• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Plánujete rekonštrukciu domu? Štát vám časť nákladov preplatí

Plánujete rekonštrukciu domu? Štát vám časť nákladov preplatí

Na čerpanie dotácie si však záujemcovia budú musieť nejaký čas počkať. Ministerstvo totiž počíta s tým, že poskytovať ich začnú od budúceho roka.

V najbližších rokoch sa obnovy dočká niekoľko desiatok tisíc rodinných domov na Slovensku.

Vďaka európskym peniazom a Plánu obnovy, v rámci ktorého má byť na tento účel vyčlenených 500 miliónov eur.

Ministerstvo životného prostredia pripravuje pre domácnosti projekt „Zelené domy“. Zameraný je na systematickú obnovu budov, konkrétne výmenu okien, zateplenie, zachytávanie dažďovej vody, kúrenie a ohrev vody, kompostéry či zelené strechy.

Namiesto kotlovej dotácie celá rekonštrukcia

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) už avizoval, že maximálna dotácia na jeden dom bude zrejme 10-tisíc eur a zrekonštruovať by sa tak mohlo zhruba 40-tisíc rodinných domov.


Finálne sumy však ešte nie sú presne stanovené a minister nevylúčil, že by sa projekt vzťahoval aj na panelákové domy. Presné nastavenie podmienok podpory majú ešte konzultovať s odborníkmi.

Platforma Budovy pre budúcnosť tieto kroky ministerstva pochválila. Podľa jej riaditeľky Kataríny Nikodemovej sa jedná o systematickejšie riešenie, než aké poskytovala kotlová dotácia, ktorú ministerstvo zrušilo.


„Je nesystematické financovať iba výmenu kotla cez kotlíkové dotácie bez toho, aby vlastník domu ošetril úniky tepla pomocou zateplenia stien, strechy alebo výmenou okien,“ vysvetlila.

Menej plytvania, čistejší vzduch

Výsledkom je podľa nej znečistenie ovzdušia z vykurovania starých domov tuhými palivami, pričom domácnosti sa k takému spôsobu utiekajú pre nedostatok príjmov.

Práve s tým by im mal pomôcť štát s novým príspevkom, pričom na zvyšné náklady by mohli žiadatelia využiť iné formy financovania.


Na čerpanie dotácie si však záujemcovia budú musieť nejaký čas počkať. Ministerstvo totiž počíta s tým, že poskytovať ich začnú od budúceho roka.


Okrem toho musí ešte celkový Plán obnovy schváliť Európska komisia. Kým sa tak peniaze dostanú priamo k domácnostiam, nejaký čas to ešte potrvá.

Zelenšie domácnosti aj tento rok

Už dnes však existujú iné schémy financovania, ktoré podporujú ekologickejšie bývanie. Napríklad projekt „Zelená domácnostiam II“, ktorého cieľom je podpora obnoviteľných zdrojov energie.

Teda financovanie malých zariadení na výrobu elektriny, ako fotovoltické panely, alebo zariadení na výrobu tepla. Patria sem slnečné kolektory, kotly na biomasu a tepelné čerpadlá.


Na ich podporu bolo pre domácnosti vyčlenených v rámci celého programu 48 miliónov eur. Podpora na jedného žiadateľa je však odlišná a závisí od toho, o ktoré zariadenie má záujem.


Druh zariadenia Maximálna výška príspevku
Fotovoltický panel v rodinnom dome 1 500 €
Slnečný kolektor v rodinnom dome 1 750 €
Slnečný kolektor v bytovom dome maximálne 1 kW na byt
Kotol na biomasu v rodinnom dome 1 500 €
Kotol na biomasu v bytovom dome maximálne 7 kW na byt
Tepelné čerpadlo v rodinnom dome 3 400 €


Žiadosti sa posielajú prostredníctvom stránky zelenadomacnostiam.sk v sekcii „Žiadosti o poukážku“, a to do 15. decembra 2021 alebo do vyčerpania finančných prostriedkov.

Podľa Veroniky Rapantovej zo Slovenskej informačnej a energetickej agentúry (SIEA) však možno očakávať predlženie termínu podávania žiadostí. Najmä pre vysoký záujem ľudí o túto finančnú podporu.

Pozor na správnosť údajov

Odborníčka vysvetľuje, že projekt funguje takzvaným zásobníkovým systémom. V praxi to znamená, že sa žiadosti ľudí zaradzujú do akejsi databázy. Tam čakajú na pridelenie príspevku, ktorý je schvaľovaný automaticky pre každú žiadosť.


Teda, až do okamihu, kým sa peniaze nevyčerpajú. Potom sa čaká na otvorenie nového zásobníka.


Napriek tomu, že prakticky stačí o túto dotáciu len zažiadať a záujemcovia ju dostane, Rapantová upozorňuje, že je dôležité žiadosť vypísať správne. Správne údaje sú potrebné najmä na liste vlastníctva.


Žiadatelia niekedy napríklad neuvádzajú, že sa jedná o novostavbu rodinného domu, namiesto súpisného čísla uvádzajú číslo parcely alebo dochádza k preklepom v údajoch. Takéto formálne chyby podľa Rapantovej systém nevie upraviť.

Následkom tohto je nepreplatenie finančných prostriedkov zhotoviteľovi, teda osobe alebo firme, ktorá zariadenie zaobstarala a namontovala. Pozor si treba dať aj na to, aby bolo nainštalované presne také zariadenie, na aké žiadateľ príspevok obdržal.

Lacnejšie zatepľovanie

Štát pomáha s rekonštrukciou domov aj príspevkami na zatepľovanie starších rodinných domov prostredníctvom dotácií Ministerstva dopravy a výstavby SR. Poskytuje ich už šesť rokov a jeho cieľom je znížiť spotrebu energií.


Na tieto účely štát zo svojho rozpočtu vyčlení v najbližšej výzve 1 760 000 eur. Podľa hovorcu ministerstva Ivana Rudolfa ju plánujú vyhlásiť v apríli. Peniaze si rozdelí maximálne 200 záujemcov.


Preplácané príspevky

Preplácané súvisiace oprávnené náklady
Zateplenie obvodového plášťa Vyregulovanie vykurovacieho systému
Zateplenie strešného plášťa Súvisiace stavebné úpravy
Zateplenie vnútorných deliacich konštrukcií medzi vykurovaným a nevykurovaným priestorom Výmena zdroja tepla
Výmena pôvodných otvorových konštrukcií rodinného domu Realizácia tepelnoizolačného systému novozhotovovaných stavebných konštrukcií rodinného domu a novozhotovovaných otvorových konštrukcií


Jedna domácnosť bude mať nárok na 40 percent všetkých oprávnených a uhradených nákladov pri zateplení domu.


Žiadosť sa podáva elektronicky cez portál byvajteusporne.sk pričom do desiatich dní od jej podania je potrebné žiadosť so všetkými prílohami doručiť aj v písomnej forme ministerstvu dopravy.

O dotácie je vždy veľký záujem

So žiadosťami o dotácie podľa odborníka na zatepľovanie Petra Hýseka netreba čakať do poslednej chvíle. Dôvodom je jednak vysoký záujem ľudí aj nedostatok času na prípravu projektu. Žiadatelia podľa neho často nestíhajú zabezpečiť potrebné podklady alebo žiadosť obsahuje chyby.

„Nesprávne podané žiadosti sú vyradené respektíve zamietnuté a zbytočne vyčerpávajú kapacity výzvy,“ myslí si Hýsek.


Jeho kolega Andrej Moravčík tiež radí, aby si žiadateľ zvážil, či bude žiadať o dotáciu pred alebo po zateplení. Pri dotácii pred zateplením síce dostane peniaze skôr, avšak má iba rok na to, aby zrealizoval zateplenie a príslušné stavebné práce.


Moravčík tiež odporúča aspoň skonzultovať nákup materiálu a stavebné práce s odborníkom. Inak sa môže stať, že niektoré konštrukcie nebudú spĺňať potrebné požiadavky a dotácia bude znížená alebo zamietnutá.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie