• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Pandemický rodičovský príspevok ako doplatok k OČR zostáva zachovaný, zmena sa dotkne len niektorých

Pandemický rodičovský príspevok ako doplatok k OČR zostáva zachovaný, zmena sa dotkne len niektorých

V súčasnosti poberá pandemický rodičovský príspevok formou doplatku k OČR približne 60 ľudí.

21.4.2021 (Webnoviny.sk) - Rodičom, ktorým úrady práce a sociálnych vecí vyplácajú pandemický rodičovský príspevok ako doplatok k ošetrovnému (OČR), ktoré je v nižšej sume ako rodičovský príspevok, v apríli nárok na túto dávku nezanikne. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda.

Ak by kabinet nariadenie neschválil, nárok na pandemický rodičovský príspevok by im zanikol v súvislosti so zvýšením sumy ošetrovného na 75 % hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby.

Platí to aj v prípade zvýšenia ošetrovného

Ako uvádza ministerstvo financií, v súčasnosti poberá pandemický rodičovský príspevok formou doplatku k OČR približne 60 ľudí. „Predpokladáme, že predkladaný návrh pozitívne ovplyvní iba niekoľkých z nich v závislosti od výšky ošetrovného," tvrdí rezort práce.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Rodičom, ktorým by mal zaniknúť nárok na riadny rodičovský príspevok a súčasne vzniknúť nárok na pandemický rodičovský príspevok, tento nárok nezanikne z dôvodu, že počas apríla sa im bude poskytovať ošetrovné v sume vyššej ako je suma rodičovského príspevku.

„Uvedené platí aj pre prípad, ak sa v budúcnosti opätovne zvýši ošetrovné na 75 % denného vymeriavacieho základu," skonštatovalo ministerstvo.

Tehotenské sa nebude považovať za príjem

Tehotenský príspevok sa podľa schváleného nariadenia nebude považovať za príjem na účely poskytovania pandemického rodičovského príspevku. „Zabezpečí sa tak, aby tehotná matka pre priznanie tehotenského nestratila nárok na pandemický rodičovský príspevok," objasnil rezort práce.

Ruší sa poskytovanie plnej výšky dávky v hmotnej núdzi a ochranného príspevku v prípadoch, ak sa príjemca pomoci nemôže zúčastniť aktivít pre získanie nároku na plnú výšku dávky a aktivačného príspevku pre prekážky na strane organizátora činností, alebo pre karanténne opatrenia.

„Dôvodom je postupná obnova uplatňovania riadnych postupov a ustanovení na úseku pomoci v hmotnej núdzi, nakoľko je to vzhľadom na aktuálnu epidemickú situáciu možné a žiaduce," zdôvodnilo ministerstvo práce.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie