• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Pellegriniho Hlas sa obáva šírenia variantu omikron na Slovensku, požaduje zavedenie okamžitých opatrení (video)

Pellegriniho Hlas sa obáva šírenia variantu omikron na Slovensku, požaduje zavedenie okamžitých opatrení (video)

Požiadavku, aby v pondelok k tejto téme mimoriadne zasadla vláda, predniesol na tlačovej konferencii predseda strany Peter Pellegrini.

29.11.2021 (Webnoviny.sk) - Strana Hlas - Sociálna demokracia vyzvala vládu, aby okamžite zakročila a zaviedla jasné opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového variantu koronavírusu s názvom omikron na Slovensku.

Viac o téme: Koronavírus

Kontrola má byť podľa jeho slov zavedená už nielen pre ľudí, ktorí sa vrátili z rizikových afrických krajín, ako sú Južná Afrika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely.

Nakoľko bol variant omikron potvrdený aj v európskych štátoch, Pellegrini vyzýva vládu, aby zaviedli povinnú karanténu aj pre Slovákov vracajúcich sa z iných zahraničných destinácií.

Česká republika eviduje prvý potvrdený prípad nového variantu koronavírusu.

Mutáciu omikron v pondelok definitívne potvrdili testy u ženy z Liberca, ktorá mala pozitívny výsledok vo dvoch skorších testoch. Informuje o tom v pondelok spravodajský portál TN.cz.


Nakazená žena narodená v roku 1961 sa podľa libereckej nemocnice vrátila z dovolenky v Namíbii s medzipristátiami v Juhoafrickej republike a v Dubaji.

Mutácia vzbudzuje obavy

Variant s pôvodným označením B.1.1.529 prvý raz nahlásili WHO z Juhoafrickej republiky v stredu 24. novembra. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila variant omikron medzi tzv. varianty vzbudzujúce obavy vzhľadom na ich možnú vyššiu infekčnosť.

Zdravotnícke úrady v Portugalsku v pondelok oznámili, že medzi členmi profesionálneho futbalového klubu identifikovali 13 prípadov nákazy variantom omikron. Jeden z pozitívne testovaných hráčov lisabonského klubu Belenenses nedávno vycestoval do Juhoafrickej republiky, kde nový variant identifikovali ako prví.


Škótska vláda v pondelok potvrdila, že identifikovala šesť nových prípadov, čím sa celkový počet potvrdených infekcií v Spojenom kráľovstve zvýšil na deväť. Prvé nové prípady hlásili počas víkendu aj Austrália, Holandsko a Kanada.

Podozrivých má už aj Francúzsko

Vo Francúzsku evidujú osem podozrivých prípadov nákazy novým variantom. Týkajú sa ľudí, ktorí nedávno cestovali do južnej Afriky. Testy už ukázali, že sú pozitívni na koronavírus, avšak ani na jeden z jeho predchádzajúcich variantov.


Zdravotnícke úrady v pondelok informovali, že výsledky následných genetických testov môžu byť známe až o niekoľko dní. V prípade, že sa podozrenia potvrdia, budú to prvé známe prípady nového variantu vo Francúzsku.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie