• Dnes je: Štvrtok 30. júna 2022 meniny má Melánia

Pekári sa obávajú odstavenia výroby. Ak chce štát zabezpečiť dostatok chleba a pečiva na pultoch, musí okamžite konať

Pekári sa obávajú odstavenia výroby. Ak chce štát zabezpečiť dostatok chleba a pečiva na pultoch, musí okamžite konať

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje na potrebu dostatočného množstva plynu.

Takmer 100 percent pekární je odkázaných na plyn pri tvorbe tepla pri produkcii pekárskych a cestovinárskych výrobkov. Zároveň pripomenul, že Slovensko je druhou najplynofikovanejšou krajinou Európskej únie.

Štát preto podľa zväzu musí zabezpečiť dostatok plynu alebo významne podporiť prechod potravinárstva na iný zdroj energie. Informoval o tom predseda predstavenstva zväzu pekárov Milan Lapšanský v tlačovej správe.

„Zabezpečenie výroby dostatočného množstva potravín by mala byť a špeciálne v čase vojny, jedna zo strategických priorít štátu. V diskusii o dostatku plynu je preto nevyhnutné oslovovať aj potravinárov a vnímať ich pripomienky. Štát má dve cesty ako dosiahnuť plynulú výrobu potravín aj v čase krízy. Buď zabezpečí dostatok plynu, alebo musí rýchlo a významne podporiť prechod slovenského potravinárstva na iné zdroje energií. Ak sa tak však rozhodne, či už v rámci podpory cez projekt RePowerEU alebo cez štátnu podporu, musí tak spraviť čo najskôr. Z hľadiska výmeny technológií totiž treba rátať s niekoľkými rokmi,“ uviedol Lapšanský.

Pekári varujú pred opätovnou patovou situáciou spojenou s nárastom cien potravín, je nutná pomoc vlády

Patová situácia spojená s nárastom cien potravín sa bez pomoci vlády a kompenzačných opatrení zopakuje aj o dva mesiace, tvrdí Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Nárast odbytových cien potravín sa im podarilo nateraz čiastočne upraviť.

Pekári nedostávajú spätnú väzbu

Slovenskí pekári však tvrdia, že nimi navrhované riešenia vláda nereflektuje. Dlhodobo vyzývajú vládu na prijatie kompenzačných opatrení, avšak nedostávajú spätnú väzbu. Podľa pekárov zo strany vlády zaznievajú výroky, ktoré považujú extrémny inflačný nárast za žiaduci.

„Pekári za posledné dni uzatvorili s obchodnými reťazcami na Slovensku najkratšie kontrakty v histórii. Faktom však je, že za prvé tri mesiace roku 2022 náš sektor zaznamenal najhorší ekonomický prepad hospodárenia za uplynulých 10 rokov. Tento stav zásadne nezmení ani uzavretie nových dohôd s odberateľmi. O dva mesiace, v závislosti od vývoja na trhoch a vojnového konfliktu, bude nevyhnutné pristúpiť k prehodnoteniu cien znova. Múka sa totiž zo Slovenska hromadne vyváža a dosahuje rekordne vysoké ceny,“ uviedol predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

Rastú aj náklady na palivá

Po zvýšení odbytových cien ostávajú výrobcovia pečiva v nebezpečnej situácii pre neistú dostupnosť potravinárskej pšenice a múky. Tá sa zo Slovenska v súčasnosti vyváža a štátom nekontrolovaný vývoz zvyšuje domáce ceny múky k úrovni okolo 600 eur za tonu. Významne rastú aj náklady na palivá, ktoré pri výrobe čerstvého pečiva tiež vstupujú podstatným spôsobom do celkových nákladov.

„Slovenskí pekári sú v zásadnej nevýhode voči susedným krajinám, ktoré prijímajú opatrenia na udržanie a podporu svojich potravinárskych výrob. Naopak, slovenské ministerstvo pôdohospodárstva nerobí absolútne nič. Dokonca spracovateľom potravín neplánuje pomôcť ani nástrojmi, ktoré umožnila Európska komisia. Nečinnosť agroministra a vlády je pritom už dnes jedným z dôvodov rastu cien potravín na Slovensku, pretože núti dvíhať ceny nielen pekárov, ale prakticky všetky sektory slovenského potravinárstva,“ uzavrel Lapšanský.


Najčítanejšia najnovšia správa

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 619 infikovaných aj jedno úmrtie

koronavirus na slovensku pribudlo 619 infikovanych aj jedno umrtie

PCR testy potvrdili v stredu na Slovensku 619 pozitívnych na koronavírus. Laboratóriá ich v daný deň vykonali 1 675.

Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk.

Za uplynulý deň pribudlo jedno úmrtie na COVID-19. Od začiatku pandémie si nový koronavírus vyžiadal už 20 147 obetí. V nemocniciach je hospitalizovaných 238 pacientov s ochorením COVID-19. Počet zaočkovaných stúpol o 38 osôb.

Slovensko hlási nárast prípadov subvariantu BA.5 omikron, na pozore by sa mali mať naďalej hlavne dve skupiny ľudí

Ostatné dva týždne na Slovensku evidujeme nárast prípadov subvariantu BA.5 omikron. Prípady subvariantov omikronu BA.4 a primárne BA.5 rastú naprieč krajinami Európskej únie, Portugalsko je za vrcholom vlny. Na brífingu po rokovaní vlády to povedal riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

Odborníci podľa Mišíka hodnotia riziko reinfekcie koronavírusom ako vysoké. Rovnako rýchlosť šírenia koronavírusu považujú za vysoké riziko.

Riziko hospitalizácie je podľa odborníkov nízke. Napriek celkovej nízkej rizikovosti pre populáciu však naďalej upozorňujú seniorov a ľudí s chronickými chorobami na zvýšenú opatrnosť.

Zavádzanie reštrikčných opatrení Mišík nepredpokladá. Primárnym cieľom protiepidemických opatrení je okrem ochrany najzraniteľnejších ľudí zachovanie takzvanej bielej medicíny a minimálne alebo žiadne obmedzovanie ekonomiky a spoločenského života.

Odborník radí sa pred letnou dovolenkou zaočkovať proti koronavírusu, nie všetky krajiny sú na tom tak dobre ako my

Cestujúci pred odchodom do zahraničia by napriek výrazne zlepšenej epidemickej situácii vo svete mali naďalej sledovať informácie o vývoji pandémie.

Podľa epidemiológa ministerstva zdravotníctva a lekára Petra Sabaku nie všetky krajiny sú na tom tak dobre ako Slovensko, ale nie je dôvod na obavy.

Vo svete sa šíria opičie kiahne

Odborník odporúča pred cestou na letnú dovolenku v zahraničí dať sa očkovať proti ochoreniu COVID-19 tým, ktorí ho neprekonali a nie sú zaočkovaní.

„Inak nie je potrebné dodržiavať žiadne zvláštne opatrenia. V prípade opičích kiahní je treba mať na pamäti, že vírus sa prenáša úzkym kontaktom s nakazeným,“ upozornil vo štvrtok Sabaka s tým, že sa neprenáša vzduchom tak ako COVID-19.

„Ak sa človek nevystavuje úzkemu kontaktu s viacerými ľuďmi v oblastiach s vyšším výskytom opičích kiahní, ako napríklad Londýn alebo Madrid, tak je riziko nákazy minimálne,“ uviedol epidemiológ.

Delta sa veľmi rýchlo šírila

Tohtoročné leto je po dvoch rokoch podľa Sabaku už bezpečné na cestovanie. „Minulú sezónu bola situácia ovplyvnená najmä tým, že sa šíril v Európe nový variant koronavírusu, ktorý na Slovensku nebol. Delta variant bol omnoho nákazlivejší a smrteľnejší,“ pripomenul. Preto ľudí vyzývali dovolenkovať na Slovensku a aby sa pri pobyte v zahraničí dali zaočkovať.


„Situácia je tento rok iná, pretože jednotlivé varianty a subvarianty sú vo svete viac-menej rovnomerne rozložené, čo sa týka ochorenia COVID-19. Momentálne neexistuje variant alebo subvariant, ktorý by sme si mohli na Slovensko zavliecť,“ povedal Sabaka. Relatívne dobrou správou pre dovolenkárov je podľa neho aj to, že v súčasnosti nie sú krajiny, kde by sa koronavírus šíril citeľne viac ako na Slovensku.

Očkovaní si môžu užívať dovolenku naplno

Tvrdí, že ľudia sa tak pri vycestovaní do zahraničia nemusia obávať výrazne horšej situácie. Pri kontakte s inými ľuďmi odporúča dodržiavať isté opatrenia, hoci nie sú výrazne obmedzujúce.


„Ten, kto už prekonal ochorenie COVID-19 alebo je zaočkovaný, a ak by sa aj na dovolenke nakazil subvariantom koronavírusu omicron, ktorý momentálne všade dominuje, tak ochorenie by nemalo byť vážne a nemalo by mať väčšie následky,“ ubezpečil Sabaka.


Ľudia, ktorí toto ochorenie prekonali a sú očkovaní tromi dávkami, sa podľa neho v podstate nemusia obávať a môžu si dovolenku užiť ako v predpandemickom období.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Počasie