• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Opatrenia proti koronavírusu na Slovensku sa menia, parlament schválil nový zákon (video)

Opatrenia proti koronavírusu na Slovensku sa menia, parlament schválil nový zákon (video)

Cieľom novely je podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského reagovať na aktuálny stav v spoločnosti týkajúci sa dohľadu nad dodržiavaním opatrení.

12.11.2021 (Webnoviny.sk) - Parlament v piatok schválil zákon, ktorým sa majú na Slovensku zaviesť nové protipandemické opatrenia, s pozmeňujúcimi návrhmi. Zákon, ktorý vychádza z protipandemických opatrení navrhnutých konzíliom odborníkov, schválili poslanci v skrátenom legislatívnom konaní. Za zákon hlasovalo 84 poslancov, proti bolo 34 poslancov a hlasovania sa zdržal jeden poslanec.

Zákon podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského reaguje na aktuálny stav v spoločnosti týkajúci sa dohľadu nad dodržiavaním opatrení. Zákon ešte musí podpísať prezidentka Zuzana Čaputová.

Povinnosti prevádzkovateľov

Parlament odsúhlasil úpravu povinnosti prevádzkovateľov. Tí budú musieť vyžadovať od osôb preukázanie totožnosti a odmietnuť vstup do prevádzkových priestorov zariadení alebo na hromadné podujatie osobám, ktoré odmietnu svoju totožnosť preukázať.

Viac o téme: Koronavírus

Osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor bude zároveň schopná počas krízovej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19 uzavrieť prevádzku, a to rozhodnutím na mieste.

Bude môcť požiadať o súčinnosť Policajný zbor SR, pričom príslušník Policajného zboru SR bude môcť vyžadovať od fyzických osôb potvrdenie o absolvovaní očkovania, o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo o negatívnom výsledku testu, a to práve v súvislosti s využitím oprávnenia zakázať vstup na určené miesto alebo prikázať zotrvanie na určenom mieste.

Testovanie neočkovaných zamestnancov

Novela Zákonníka práce zase v tejto súvislosti upravuje povinnosť zamestnávateľa skontrolovať zamestnanca. Ak sa potvrdením nepreukáže, zamestnávateľ ho nemusí vpustiť na pracovisko. Bude mu však musieť umožniť splnenie povinnosti aj iným spôsobom, a to bezplatným testovaním, ktoré zabezpečí zamestnávateľ.

Až vtedy, ak zamestnanec odmietne aj tento spôsob, zamestnávateľ to môže kvalifikovať ako prekážku v práci na strane zamestnanca, t. j. zamestnávateľ nebude povinný zamestnancovi prideľovať prácu, a to bez náhrady mzdy. Strany sa však môžu dohodnúť na inom režime, napríklad náhrade mzdy či čerpaní dovolenky.

Parlament zároveň schválil pozmeňujúci návrh skupiny koaličných poslancov, ktorým sa toto opatrenie časovo obmedzilo do 30. apríla 2022.

Štátna služba v osobitných predpisoch

V nadväznosti na úpravu v Zákonníku práce sa má upraviť aj štátna služba v osobitných predpisoch. Novelou zákona o sociálnom poistení sa zase upraví situácia, v ktorej je zamestnanec od 1. decembra 2021 uznaný za dočasne práceneschopného z dôvodu nariadenia karanténny.

Nebude sa neho vzťahovať prechodné ustanovenie, v zmysle ktorého nárok na pandemické nemocenské počas krízovej situácie vznikne od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti.

Novela zákona o priestupkoch má tiež upraviť nové skutkové podstaty priestupkov, napríklad takú, ktorej cieľom je postihovať verbálne útoky a znevažovanie poskytovateľov a prijímateľov zdravotnej starostlivosti, ako aj osôb zúčastňujúcich sa na jej poskytovaní.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie