• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

OSN nám dodalo sebavedomie a Slovensko si v organizácií svoje miesto zastalo, tvrdí Káčer

OSN nám dodalo sebavedomie a Slovensko si v organizácií svoje miesto zastalo, tvrdí Káčer

Medzi najvýznamnejšie osobnosti v štruktúrach OSN sa podľa rezortu diplomacie svojou aktivitou zaradili aj Eduard Kukan, Peter Tomka, Ján Kubiš, Oľga Algayerová či Miroslav Jenča.

19.1.2023 (Webnoviny.sk) - Medzinárodné spoločenstvo nám pred 30 rokmi ukázalo, že s nami počíta a svoje miesto sme si obhájili. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer pri príležitosti dnešného 30. výročia vstupu Slovenska do Organizácie Spojených národov (OSN).

Stali sme sa tak jej 180. členskou krajinou. Ako informuje tlačový odbor rezortu zahraničia, minister Káčer pripomenul, že Slovensko malo v OSN od začiatku dvere otvorené, čoho dôkazom bol aj krátky čas medzi vznikom krajiny a jej vstupom do organizácie.

Potrebná istota

„Medzinárodné spoločenstvo nám, vtedy mladému štátu, ukázalo, že s nami v systéme OSN počíta. Dodalo nám tým potrebnú istotu a sebavedomie. Slovensko si svoje miesto zastalo a začalo sa aktívne podieľať na medzinárodnom poriadku, ktorý je založený na pravidlách. Svet sa musel za posledných tridsať rokov prispôsobiť dejinnému vývoju, no ukazuje sa, že len usporiadanie založené na spolupráci a dialógu medzi krajinami je jediné s potenciálom prežiť,“ vyhlásil minister Káčer.

Dodal, že Slovensko si za tri desaťročia členstva v OSN vybudovalo reputáciu spoľahlivého partnera, ktorý vyznáva odkaz Charty OSN, teda úctu k ľudským právam, mierové riešenie sporov či rešpektovanie územnej celistvosti.

Úloha organizácie

Minister Káčer zároveň ocenil úlohu organizácie pri riešení vojny na Ukrajine, pomoc utečencom aj iniciatívu pri riešení pandémie COVID-19. O aktívnom pôsobení Slovenska v OSN svedčí aj naše pravidelné členstvo v hlavných orgánoch organizácie – v Bezpečnostnej rade (2006-2007), v Rade pre ľudské práva (2008-2011 a 2018-2020), v Hospodárskej a sociálnej rade (2010-2012) či predsedaním 72. zasadnutiu Valného zhromaždenia OSN Miroslavom Lajčákom.

Medzi najvýznamnejšie osobnosti v štruktúrach OSN sa podľa rezortu diplomacie svojou aktivitou zaradili aj Eduard Kukan, Peter Tomka, Ján Kubiš, Oľga Algayerová či Miroslav Jenča.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie