• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Pandémia zatvorila tretinu turistických destinácií. Odborníci odhadli, kedy sa situácia zlepší

Pandémia zatvorila tretinu turistických destinácií. Odborníci odhadli, kedy sa situácia zlepší

Mnohé vlády zrušili snahy o zmiernenie opatrení po tom, ako sa začali objavovať a šíriť nové mutácie koronavírusu. Boja sa o bezpečnosť obyvateľov aj ekonomiku.

Svet zažíva pre koronavírus náročné obdobie. Ľudia po celej planéte čelia rôznym obmedzeniam, ktorých úlohou je prispieť k zastaveniu šírenia vírusu. Svet sa spomalil a dopad je cítiť aj v cestovnom ruchu.

Vplyv vírusu a z neho vyplývajúcich obmedzení skúmala aj Svetová organizácia cestovného ruchu (UNWTO). Vo svojej správe zhrnula, že každá tretia turistická destinácia na svete je v súčasnosti zatvorená pre medzinárodný turizmus.

Mnohé vlády zrušili snahy o zmiernenie opatrení po tom, ako sa začali objavovať a šíriť nové mutácie koronavírusu. Boja sa o bezpečnosť obyvateľov aj ekonomiku.

Správa o cestovných obmedzeniach poskytuje kompletný prehľad opatrení v 217 destináciách na svete. Najväčšie zákazy platia v Ázii, Európe a Tichomorí.

Tretina destinácií

Predchádzajúce edície ukázali pohyb smerom k uvoľneniu alebo zrušeniu reštrikcií týkajúcich sa cestovania. Súčasný report dokazuje, že krajiny v dôsledku pretrvávajúcej vážnosti epidemiologickej situácie prijímajú prísnejšie opatrenia.

Od začiatku februára je zatvorených 32 percent všetkých svetových destinácií pre zahraničných turistov. Z nich približne viac ako polovica zatvorila svoje pomyslené brány už pred najmenej 40 týždňami. Čiastočne zatvorených je pre medzinárodných turistov zhruba 34% destinácií na svete.


Generálny tajomník UNWTO Zurab Pololikashvili povedal, že cestovné obmedzenia súvisia s cieľom zabrániť šíreniu vírusu. V čase, kedy sa budú krajiny snažiť obnoviť turizmus, si podľa neho musia uvedomiť, že obmedzenia sú len jednou časťou riešenia.

„Ich využívanie musí byť založené na posledných dátach a analýzach a dôsledne prehodnocované na zabezpečenie zodpovedného a bezpečného reštartu v sektore, od ktorého závisia milióny prevádzok a pracovných miest,“ vyjadril sa.

Regionálne rozdiely

Správa ukazuje, že regionálne rozdiely v cestovných obmedzeniach stále pretrvávajú. Zo 69 kompletne uzavretých destinácií sa 30 nachádza v Ázii a Tichomorí. Pätnásť je v Európe, 11 v Afrike, 10 v Amerike a tri na Blízkom Východe.


Výskum UNWTO zároveň ozrejmil, že vo svete je možné pozorovať trend smerom k prijímaniu obmedzení na základe dôkazov a existujúcich rizík.


Stále väčšie množstvo destinácii na svete v súčasnosti vyžaduje od zahraničných turistov negatívny PCR alebo antigénový test na koronavírus pri príchode. Žiadajú tiež kontaktné údaje.

Preukázanie sa negatívnym testom, často aj v spojitosti s karanténou po príchode, je hlavnou požiadavkou pre zahraničných turistov v 32 percentách destinácií. Rovnaké množstvo destinácií považuje testy za sekundárne či terciárne opatrenia.


UNWTO je lídrom v oblasti reštartu cestovného ruchu. V najnovšej analýze uviedli, že nariadenia vlád budú zohrávať kľúčovú rolu pri reštarte a obnove cestovného ruchu v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch.

Najhorší rok v histórii

Podľa inej nedávnej správy UNWTO celosvetový cestovný ruch vlani utrpel najhorší rok v histórii. Medzinárodný turizmus klesol o 74%. Turistické destinácie po celom svete privítali o miliardu menej zahraničných návštevníkov v porovnaní s predchádzajúcich rokom.


Pre porovnanie, počas svetovej ekonomickej krízy v roku 2009 nastal pokles o štyri percentá.

Odhadované straty sú 1,3 bilióna dolárov, čo je 11-krát viac oproti dopadu ekonomickej krízy. Riziká s tým spojené ovplyvnili 100 až 120 miliónov zamestnancov, a to väčšinou v malých alebo stredných podnikoch.


Ázia a Tichomorie najviac pocítili dopad pandémie, a to o 84 percent. Blízky Východ a Afrika zaznamenali 75-percentný a Európa 70-percentný pokles.

Čo nás čaká

Pololikashvili vyhlásil, že kríza ešte zďaleka nie je za nami. Pri obnove cestovného ruchu podľa neho pomôžu testovanie, vakcíny či koordinácia opatrení na zníženie šírenia koronavírusu.


Panel expertov UNWTO má zmiešané prognózy na rok 2021. Až 45% z nich však odhaduje lepšie výsledky v porovnaní s minulým rokom, 25% si myslí, že bude turizmus na rovnakej úrovni a 30% očakáva zhoršenie situácie.

Pri obnove turizmu odborníci očakávajú prevládajúci záujem o aktivity v prírode, pod holým nebom. Takisto bude zrejme narastať záujem o domáci cestovný ruch.


Obdobie spred pandémie sa podľa 43 % odborníkov vráti najskôr v roku 2023. O dve percentá menej si myslí, že až v roku 2024 alebo neskôr.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie