• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Opozičné strany žiadajú vyšetrenie videa, na ktorom Počiatek žiada od Trnku krytie v kauze Tipos

Opozičné strany žiadajú vyšetrenie videa, na ktorom Počiatek žiada od Trnku krytie v kauze Tipos

Podpredseda hnutia Za ľudí Juraj Šeliga ohlásil trestné oznámenie na Počiatka.

29.11.2019 (Webnoviny.sk) - Opozičné strany požadujú vyšetrenie nahrávky, na ktorej bývalý minister financií za Smer-SD Ján Počiatek žiada vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku o krytie v kauze Tipos. Šéf OĽaNO Igor Matovič zas vyzval na zmenu zákona, aby sa dala nahrávka použiť na súde ako dôkaz.

Žiadajú dôsledné vyšetrenie

Kauza sa týkala splátky v prepočte zhruba 13 miliónov eur v prospech cyperskej spoločnosti Lemikon, ktorá vyhrala na Najvyššom súde spor o ochranné známky so štátnou lotériovou spoločnosťou Tipos. Počiatek schválil dohodu, vďaka ktorej poslali Lemikonu peniaze, hoci bolo možné využiť ešte mimoriadny opravný prostriedok.

Je neprijateľné, aby sa orgány činné v trestnom konaní len prizerali a nič neurobili. Aj preto ich žiadame o dôsledne vyšetrenie celej komunikácie, kauzy Tiposu či emisnej kauzy, na ktorú sme niekoľkokrát upozorňovali. Pokračujúca nečinnosť vlády v očiste justície je potvrdením toho, že vedeniu nášho štátu, vrátane súdnictva, ide len o udržanie si pozícií moci za každú cenu,“ uviedla strana Sloboda a solidarita. Vo videu Počiatek spomína aj to, že bývalý predseda strany Slovenskej národnej strany Ján Slota zarobil na predaji emisných kvót.

Kauzu mal kryť aj Fico

Pred časom som podal trestné oznámenie na pána Trnku, dnes ho doplním o nové skutočnosti, pretože je neprijateľné, aby generálny prokurátor pomáhal kryť rozkrádanie štátnych peňazí. Vo svetle nových informácií rovnako podávam trestné oznámenie na Jána Počiatka, pretože je absolútne neprijateľné, aby minister dohadoval krytie rozkrádania štátnych peňazí, poslal peniaze súkromnej firme bez toho aby vyčerpal všetky prostriedky, ako ochrániť štátne peniaze,“ hovorí podpredseda strany Juraj Šeliga.

Jeho stranícka kolegyňa poslankyňa Veronika Remišová pripomína, že celú kauzu aktívne v parlamente kryl aj predseda vlády Robert Fico. „V nahrávke sa ako kľúčový človek spomína Ján Slota, ktorého polícia v kauze šetrila a doteraz nebol za kauzu emisie súdený. Zároveň má Počiatek hovoriť o tom, ako Slota Roberta Fica oholil, lebo nedal mu z toho polku, ale nejak inak ho domotal,“ pokračovala.

Výsada beztrestnosti

S výzvou, aby orgány činné v trestnom konaní kauzu vyšetrili, prišli aj odídenci zo SaS Jozef Rajtár, Ľubomír Galko a Natália Blahová, ktorí sú dnes v Demokratickej strane. „Dokedy si bude bývalý politik Smeru-SD užívať výsadu beztrestnosti?“ uviedli o Počiatkovi a dodali, že je podľa ich názoru podozrivý zo zneužitia právomocí verejného činiteľa, porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a brania úplatku.

Strana PS/Spolu zopakovala svoje stanovisko, že treba osekať vplyv finančných skupín na Slovensku. „Ficov minister Počiatek okradol štát o 400 miliónov korún v prospech schránkovej firmy napojenej na finančnú skupinu J&T,“ uviedla PS/Spolu.

Matovič adresoval Pellegrinimu výzvu

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič na tlačovej besede vyzval predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby presadil zákon, ktorý umožní, že nahrávka, na ktorej je dôkaz o páchaní trestnej činnosti verejným činiteľom, môže byť použitá ako dôkaz. Aj keď je zabezpečená akýkoľvek spôsobom. „Keď necháme trestný poriadok tak, ako je dnes nastavený, tak na konci sa môže stať, že veľavážený súd rozhodne, že nebola tá nahrávka vykonaná so súhlasom súdu a tým pádom je to nepoužiteľná ako dôkaz,“ vysvetlil Matovič.

Parlament v roku 2008 narýchlo menil legislatívu, čo štátu umožnilo pokračovať v spore. Tipos nakoniec v auguste tohto roka súd s Lemikon vyhral.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie