• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Pápež sa v tradičnom posolstve Urbi et Orbi modlil za koniec pandémie a vyzval na mierové riešenie konfliktov

Pápež sa v tradičnom posolstve Urbi et Orbi modlil za koniec pandémie a vyzval na mierové riešenie konfliktov

Hlava katolíckej cirkvi ďalej varovala pred tendenciou uzatvárať sa počas pandémie do seba a izolovať sa.

25.12.2021 (Webnoviny.sk) - Pápež František sa v sobotu modlil za ukončenie pandémie koronavírusu, Vyzval k zabezpečeniu zdravotnej starostlivosti pre všetkých ľudí vrátane prístupu chudobných k očkovaniu.

Ľútosť nad konfliktami

V tradičnom vianočnom posolstve Urbi et Orbi (Mestu a svetu) z balkóna Chrámu svätého Petra tiež apeloval, aby sa konflikty vo svete riešili dialógom.

Viac o téme: Koronavírus

Pápež vyjadril ľútosť nad konfliktami v Sýrii, Jemene, Iraku a v Etiópii, eskaláciou napätia na Ukrajine, spomenul aj „bezprecedentnú krízu", ktorej čelí Libanon.

„Na (konflikty) sme si už tak zvykli, že nesmierne tragédie prechádzame mlčaním. Hrozí, že nebudeme počuť výkriky bolesti a utrpenia toľkých našich bratov a sestier," povedal František.

Uzatváranie sa počas pandémie

Modlil sa za tých, ktorí sú pandémiou postihnutí najviac, vrátane žien a detí, osamelých seniorov a zdravotníkov, ktorí sa „veľkoryso venujú" starostlivosti o chorých.

„Vyprosujte zdravie chorým a inšpirujte všetkých mužov a ženy dobrej vôle, aby hľadali čo najlepšie spôsoby, ako prekonať súčasnú zdravotnú krízu a jej dopady," prihovoril sa zhromaždeným pútnikom. „Otvorte srdcia, aby bola zabezpečená potrebná zdravotná starostlivosť, a osobitne vakcíny, tým národom, ktoré ich najviac potrebujú," apeloval pápež.

Tradičné požehnanie si na vatikánskom Námestí sv. Petra vzhľadom na zhoršenú pandemickú situáciu vypočulo iba niekoľko tisíc pútnikov. Pápežove vianočné posolstvá za bežných podmienok zvyknú prilákať desaťtisícové davy.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela

iranom otriasli vybuchy americania hovoria o odvetnom utoku izraela

19.4.2024 (SITA.sk) - Izrael udrel na iránske územie. Informuje o tom portál spravodajskej televízie CNN, ktorej to povedal nemenovaný americký predstaviteľ. Cieľ podľa neho nie je jadrový.

Ako informuje tlačová agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA, Irán v piatok strieľal z protivzdušnej obrany po správach, že pri leteckej základni v meste Isfahán bolo počuť výbuchy. Protivzdušná obrana bola aktivovaná v niekoľkých provinciách, píše IRNA. Izraelská armáda pre CNN povedala, že momentálne nemá žiadne vyjadrenie.

Izrael aj napriek výzvam, aby tak nerobil, sľuboval reakciu na rozsiahly víkendový iránsky útok raketami a dronmi na jeho územie. Teherán vyhlásil, že svoj útok vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Provincia Isfahán je domovom lokalít spojených s iránskym jadrovým programom vrátane podzemného zariadenia na obohacovanie uránu Natanz.

Viac k téme: Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk - Iránom otriasli výbuchy, Američania hovoria o odvetnom útoku Izraela © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie