• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Pellegrini s Rašim prelievali štátne milióny do spriatelených firiem, Remišová je správou NKÚ znepokojená

Pellegrini s Rašim prelievali štátne milióny do spriatelených firiem, Remišová je správou NKÚ znepokojená

Podľa kontrolórov štát zaobstaral Ústredný portál verejnej správy Slovensko.

17.12.2021 (Webnoviny.sk) - Správu Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) o tom, ako vlády Smeru riadili informatizáciu štátu, považuje vicepremiérka Veronika Remišová za veľmi znepokojujúcu.

„Zistenia NKÚ odhalili pravdu o tom, ako digitálni lídri Smeru Peter Pellegrini a Richard Raši riadili informatizáciu štátu a ako prelievali milióny z verejných financií do vreciek spriatelených firiem," povedala v piatok Remišová.

Štát sa vzdal práv na správu portálu

Podľa kontrolórov štát zaobstaral Ústredný portál verejnej správy Slovensko.sk drahšie ako ponúkal trh a navyše sa vzdal práv na jeho správu. Informovalo o tom Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v tlačovej správe.

„Po nástupe do úradu som sľúbila, že si posvietime na všetky podozrivé zmluvy z minulosti. Preto sme tiež iniciovali aj túto kontrolu NKÚ v prípade portálu Slovensko.sk, lebo sme od začiatku mali vážne podozrenia, že to nie je v poriadku," uviedla vicepremiérka.

Dôkaz o vyciciavaní štátu

Kontrola NKÚ ukázala, že v roku 2010 štát zadal tvorbu ústredného portálu firmám GlobalTel a Swan za nevýhodných podmienok - drahšie ako boli aktuálne riešenia na trhu a navyše sa vzdal kontroly nad správou portálu Slovensko.sk.

„Štát sa tak s vedomím digitálnych lídrov Smeru stal rukojemníkom súkromných firiem. Bez nich nemôže v systémoch spraviť žiadne zmeny a za všetko musí draho platiť. Po zisteniach o likvidácii škatúľ od monitora - kus za 420 eur - je to ďalší dôkaz o tom, ako politici Smeru aj dnešného Hlasu vyciciavali štát," poznamenala Remišová.


Niekto podľa vicepremiérky vymyslel neodôvodnené zákazkové riešenie, hoci na trhu boli štandardné riešenia za menej, dokonca kvalitnejšie a bola neprimerane zúžená hospodárska súťaž. „Je to jednoznačné porušenie finančnej disciplíny a porušenie zákona," tvrdí Remišová.

Milióny za nedodaný modul

Štát podľa nej nemá nad systémom kontrolu, hoci platí za prevádzku ústredného portálu verejnej správy 781-tisíc eur s DPH mesačne. Zároveň doplnila, že štát v čase IT lídrov Smeru (dnes Hlasu) nezabezpečil mechanizmus na priame monitorovanie zmluvne dohodnutých parametrov dostupnosti služieb.


Správa NKÚ hovorí aj o tom, že dodávatelia stále nedodali jeden z deviatich kľúčových modulov systému. Dodanie modulu procesnej integrácie a integrácie údajov k októbru meškal už 34 mesiacov, ale štát už zaňho zaplatil 2,7 milióna eur.

„To je presne 2,7 milióna eur za nič,“ podotkla Remišová, podľa ktorej ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby robia všetko preto, aby exemplárny príklad problému „vendor lock-inu“ vyriešili. Podľa vicepremiérky kontrola jednoznačne potvrdila, že obstaranie modulu nesie so sebou znaky nehospodárnosti, neefektívnosti a neúčelnosti vynaložených prostriedkov.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie