• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Pfizer prišiel s dobrou správou, experimentálna tableta je účinná aj proti variantu omikron

Pfizer prišiel s dobrou správou, experimentálna tableta je účinná aj proti variantu omikron

Predpokladá sa, že tablety firiem Pfizer a Merck Sharp & Dohme budú proti variantu omikron dobre účinkovať, pretože sa nezacieľujú na S-proteín, ktorý obsahuje väčšinu nových mutácií.

Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer v utorok oznámila, že jej experimentálna tableta na liečbu ochorenia COVID-19 je účinná aj proti variantu koronavírusu omikron. Firma uviedla, že úplné výsledky jej štúdie na vzorke 2250 ľudí potvrdili sľubné prvotné výsledky.

Separátne laboratórne testovanie

Liek medzi vysoko ohrozenými dospelými ľuďmi znížil počet hospitalizácií a úmrtí o zhruba 89 percent, ak ho podali krátko po objavení sa prvých príznakov ochorenia COVID-19.

Separátne laboratórne testovanie ukázalo, že tableta si zachováva silný účinok aj proti variantu omikron, uviedla firma.

Aktualizované údaje zverejnili v čase, keď počet prípadov ochorenia COVID-19, úmrtí a hospitalizácií opäť rastie.

Liečba pacientov

Očakáva sa, že americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) onedlho rozhodne o schválení tablety, rovnako ako o tablete firmy Merck Sharp & Dohme, ktorá žiadosť regulátorom odovzdala pred niekoľkými týždňami.


Predpokladá sa, že tablety firiem Pfizer a Merck Sharp & Dohme budú proti variantu omikron dobre účinkovať, pretože sa nezacieľujú na S-proteín, ktorý obsahuje väčšinu nových mutácií.


Americká vláda schválila nákup tablety firmy Pfizer na liečbu 10 miliónov ľudí a pilulky spoločnosti Merck Sharp & Dohme na liečbu 3 miliónov pacientov, ak ich FDA odsúhlasí.

Vakcíny Pfizer chránia v prípade variantu omikron pred hospitalizáciou na 70 percent, tvrdí štúdia

Dve dávky vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech poskytujú iba 33-percentnú ochranu pred nakazením sa novým variantom koronavírusu omikron, no až 70-percentnú ochranu pred hospitalizáciou. Vyplýva to z rozsiahlej, v utorok zverejnenej štúdie, ktorú uskutočnili v Juhoafrickej republike (JAR).

Omikron je ľahšie prenosný

Zdá sa, že prvá väčšia analýza účinnosti vakcíny v regióne, kde prvý raz zaznamenali spomenutý variant, podporuje doterajšie náznaky, že omikron je ľahšie prenosný a vakcína Pfizer nie je taká účinná voči infekcii ako v prípade variantu delta.

Štúdiu zrealizovali na vzorke viac ako 211-tisíc osôb pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, ktoré dostali dve dávky vakcíny Pfizer. Približne 78-tisíc z týchto prípadov pritom v období od 15. novembra do 7. decembra pripísali variantu omikron.

Dve dávky vakcíny Pfizer

Analýzu vykonala Discovery Health, najväčšia súkromná zdravotná poisťovňa v JAR, spoločne s Juhoafrickou radou pre lekársky výskum.


Štúdia ukazuje, že ochrana pred hospitalizáciou je vo všetkých vekových skupinách, teda u ľudí vo veku od 18 do 79 rokov, i keď u starších ľudí je mierne nižší stupeň ochrany.


Dve dávky vakcíny Pfizer však konzistentne chránia i tých ľudí, ktorí trpia rôznymi chronickými ochoreniami vrátane cukrovky, hypertenzie, hypercholesterolémie a iných kardiovaskulárnych ochorení.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie