 premenlivá oblačnosť, ojedinele prehánky

Predpoveď počasia na 20.2. 2020, zjazdnosť ciest, výstrahy horská záchranná služba

Dnes bude premenlivá, na severe spočiatku až veľká oblačnosť a ojedinele, na severe miestami, snehové prehánky, v polohách do cca 400 m dážď. Najvyššia denná teplota 5 až 11, v Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní okolo 3 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -4 st.

Severozápadný až severný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h) popoludní zoslabne. Na strednom Slovensku väčšinou slabý vietor.

Predpokladané množstvo zrážok: do 2 mm / od cca 600 m do 2 cm snehu

Správa o zjazdnosti ciest

20.2.2020


Slovenská správa ciest informuje:

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý.


Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach Slovenska miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hr. 1-3 cm, na ceste II/578 Skalka - Kremnica je utlačený sneh hr. 4-5cm. Na cestách II/529 Vrchslatina - Brezno a II/584 Srdiečko - Bystrá je miestami zľadovatený sneh hr. 1 cm.


Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Na HP Makov, Čertovica, Donovaly, Fačkov, Podspády, Súľová a Grajnár je čerstvý alebo kašovitý sneh hr. 1-2 cm a na HP Huty je čerstvý sneh hr. 4-5 cm. Na HP Zbojská je poľadovica.

UPOZORNENIE PRE VODIČOV:

Pozor! Na HP Zbojská (cesta I/72 Tisovec - sedlo Zbojská) je poľadovica!

Pozor! Na HP Čertovica (cesta I/72 Bystrá - Čertovica) a na ceste III/2387 Šumiac sa vplyvom silného vetra a snehových prehánok tvoria snehové záveje.

Pre vozidlá nad 10 m dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený HP Príslop (cesta I/78) a Šútovce (cesta III/1774).

Cesta II/576 v úseku Banské - Herľany (Herlianske Sedlo) je v zimnom období neudržiavaná.

Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1.11.2019 uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 12 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Výstrahy ku dňu 20. 2. 2020

Horská záchranná služba


Vysoké Tatry

Počas dnešného dňa sa na horách V POLOHÁCH NAD CCA 1500 m MIESTAMI očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 - 37 m/s (110 - 135 km/h). Sneh je na mnohých miestach tvrdý až ľadový. Tatranská magistrála je v úseku Hrebienok - Sliezsky dom pre popadané stromy nepriechodná. Úsek Popradské pleso - Sliezsky dom / magistrála / nemá zimné značenie a je tu veľká pravdepodobnosť zablúdenia. Platí sezónna uzávera cez vysokohorské sedlá. Po 16:30 sa začína stmievať !!!

Nízke Tatry

Počas dnešného dňa sa na horách V POLOHÁCH NAD CCA 1500 m MIESTAMI očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 - 37 m/s (110 - 135 km/h). Sneh je na mnohých miestach tvrdý až ľadový. Upozornenie: Z dôvodu množstva popadaných stromov sú ťažko priechodné: Žltý TZCH Demänovská jaskyňa slobody - Siná, žltá trasa Demänová Autocamping ATC smerom do sedla Machnatô, modrý TZCH cez Krakovu hoľu smerom do sedla Javorie, a smerom do sedla Kúpeľ, zelený TZCH zo Svidovského sedla smerom na Slemä a Ohnište, aj červený TZCH od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku.


Ďalej upozorňujeme turistov, že niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi. Upozorňujeme lyžiarov, že pre polom je nepriechodná trasa z Lukového kotla (v pásme lesa) smerom na Vyhliadku.

Západné Tatry

Počas dnešného dňa sa na horách V POLOHÁCH NAD CCA 1500 m MIESTAMI očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 - 37 m/s (110 - 135 km/h). Sneh je na mnohých miestach tvrdý až ľadový. Turistický chodník - zelená značka na Lomnô a Prosečné je zle značený !

Malá Fatra

Sneh je na mnohých miestach tvrdý až ľadový. Podmienky na skialpinizmus sú obmedzené. Na túry odporúčame stúpacie železá (mačky) a paličky. Zelený TZCH Javorina - sedlo Brestov je ťažko prechodný z dôvodu popadaných stromov. Modrý TZCH Starý dvor (Paseky) - Chata na Grúni je zatvorený pre ťažbu dreva!!! Z dôvodu bezpečnosti je uzatvorený žltý chodník z Medziholia na Chrbát Stohu - tzv. Stohová skratka.

Veľká Fatra

Sneh je na mnohých miestach tvrdý až ľadový. Turistické chodníky sú miestami zľadovatené, niekde sa naopak prebára. Neodporúčame chodiť pešo bez snežníc, poprípade lyží. Zvýšte opatrnosť. Odporúčame používať paličky, snežnice, lyže a na zľadovatených miestach minimálne navliekacie gumené mačky s hrotmi. Na túru sa treba dobre obliecť a počítať s tým, že po 16-tej hodine sa začína stmievať. V prípade, že sa rozhodnete ísť na pešo neničte lyžiarsku stopu!!! Ďakujeme

Lučanská Malá Fatra

V pohorí je 30 - 50 cm snehu, Turistické chodníky sú miestami zľadovatené. Odporúčame používať paličky a turistické mačky. Ferrata je namrznutá - stupy aj istiace lano. Vzhľadom na uvedené zvýšte opatrnosť. Na túru sa treba dobre obliecť a počítať s tým, že po 16-tej hodine sa začína stmievať.

Slovenský raj

Vo vyšších polohách treba stále počítať so súvislou vrstvou snehu. Dolina Bieleho potoka je uzavretá. Ferrata HZS v rokline Kyseľ je sezónne uzavretá.

Stredné Beskydy

Vo výške nad 1500 m n.m. je sneh miestami tvrdý až zľadovatený. Vo vrcholných častiach Babej hory a Pilska odporúčame použiť paličky, mačky alebo snežnice.

Kysuce - Oščadnica

V pohorí je súvislá snehová pokrývka 10 - 50 cm, nový sneh je nerovnomerne previaty na záveterných stranách, môžu sa tvoriť záveje, odporúčame použiť turistické paličky/ snežnice. Podmienky na lyžiarsku turistiku na Veľkej Rači sú dobré. Pozor, stmieva sa už po 16.30 hod.

Kremnica - Skalka

V Kremnických vrchoch sa nachádza súvislá snehová pokrývka do 30 cm. Od 1.1. do 30.4. sú všetky ferratové cesty, vrátane visutého mosta, uzavreté z dôvodu ochrany prírody a krajiny.


Odporúčame:

Počasie na 10 dní




počasie



Počasie pranostiky Február

Keď v tomto mesiaci Mliečna cesta na nebi jasná, budúci rok bude hojný.

Ak vo februári nalapané vtáčky sú tučné, to znamená ešte sneh a zimu.

Keď vo februári žaby zakŕkajú, veľmi slabú úrodu gazdovia zvážajú.

Keď vo februári škovránok spieva, bude aj v apríli zima.

Ak február muchy vymámi, marec ich podlávi.


Keď severák vo februári neduje, potom v apríli strechy rozduchuje.

Keď sa končí február severným vetrom, dobre sa darí žencom.

Tuhé severné vetry koncom februára oznamujú úrodný rok.

Zúrivé vetry na konci februára suchý rok predpovedajú.

Vinohrad ak nezrežeš vo februári, nezrežeš v marci.


V noci fašiangovej keď vidno hviezd mnoho, ponesú sliepky moc vajec roku toho.

Ak je prvý fašiangový deň pekný, budú pekné aj prvé jariny.

Aké je počasie na Popolcovú stredu, také je po celý rok.

Aký bude ostatný deň fašiangový, taký bude celý pôst.

Aké fašiangy, taká Veľká noc.

Suché fašiangy, dobrý rok.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie