• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Plyn z Ruska naďalej prúdi na Slovensko v plánovaných objemoch, ukrajinskú „stopku" zatiaľ nepociťujeme

Plyn z Ruska naďalej prúdi na Slovensko v plánovaných objemoch, ukrajinskú „stopku

Na Slovensko naďalej prúdi plyn z Ruska cez Ukrajinu, a to v plánovaných objemoch. Pre agentúru SITA to potvrdil slovenský prepravca zemného plynu, spoločnosť Eustream. „Naďalej prepravujeme plyn v súlade s požiadavkami našich zákazníkov,“ uviedol hovorca Eustreamu Pavol Kubík.

Podľa údajov zverejnených spoločnosťou Eustream, cez Veľké Kapušany by malo na Slovensko v stredu prísť takmer 68 miliónov metrov kubických plynu. Z Českej republiky cez Lanžhot necelých 31 miliónov kubíkov plynu.

Počas májových dní prepravil Eustream cez Veľké Kapušany denne od 93 do 68 miliónov kubíkov plynu, a cez Lanžhot od milióna do 31 miliónov kubíkov plynu.


Ukrajinský prevádzkovateľ prepravy plynu GTS tvrdí, že odstaví približne tretinu zemného plynu z Ruska prepravovaného ďalej do Európy. Spôsobili to pokračujúce boje na viacerých miestach východnej Ukrajiny, predovšetkým v Luhanskej oblasti ovládanej Ruskom. Prevádzkovateľ prepravy plynu uviedol, že týmto rozhodnutím zastaví približne 32,6 milióna metrov kubických plynu denne, pričom vzniknutú situáciu odôvodnil „vyššou mocou“.


Ukrajina odstaví tretinu plynu prepravovaného z Ruska do Európy


Ukrajinský prevádzkovateľ prepravy plynu GTS tvrdí, že odstaví približne tretinu zemného plynu z Ruska prepravovaného ďalej do Európy. Spôsobili to pokračujúce boje na viacerých miestach východnej Ukrajiny, predovšetkým v Luhanskej oblasti ovládanej Ruskom.


Prevádzkovateľ prepravy plynu uviedol, že týmto rozhodnutím zastaví približne 32,6 milióna metrov kubických plynu denne, pričom vzniknutú situáciu odôvodnil „vyššou mocou“.


Odstávka sa začne v stredu o 7.00 a ponúkne Rusku možnosť pokúsiť sa presmerovať plyn cez inú trasu vo vlastníctve ukrajinskej vlády. Prevádzkovateľ prepravy plynu GTS tvrdí, že viackrát informoval Gazprom o rizikách tranzitu plynu v dôsledku konania ruských okupačných síl, ale ruský plynárenský gigant tieto výzvy ignoroval.

Rozčúlený Kollár sa vyhráža Ukrajincom: Drzosť, nech nám len skúsia vypnúť plyn

Šéf parlamentu Boris Kollár emotívne reagoval na informácie, že by prúdenie plynu smerom na Slovensko mohla zastaviť aj ukrajinská strana. Ropa a plyn, keď sa od týchto komodít odstrihneme, najviac v únii poškodí Slovensko, tvrdil v nedeľňajšej relácii o 5 minút 12 v RTVS.


“Ukrajina nemá čo hroziť, musím sa ohradiť, toto ma urazilo. Slovensko robí maximum pre Ukrajinu, dostali S-300, dostávajú materiál, dostávajú humanitnú pomoc, dostávajú pomoc tí ľudia, ktorí utekajú a oni si dovolia tú drzosť ešte nás kárať, že nás oni vypnú.

Nech to skúsia, urobím všetko pre to, aby sme zastavili akúkoľvek pomoc Ukrajine. Toto ma tak nahnevalo, že ešte teraz mám z toho tlak,” povedal rozčúlený Kollár.


Vypnutie plynu si nevie predstaviť. “Pevne verím, že bude mať ministerstvo hospodárstva dostatok súdnosti, aby to zabezpečil tak, aby naša krajina mala ďalej plyn. My bez toho plynu rozvrátime kompletne celú ekonomiku,” uviedol a dodal, že by zaplatil aj šekelami, “hocičím”. Ak nebudeme mať plyn, prestaneme vyrábať, tu bude hladomor a chudoba, povedal.


Na pripomienku moderátora, že Rusko má denný príjem 900 miliónov dolárov z týchto surovín, reagoval pripomenutím dôsledkov pre Slovensko: „A viete, koľko by sme my mali na našej strane stratu a rozvrátenú ekonomiku, keby nám vypli ten plyn, viete, pán redaktor? Ani vy by ste nedostali túto výplatu, čo máte teraz, by ste mohli prísť o svoje zamestnanie… …toto, keď počúvam, tak mi normálne vrie krv v žilách“.

Slováci nie sú Zelenského sluhovia, odkázal ukrajinskému prezidentovi Fico

Predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico odkázal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Slováci nie sú jeho sluhovia. Podľa strany Smer-SD Zelenskyj žiada od Slovenska, aby prijalo „nezmyselné sankcie“ v podobe zastavenia odberu lacných a bezpečných dodávok ruského plynu a ropy. Fico tak reagoval na prezidentov prejav v Národnej rade Slovenskej republiky.


Jeho ľudia sa nám doslova vyhrážajú, že keď Slovensko nebude Ukrajinu poslúchať, tak to bude Ukrajina, ktorá nám tieto dodávky zastaví,“ pokračoval Fico s tým, že ako predseda vlády by som vetoval „nezmyselné sankcie“, ako zastavenie dodávok plynu a ropy z Ruska.

Predseda strany Smer-SD uviedol, že ak by boli vo vláde, pomohli by každému utečencovi pred vojnou, „ale nie špekulantom na Porsche“. Rovnako odmietol posielanie zbraní Ukrajine a zdôraznil mierové riešenie konfliktu.


Slovensko s vojnou, ktorú Ukrajina vedie v záujme USA, nemá nič spoločné. Rusko nie je a nemôže byť náš smrteľný nepriateľ. My nechceme žiadneho nepriateľa,“ povedal.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie