• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Plyn z Ruska prúdi na Slovensko v štandadnom režime, Sulík sa však pripravuje na najhoršie

Plyn z Ruska prúdi na Slovensko v štandadnom režime, Sulík sa však pripravuje na najhoršie

Situácia s dodávkami plynu je napätá, ale pre Slovensko nateraz nie dramatická. Uviedol to na tlačovej besede minister hospodárstva Richard Sulík. „Situáciu monitorujeme každý jeden deň. SPP má uhradené všetky svoje záväzky,“ povedal Sulík.

V hre sú alternatívny dodávatelia

Najbližšia faktúra ruskému dodávateľovi plynu, spoločnosti Gazprom, bude splatná 20. mája. „Dovtedy je ešte čas komunikovať s Gazpromom tak, aby sa nám nestalo to, čo v Bulharsku alebo v Poľsku. Spravíme všetko pre to, aby plyn prúdil na Slovensko, a aby ho bolo dostatok pre domácnosti aj pre priemysel,“ dodal minister hospodárstva, ktorý nemá obavu, že by na Slovensko prestal prúdiť plyn zo dňa na deň.

Podpredseda predstavenstva SPP Richard Prokypčák potvrdil, že dodávky plynu od spoločnosti Gazprom pokračujú v štandardnom režime.

„Prísľub od spoločnosti Gazprom je dostatočný časový na to, aby sme sa vysporiadali s otázkami týkajúcimi sa platieb za plyn rubľami. Nepodceňujeme túto situáciu. Máme rôzne scenáre. Intenzívne komunikujeme s inými dodávateľmi plynmi,“ povedal Prokypčák s tým, že v mori pláva ďalší tanker s LNG plynom určený pre Slovensko.

Znižovanie energetickej závislosti na Rusku

Predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský zvolá na štvrtok (28. apríla) mimoriadne zasadnutie výboru k téme dodávok a stavu zásob zemného plynu na Slovensku. Pozval naň šéfa rezortu hospodárstva, ako aj šéfov spoločností eustream, SPP a Nafta.


„Výbor sa bude zaoberať preventívnymi opatreniami pri rôznych scenároch vývoja s dodávkami ruského plynu. Budeme sa zaujímať o to, aký objem plynu aktuálne na Slovensko priteká, aký je stav v zásobníkoch a ako vyzerajú krízové plány ministerstva hospodárstva na zaistenie energetickej bezpečnosti Slovenska,“ uviedol Kremský s tým, že výbor bude zároveň žiadať aj dlhodobý akčný plán znižovania závislosti od dodávok energetických surovín z Ruska.

Rusko pohrozilo zastavením plynu ďalším krajinám, lebo požiadavka na platbu v rubľoch je čisto technická


Rusko môže zastaviť dodávky zemného plynu aj ďalším zákazníkom v Európe, ak zaň odmietnu platiť v rubľoch. Po tom, ako ruský energetický gigant Gazprom z tohto dôvodu zastavil dodávky Poľsku a Bulharsku, to povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Potrestať Rusko za každú cenu

Ako uviedol, ruská požiadavka prejsť na platby za plyn v rubľoch vyplynula z „nepriateľskej“ akcie Západu zmraziť aktíva v ruskej tvrdej mene, ktoré v podstate ukradol.

Odmietnutie prechodu na ruble odráža túžbu Západu „potrestať Rusko za každú cenu na úkor ich vlastných spotrebiteľov, daňových poplatníkov a výrobcov“, vyhlásil Peskov.

Požiadavka na platbu v rubľoch

Počas tlačovej konferencie Peskov odmietol vyjadrenie Európskej únie, ktorá zastavenie dodávok plynu Bulharsku a Poľsku nazvala vydieraním.


Trval pritom na tom, že „Rusko zostáva spoľahlivým dodávateľom energetických zdrojov“ a dodržiava svoje zmluvné záväzky.


Požiadavka na platbu v rubľoch je podľa kremeľského hovorcu čisto technická a nemení cenu ani iné zmluvné podmienky pre spotrebiteľov.

Morawiecki skritizoval Rusko za pokus o vydieranie zastavením plynu a tvrdí, že Poľsko je v bezpečí

Poľský premiér Mateusz Morawiecki kritizoval Rusko za pokus „vydierať“ jeho krajinu náhlym zastavením dodávok plynu. Tvrdí, že tento krok bol pomstou za nové sankcie, ktoré Varšava tento týždeň uvalila na Rusko.

Spomenuté sankcie, ktoré oznámili v utorok, sa zamerali na 50 ruských oligarchov a spoločností vrátane Gazpromu.

O niekoľko hodín neskôr Poľsko informovalo, že dostalo oznámenie, že Gazprom prerušil dodávky do Poľska, pretože nesplnilo nové požiadavky týkajúce sa platby v ruských rubľoch.

Poľsko je v bezpečí

Morawiecki v poľskom parlamente prisľúbil, že Poľsko sa nenechá zastrašovať prerušením dodávok plynu. Povedal, že Poľsko je v bezpečí vďaka dlhoročnému úsiliu zameranému na zabezpečenie plynu z iných krajín. Od zákonodarcov za to zožal potlesk.

Vyššia závislosť od uhlia

Rusko dodávalo približne 45 % celkovej spotreby plynu v Poľsku. To je však pri vykurovaní domácností a v priemysle oveľa viac závislé od uhlia, pričom plyn sa podieľa len na 9 % energií v krajine.


Poľsko už skôr oznámilo, že do konca roka chce skončiť s dovozom ruského plynu a plánuje získavať dodávky z iných krajín vrátane Nórska.

Rusko sa prerušením dodávok plynu samo izoluje, stáva sa tak z neho čoraz väčší "vyvrheľ"

Rozhodnutie Ruska prerušiť dodávky zemného plynu do Poľska a Bulharska ho len ďalej izoluje na medzinárodnej scéne. Ako informuje spravodajský web BBC, povedal to britský vicepremiér Dominic Raab.


„Bude to mať veľmi škodlivý vplyv aj na Rusko, pretože sa stáva čoraz viac a viac nielen politickým, ale aj ekonomickým vyvrheľom,“ povedal Raab vo vysielaní televízie Sky News.


Slovensko zatiaľ nemá problémy s dodávkami plynu z Ruska, tečie ho k nám však o niečo menej než zvyčajne

Slovenský prevádzkovateľ prepravnej plynovej siete, spoločnosť Eustream, zatiaľ neeviduje problémy s dodávkami zemného plynu z Ruska.

Preprava plynu z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko je síce posledné týždne nižšia oproti obvyklým hodnotám, je to však podľa slovenského prepravcu plynu v súlade s požiadavkami zákazníkov.


„Preprava zemného plynu cez územie Slovenska pokračuje podľa požiadaviek zákazníkov. To isté platí aj pre prepravu do domáceho bodu, ktorá sa stabilne pohybuje okolo 11 mil. metrov kubických za deň,“ povedal pre agentúru SITA hovorca Eustreamu Pavol Kubík.

Odmietajú zaplatiť v rubľoch

Ruský energetický gigant Gazprom oznámil, že zastavil dodávky zemného plynu do Bulharska a Poľska po tom, čo za ne odmietli platiť v rubľoch. Slovensko čaká nasledujúca platba za dodávky plynu v polovici mája.

Ako uviedol na sociálnej sieti premiér Eduard Heger, Slovenská republika je pripravená čeliť obdobným obštrukciám zo strany Ruska, akým dnes čelí Poľsko či Bulharsko. Dodal, že západnú jednotu a solidaritu Rusko nezlomí.

Závislosti od Ruska sa treba zbaviť

Európska únia sa podľa Hegera musí čím skôr zbaviť energetickej závislosti od Ruskej federácie, pretože využíva ropu a plyn ako nástroj na presadzovanie svojich imperialistických záujmov, ktoré vyvrcholili útokom na Ukrajinu a páchaním vojnových zločinov na jej území.


„Svojvoľné a neodôvodnené zastavenie dodávok plynu do Poľska dokazuje, že Rusko je absolútne nespoľahlivý obchodný partner,“ napísal Heger.


Ako priblížil Heger, Slovenský plynárenský priemysel (SPP) má s ruským Gazpromom uzavretý dlhodobý kontrakt a platby za nakúpený plyn bude realizovať v eurách v zmysle dohodnutých pravidiel a súčasne odporúčaní Európskej komisie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie