• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Počas druhej vlny pandémie bolo na umelej pľúcnej ventilácii prevezených 637 pacientov

Počas druhej vlny pandémie bolo na umelej pľúcnej ventilácii prevezených 637 pacientov

Prezentácia komplexných dát o prevozoch kriticky chorých pacientov s COVID-19 počas 2. vlny pandémie.

Prostredníctvom operačného strediska na podporu kritický chorých pacientov s ochorením COVID-19 od novembra 2020 do marca 2021 skoordinovali a previezli 637 pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. V tomto období tiež presunuli takmer tritisíc pacientov s ochorením COVID-19, ktorí potrebovali kyslíkovú liečbu.

Ventilované lôžka na kritickej hodnote

Na tlačovej besede o tom informovali minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO), minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR (ZZS SR) Michal Weinciller a hlavný lekár Ozbrojených síl SR (OS SR) Roman Jantoš.

Ako uviedol Weinciller, operačné stredisko zložené so zástupcov ministerstva zdravotníctva, zamestnancov záchranného strediska a príslušníkov OS SR začalo činnosť 6. novembra 2020. Jeho úlohou bolo koordinovať presuny pacientov medzi nemocnicami.

„Úlohou strediska bolo prijímať požiadavky z jednotlivých nemocníc, kde sa najmä ventilované lôžka dostali na kritickú hodnotu a tieto nemocnice nevideli hospitalizovať ďalších pacientov. Toto stredisko kontaktovalo ďalšie nemocnice a rozdeľovalo pacientov do iných nemocníc,“ vysvetlil riaditeľ operačného strediska ZZS SR.

Zahltená tiesňová linka 155

Ten pripomenul, že v období od novembra pracovali operačnej strediska na 140 percent a tiesňová linka 155 bola mimoriadne zahltená.


„Našou snahou bolo presúvať pacientov do najbližších nemocníc, aby pacienti na pľúcnej ventilácii necestovali s posádkou záchrannej služby dlho. Bohužiaľ častokrát sa stávalo, že všetky okolité nemocnice boli obsadené a pacienti boli presúvaní naprieč celým Slovenskom,“ dodal Weinciller.


Príslušníci OS SR na tomto stredisku vykonali spolu viac ako 8 600 volaní do nemocníc. Ako doplnil, na vrchole pandémie bolo potrebné zavolať pre nájdenie jedného lôžka niekedy do 15 až 30 nemocníc.

Prevoz pacientov do Nemecka a Poľska

Operačné stredisko bolo zapojené aj do prevozu pacientov do Nemecka a Poľska a to prostredníctvom systému Európskej komisie EWRS.


Do Nemecka previezli celkovo troch pacientov a do Poľska šesť pacientov. „Šiesti pacienti sa dostali domov vo výraznom zlepšenom stave, niektorí pri vedomí alebo bez potreby umelej pľúcnej ventilácie. Bohužiaľ u troch pacientov bol ten zdravotný stav na toľko vážny, že v zahraničí zomreli,“ skonštatoval Weinciller. Všetkých pacientov sa podarilo repatriovať.

„S veľkou hrdosťou a radosťou poviem, že sa ukázalo, aký nevyhnutný element sú ozbrojené sily v domácom krízovom manažmente. Chcem poukázať na to, akú vynikajúcu prácu spravili muži a ženy v uniforme. Nie len zdravotníci, ale aj nezdravotnícky personál,“ povedal minister obrany Naď.


Hlavný lekár OS SR uviedol, že pre zlepšujúcu sa situáciu sa preškolia príslušníci strediska naspäť a vojaci ukončia svoju činnosť v stredisku 1. mája.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie