• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Plán liberalizácie železničnej osobnej dopravy je hotový, na vládu ho chce Doležal predložiť čím skôr

Plán liberalizácie železničnej osobnej dopravy je hotový, na vládu ho chce Doležal predložiť čím skôr

Harmonogram prípravy liberalizácie železničnej osobnej dopravy na tratiach je hotový. Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom.

Sme rodina) o tom informoval s tým, že tak plnia záväzok pripraviť zmysluplný harmonogram liberalizácie tratí na Slovensku.

Na vládu chce plán liberalizácie predložiť čím skôr. „V spolupráci s európskymi uznávanými expertmi sme pripravili jasný harmonogram, ako postupne liberalizovať všetky trate na Slovensku,“ informoval vo štvrtok Doležal.

Suma by mala byť záväzná

V súčasnosti štát prostredníctvom ministerstva dopravy financuje dopravné výkony v osobnej železničnej doprave vo verejnom záujme, ktoré zabezpečuje národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko.

„Ak istú časť spojov bude obsluhovať súkromný dopravca, vysúťaží si príslušnú zmluvu, že bude jazdiť za také peniaze, tak ich musí aj dostať,“ uviedol minister dopravy.

„Na vláde budem žiadať, aby akceptovala a zaviazala mňa a budúcich ministrov dopravy postupovať v zmysle plánu liberalizácie jednotlivých tratí. A zároveň by tam mala byť zmienka o tom, že ak zo súťaže podľa harmonogramu vzíde konkrétna suma, tak by mala byť pre Slovenskú republiku a rozpočtovanie záväzná,“ podotkol Doležal.

Majú plán dopravnej obsluhy

Nesmie sa podľa neho stať, ako v súčasnosti, že Železničná spoločnosť Slovensko na základe plánu dopravnej obsluhy dostane záväzok na výkony za 354 miliónov eur a do rozpočtu dostane 330 miliónov eur.

To je podľa ministra aj dôvod, že národný dopravca oznámil zrušenie niektorých regionálnych spojov.

„Máme plán dopravnej obsluhy, kde chceme ako voziť, s akými frekvenciami a taktami. Plán dopravnej obsluhy má svoj účet, volá sa potreba dofinancovania zo strany štátu 354 miliónov eur. Problém je, že to hovorila sekcia Útvaru hodnoty za peniaze, rozpočtová sekcia povedala, že vám dáme len 330 a zvyšok si niekde nájdite, ušetríte,“ dodal minister.


Podľa neho zatiaľ rokujú, ak zvyšnú sumu nezískajú, budú musieť kresať dopravné výkony.

Minister Doležal sa stotožnil s návrhmi Útvaru hodnoty za peniaze pre trať medzi Bratislavou a Komárnom

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) sa absolútne stotožňuje s návrhmi Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) na zlepšenie železničnej trate Bratislava – Dunajská Streda – Komárno. Zdôvodnil to najmä chýbajúcou miliardou eur na modernizáciu tejto regionálnej trate.


Zámer Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) na zdvojkoľajnenie a elektrifikáciu takmer stokilometrovej trate je podľa ministra dopravy správny, lebo to považujú za potrebné. Tvrdí pritom, že pohľadu ÚHP a ministerstva financií na prijatie úsporných opatrení sa nedá nič vyčítať.

Odstránia úzke miesta na trati

„Poďme spraviť opatrenia rádovo v hodnote 18 miliónov eur, aby sme odstránili tzv. úzke miesta na tejto trati. Poďme sa baviť o zdvojkoľajnení po Kvetoslavov, prípadne výhľadovo po Dunajskú Stredu,“ povedal vo štvrtok na sociálnej sieti Doležal.

Zároveň uviedol, že sú väčšie problémy ako zdvojkoľajňovať celú trať do Komárna, čo je podľa neho ťažko obhájiteľné.

„Elektrifikácia dáva zmysel až na celý úsek Bratislava – Komárno,“ upozornil minister s tým, že ak by elektrifikácia trate bola iba po Dunajskú Stredu, bolo by potrebné prepriahať rušne.


Odstránenie úzkych miest by podľa šéfa rezortu dopravy zvýšilo kapacitu trate, pričom kritický úsek je po Kvetoslavov. „Tam máme aj zelenú od ÚHP, aby sme pokračovali v príprave projektu na zdvojkoľajnenie,“ poznamenal Doležal.

Výber dopravcov pokračuje

Výber osobného vlakového dopravcu na trati Bratislava – Komárno cez priame zadanie pokračuje, ministerstvo dopravy na žiadosť dvoch záujemcov predĺžilo lehotu na predkladanie ponúk.


„Koncom júna, alebo začiatkom júla otvárame obálky na túto trať. Máme sedem relevantných uchádzačov, ktorí chcú predložiť ponuku. Na rozdiel od minulosti, kedy nikto v súťaži ponuku nepredložil. Robili sme to poriadne formou dialógu aj s potenciálnymi uchádzačmi,“ priblížil Doležal.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie