• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Pellegriniho Hlas chce znížiť DPH na energie, jeho návrh podporila zatiaľ iba jedna vládna strana

Pellegriniho Hlas chce znížiť DPH na energie, jeho návrh podporila zatiaľ iba jedna vládna strana

Zľava: Generálny manažér strany Matúš Šutaj Eštok, predseda strany Peter Pellegrini, člen predsedníctva strany Peter Kmec a podpredseda strany Erik Tomáš. Foto: Archívne, SITA/Branislav Bibel

Ceny energií sa možno prudko nezvýšia aj vďaka zníženej dani z pridanej hodnoty (DPH). Nezaradení poslanci zo strany Hlas-SD už predložili na rokovanie Národnej rady SR návrh zákona, vďaka ktorému by sa dočasne znížila sadzba dane z pridanej hodnoty z 20 na 5 % na služby spojené s elektrinou, plynom, parou a teplou vodou, ich predajom, prenosom, distribúciou a dodávkou.

Mimoriadne zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty by podľa návrhu nezaradených poslancov platilo počas roka 2022.

„Štát takýmto spôsobom zníži konečnú sumu cien energií v roku 2022 a zabráni, aby spotrebitelia v plne miere pocítili výrazný rast cien energií.

Zároveň je tento spôsob pomoci efektívny v tom, že štát nemusí vynakladať náklady a čas na organizáciu iného typu pomoci obyvateľom, ale týmto jednoduchým spôsobom bude nárast cien do veľkej miery kompenzovaný,“ zdôvodnili svoj návrh poslanci Peter Pellegrini, Denisa Saková, Richard Raši, Erik Tomáš a Matúš Šutaj Eštok.

Sulík podporil nižšiu DPH

Zatiaľ je otázne, či návrh opozičných poslancov bude v pléne schválený. Aj keď niektoré koaličné strany, by si takýto krok predstaviť vedeli. Prvým, kto návrh verejne podporil, bol minister hospodárstva a líder strany SaS Richard Sulík.

„Nižšiu DPH ja podporím, ale chápem, že ministerstvo financií je v rukých koaličného partnera. Za nižšiu DPH ja som,“ povedal v nedeľu v relácii TA3 V politike minister Sulík. Ako uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca strany SaS Ondrej Šprlák, stanovisko lídra liberálov sa doteraz nezmenilo.

Názor OĽaNO

Hnutie OĽaNO zrejme návrh nezaradených poslancov nepodporí. Podľa predsedu hospodárskeho parlamentného výboru Petra Kremského (OĽaNO), v budúcom roku by sa ceny energií nemali výrazne zvýšiť, keďže sa stanovujú podľa vývoja v prvej polovici roka 2021, keď ešte rast nebol dramatický.

„Treba sa preto zamerať na nastavenie cien pre rok 2023 a spôsob, ako zabrániť energetickej chudobe cielenými opatreniami. Plošné zníženie DPH najviac pomôže tým, čo si vyhrievajú obrovské vily a bazény,“ povedal pre portál vEnergetike.sk Kremský.

Počkajú si na zhodu

Hnutie Sme rodina zatiaľ nevie, či zníženie DPH na energie podporí. „K tejto problematike bola založená pracovná skupina, kde sa práve rokuje a každý predkladá nejaké návrhy na riešenie tohto problému. Takže počkáme na nejakú zhodu a to potom podporíme,“ odkázalo portálu vEnergetike.sk tlačové oddelenie hnutia Sme rodina.

Ministerstvo financií SR ako aj strana Za ľudí na otázky k danej téme zatiaľ nereagovali.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie