• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Optimizmus podnikateľov sa v marci zvýšil, najvýraznejší nárast bol v službách

Optimizmus podnikateľov sa v marci zvýšil, najvýraznejší nárast bol v službách

Dôvera v ekonomiku aj očakávanie zlepšenia v blízkej budúcnosti vzrástli.

31.3.2021 (Webnoviny.sk) - Optimizmus podnikateľov sa v marci zvýšil z dlhodobo nízkych hodnôt. S výnimkou stavebníctva dôvera v ekonomiku vzrástla vo všetkých sledovaných oblastiach, teda v priemysle, obchode, u spotrebiteľov a najvýraznejšie v službách, kde očakávajú zlepšenie situácie v najbližších troch mesiacoch takmer všetky sektory. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Najvýraznejší nárast optimizmu pri hodnotení budúceho stavu ekonomiky prejavili podnikatelia v službách, ktorí patria medzi najviac zasiahnutých aktuálnou situáciou a obmedzeniami pre pandémiu.

Najpriaznivejšie hodnotili očakávaný vývoj dopytu po svojich službách v troch nasledujúcich mesiacoch. Súvisí to podľa úradu pravdepodobne najmä s očakávaním otvorenia ich prevádzok a opätovného vysokého dopytu po rôznych typoch služieb.

Obavy pri očakávaní vývoja cien

Po troch mesiacoch poklesu vzrástla aj dôvera podnikateľov v priemysle a po predchádzajúcom zhoršení za posledné dva mesiace aj v obchode a u spotrebiteľov. Spotrebitelia zvýšili obavy predovšetkým pri očakávaní vývoja cien. V stavebnej činnosti dôvera opäť klesla na druhú najnižšiu hodnotu od júna 2013.

V medziročnom porovnaní bola však dôvera podnikateľov nižšia ako pred rokom vo všetkých oblastiach ekonomiky a aj u spotrebiteľov. Najbližšie sa k hodnotám minuloročného marca priblížila dôvera v priemysle, za marcom 2020 zaostávala len nepatrne. Prekvapivo aj v službách bola len mierne pod úrovňou minulého roka. Naopak, výrazné zaostávanie bolo v stavebníctve, ktoré sa z 200 bodovej škály prepadlo za rok o 43,5 percentuálneho bodu.

Hlavný ukazovateľ, sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu, vzrástol oproti februáru o 7,9 bodu na hodnotu 85,6 bodu. Po výraznom zhoršení za posledné dva mesiace sa tak vrátil na úroveň z decembra minulého roka, avšak ani naďalej nedosahuje úroveň spred pandémie koronavírusu. Aktuálna hodnota indikátora je medziročne o 11,6 bodu horšia a nachádza sa pod úrovňou dlhodobého priemeru o 16,9 bodu.

Zvýšenie po dvojmesačnom poklese

Indikátor dôvery v priemysle po sezónnej úprave vzrástol o 1,6 bodu na hodnotu mínus 3,7 bodu a nachádza sa pod úrovňou dlhodobého priemeru o 5,7 bodu. Indikátor dôvery v službách dosiahol hodnotu mínus deväť bodov. Po dvojmesačnom poklese sa v porovnaní s februárom zvýšila o 22,7 bodov a priblížila sa tak k úrovni minuloročného júla.

Sezónne upravený indikátor spotrebiteľskej dôvery medzimesačne vzrástol o 1,9 bodu na hodnotu mínus 36,5 bodu, naďalej sa nachádza hlboko pod úrovňou spred pandémie koronavírusu. V marci sezónne upravený indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o jeden bod na mínus 48 bodov vplyvom nepriaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti. Indikátor dôvery v obchode vzrástol v marci v porovnaní s februárom o dva body na hodnotu tri body.

Všeobecné trendy eurozóny

Výsledky slovenského sentimentu v zásade nasledujú všeobecné trendy, ktoré sme mohli v posledných dňoch pozorovať v prieskumových dátach za eurozónu,“ hovorí analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Podľa informácií z posledných dní je možné očakávať, že k uvoľneniu opatrení by mohlo prísť už v apríli, čo je veľmi pozitívnou správou pre podniky v službách. Sporiteľňa zároveň pozoruje niekoľko faktorov, ktoré môžu ovplyvniť fungovanie slovenského priemyslu, ako napríklad zdržanie dodávok v dôsledku upchatia Suezskeho prieplavu. Aj napriek odstráneniu lode ustálenie situácie ešte chvíľu potrvá. Môže to byť aj nástup tretej vlny pandémie.

Očakávame, že situácia sa v neskoršej jari začne upokojovať a príde k výraznejšiemu ekonomickému oživeniu,“ uviedol Koršňák. Uvoľnenie opatrení bude podľa neho významným impulzom pre podnikateľov v službách a obchode. „Na dopytovej strane môžeme predpokladať vysoký nárast spotreby domácností a približne od druhého kvartálu predpokladáme aj opätovné rozbehnutie investičnej aktivity vďaka zlepšujúcej sa situácii a lepším vyhliadkam pre podniky,“ uzavrel analytik.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie