• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Plne zaočkované osoby nemusia ísť po návrate na Slovensko do karantény, treba byť však zaregistrovaný na e-hranica

Plne zaočkované osoby nemusia ísť po návrate na Slovensko do karantény, treba byť však zaregistrovaný na e-hranica

Nezaočkované osoby musia po návrate ísť do karantény, ktorá je po bezpríznakovom priebehu ukončená po 14 dňoch.

8.7.2021 (Webnoviny.sk) - Plne zaočkované osoby nebudú musieť po prekročení hraníc od piatka 9. júla podstupovať karanténu. Vyplýva to z novely vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), o ktorej informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

Viac o téme: Koronavírus

Povinnosťou ostáva registrácia pred návratom do krajiny prostredníctvom portálu e-hranica. „Registrovať sa nemusia deti do 12 rokov a osoby vykonávajúce tranzit cez územie Slovenska. Povinná registrácia sa nevzťahuje ani na vodičov nákladnej dopravy, posádky vlakov či lietadiel, záchranných a ďalších služieb,“ konštatuje vyhláška. Registrácia je povinná pri každom návrate do krajiny.

Nezaočkovaní musia ísť do karantény

Netýka sa plne zaočkovaných, tým registrácia platí po dobu šiestich mesiacov, osôb po zaočkovaní prvou dávkou ktorejkoľvek vakcíny – týmto osobám platí prvá registrácia do 9. augusta; osôb od 12 do 18 rokov, ktorým prvá registrácia platí do 9. augusta a osôb cestujúcich za diagnostikou alebo liečbou, ktorým prvá registrácia platí jeden týždeň.

Ukončiť ju možno aj negatívnym výsledkom RT-PCR testu najskôr v piaty deň karantény. Výnimku z karantény majú plne zaočkovaní ľudia. Prechodne do 9. augusta majú výnimku aj osoby od 12 do 18 rokov, ak nikto iný v spoločnej domácnosti nemá povinnú karanténu.

Platia aj rôzne výnimky

Osoby, ktoré zo zdravotných dôvodov nemôžu byť zaočkované, majú tiež výnimku z karantény, ale musia predložiť potvrdenie podľa vzoru v prílohe vyhlášky, a zároveň musia mať negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 72 hodín.

Výnimku majú aj nezaočkovaní slovenskí občania, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt v prihraničných oblastiach susedného štátu do 100 km od otvoreného hraničného priechodu na Slovensko, musia však predložiť negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako sedem dní.

Akceptujú aj potvrdenia

ÚVZ SR považuje za plne zaočkovanú osobu, ktorá je najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky dvojdávkovej vakcíny, najmenej 21 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii jednodávkovej vakcíny, alebo najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky vakcíny, ak bola podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.

„Okrem COVID-preukazu EÚ alebo potvrdenia o absolvovaní očkovania na Slovensku je možné preukazovať sa aj potvrdeniami z iných krajín. Podmienkou je, aby toto potvrdenie bolo v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku,“ uvádza sa vo vyhláške.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie