• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Opičie kiahne na Slovensku? Sú známe výsledky od osoby z prešovskej nemocnice

Opičie kiahne na Slovensku? Sú známe výsledky od osoby z prešovskej nemocnice

„Opičie kiahne sú stigmatizovaným ochorením, preto je dôležité o podozreniach či o potvrdených prípadoch informovať ohľaduplne.

Výsledky laboratórneho vyšetrovania vzorky od osoby z prešovskej nemocnice s podozrením na opičie kiahne sú negatívne. Informoval o tom hlavný hygienik Ján Mikas.

Prenos z človeka na človeka

Doteraz bolo podľa hlavného hygienika laboratórne vyšetrených päť vzoriek s podozrením na opičie kiahne s negatívnym výsledkom. Na Slovensku k štvrtku teda nebol potvrdený žiaden prípad ich výskytu.

„Vzhľadom na široké možnosti cestovania však nemôžeme vylúčiť, že časom budeme mať potvrdený prípad opičích kiahní aj v Slovenskej republike. Vtedy naši odborní pracovníci príjmu všetky potrebné opatrenia v zmysle už v máji vydaného usmernenia hlavného hygienika SR,“ píše sa v informácii.

K prenosu opičích kiahní z človeka na človeka dochádza priamym kontaktom s infekčnými vyrážkami, telesnými tekutinami alebo veľkými kvapôčkami priamo z tváre do tváre počas priameho a dlhodobého kontaktu. Nepriamo sa môže preniesť kontaminovanou bielizňou alebo inými kontaminovanými povrchmi.

Následky necitlivého informovania

Ako upresnil hlavný hygienik, ľahko sa šíri pri úzkom fyzickom kontakte, pričom môže, no nemusí ísť o aktivity spojené so sexom. Opičie kiahne teda nie sú vyslovene sexuálne prenosným ochorením.


Hlavný hygienik upozorňuje na zachovávanie ohľaduplného informovania o podozrení na ochorenie. „Opičie kiahne sú stigmatizovaným ochorením, preto je dôležité o podozreniach či o potvrdených prípadoch informovať ohľaduplne. Prosíme preto každého, kto o jednotlivých prípadoch informuje, aby dbal na to, aby z rozsahu poskytovaných informácií nebolo možné osobu identifikovať a aby nezabudol na dôvernosť informácií o podrobnom zdravotnom stave pacienta,“ napísal.

Ak je osoba identifikovateľná a zároveň sa pri informovaní skresľujúco dáva dôraz na prenos ochorenia sexuálnym stykom, poškodzuje sa tým reputácia danej osoby. Mikas zdôraznil aj celospoločenské následky necitlivého informovania o konkrétnych prípadoch. „Hygienikom marí podmienky na epidemiologické vyšetrovanie, pretože ľudia budú mať obavy pravdivo informovať o svojich úzkych kontaktoch či podrobne opísať všetky okolnosti, pri ktorých mohlo dôjsť k nákaze. A to sa môže odraziť na prípadnom ďalšom šírení ochorenia,“ ozrejmil hlavný hygienik.


Vyhlási WHO pre opičie kiahne stav globálneho ohrozenia? Rozhodne krízový výbor odborníkov

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvoláva krízový výbor odborníkov, aby určil, či šíriace sa opičie kiahne vo svete predstavujú ohrozenie verejného zdravia medzinárodného významu.


Generálny riaditeľ organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus oznámil, že sa rozhodol zvolať výbor na 23. júna, pretože vírus sa v poslednom čase správa „nezvyčajne“, keďže sa rozšíril v krajinách ďaleko za časťami Afriky, kde je endemický.

Masové očkovanie neodporúčajú

„Veríme, že to potrebuje aj nejakú koordinovanú reakciu pre geografické rozšírenie,“ povedal novinárom.


Vyhlásením za ohrozenie verejného zdravia medzinárodného významu by opičie kiahne dostali označenie ako COVID-19. Znamenalo by to, že WHO považuje toto bežne zriedkavé ochorenie za pretrvávajúcu hrozbu pre krajiny na celom svete.

WHO spolupracuje s partnerskými krajinami na vytvorení mechanizmu, pomocou ktorého by mohli byť niektoré vakcíny proti pravým kiahňam, príbuznému ochoreniu, sprístupnené postihnutým krajinám, keďže výskum ich účinnosti proti súčasnému prepuknutiu pokračuje.


Organizácia tiež vydala nové inštrukcie k vakcinácii proti opičím kiahňam a zatiaľ neodporúča masovú vakcináciu.

Evidujú desiatky úmrtí

Tedros uviedol, že v 39 krajinách vo svete, vrátane siedmich, kde sa ochorenie vyskytuje roky, tento rok nahlásili viac ako 1 600 prípadov a takmer 1 500 podozrení na opičie kiahne.


Celkovo evidujú 72 úmrtí, ale žiadne z nich nie je z novo postihnutých krajín, ku ktorým patria Spojené kráľovstvo, Kanada, USA, Taliansko, Poľsko či Španielsko.


Súčasné šírenie opičích kiahní je prvým známym prípadom, keď sa choroba šíri medzi ľuďmi, ktorí nemajú žiadne cestovateľské spojenie s Afrikou.

Opičie kiahne už možno dorazili na Slovensko, hospitalizovaná žena čaká na výsledky testov

Prešovská nemocnica hospitalizovala ženu s podozrením na opičie kiahne. Informoval o tom portál noviny.sk. Informáciu portálu potvrdil námestník riaditeľa pre nechirurgické odbory Boris Mavrodiev.


„Na oddelenie infektológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana Prešov bola prijatá pacientka s podozrením na opičie kiahne s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Aktuálne sa čaká na výsledky laboratórnych testov,” informoval zástupca riaditeľa fakultnej nemocnice.


Ak sa podozrenie potvrdí, bude to prvý prípad opičích kiahní na Slovensku. Nemocnica už informovala príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Vzorku poslali do Bratislavy

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) informáciu o podozrení na opičie kiahne dostal a odobratá vzorka bola zaslaná na vyšetrenie do Bratislavy. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. O prípadnom potvrdení opičích kiahní bude ÚVZ informovať.

Podozrenia tu už boli aj predtým

ÚVZ doteraz nepotvrdilo prípad opičích kiahní na Slovensku napriek niekoľkým podozreniam.


„Evidovali sme už podozrenia na opičie kiahne, rádovo v jednotkách prípadov. Hoci klinický obraz alebo osobná anamnéza nenasvedčovali vysokej pravdepodobnosti potvrdenia diagnózy opičích kiahní, v záujme úplnej istoty sa osobám odobrali vzorky a boli vyšetrené. Ani v jednom prípade sa opičie kiahne zatiaľ nepotvrdili,“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie