• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Otvorená verejná diskusia nastavuje justícii zrkadlo, reagovala Kolíková na kritiku výsledkov hodnotenia sudcov

Otvorená verejná diskusia nastavuje justícii zrkadlo, reagovala Kolíková na kritiku výsledkov hodnotenia sudcov

MS SR na svojej sociálnej sieti uviedlo, že považujú za nevyhnutné byť pri hodnotení sudcov viac zdržanliví, aby nebola prehĺbená nedôvera voči súdnej moci.

18.4.2023 (SITA.sk) - Otvorená verejná diskusia ako pochvalná, tak aj kritická k práci sudcov a súdov nastavuje justícii zrkadlo. Uviedla to poslankyňa Národnej rady SR a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková v reakcii na kritiku výsledkov hodnotenia sudcov od Transparency International Slovensko (TIS) zo strany Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

Sudcovia stíhaní za korupciu

Ako ďalej pokračovala, justícia na Slovensku toto zrkadlo potrebuje, a to obzvlášť dnes, kedy sú viacerí sudcovia stíhaní i odsúdení za korupciu.

Očakávala by som od osvieteného ministra, že sa dnes jednoznačne postaví na stranu všetkých, ktorí mu v boji proti korupcii a za kvalitnejšiu justíciu môžu pomôcť. Organizáciu TIS za takéhoto bojovníka a pomocníka považujem. Ministerstvo spravodlivosti začalo so zverejňovaním údajov o práci sudcov a súdov práve preto, aby sa o tom diskutovalo verejne," vyhlásila Kolíková s tým, že bez prispenia mimovládnych organizácií, ľudí zvonku justície, je takáto diskusia ako „sprcha bez vody".

Justícia plní službu verejnosti

Poslankyňa uzavrela s tým, že justícia plní službu verejnosti, pričom verejnosť má mať priestor sa k tomu vyjadriť.


MS SR na svojej sociálnej sieti uviedlo, že považujú za nevyhnutné byť pri hodnotení sudcov viac zdržanliví, aby nebola prehĺbená nedôvera voči súdnej moci. Ministerstvo je názoru, že zverejnené hodnotenie vykazuje viaceré metodické pochybenia.

Je nevyhnutné aj pri nastavení kritérií vychádzať jednak z uznávaných medzinárodných štandardov, ale aj z reálnych špecifík našej krajiny, kde mnohé veci a nastavenia procesov zďaleka nereflektujú zahraničné štandardy. Preto plánujeme ešte viac do celkového procesu zahrnúť aj zástupcov sudcovského stavu," vyhlásilo MS SR.

Cenná spätná väzba

Aj napriek tomu, že ministerstvo vo svojom vyjadrení nespomenulo priamo TIS, v komentárovej sekcii sa vyjadrili, že si za metodickým postupom pevne stoja.

Sme presvedčení, že naša analýza nie je naozaj to, čo spochybňuje dôveryhodnosť sudcov. Práve naopak, prináša justícii cennú spätnú väzbu a verejnosti užitočné informácie," reagovala organizácia TIS.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie