• Dnes je: Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel

OĽaNO predloží na vládu zákon, ktorý pomôže rodinám s deťmi. Šipoš prezradil, o akú sumu by malo ísť

OĽaNO predloží na vládu zákon, ktorý pomôže rodinám s deťmi. Šipoš prezradil, o akú sumu by malo ísť

V utorok predložíme na vládu zákon, ktorý výrazne pomôže rodinám s deťmi. Mesačne sa bude dať získať 200 eur na dieťa. Na sociálnej sieti to uviedol predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Michal Šipoš.

Koaličná rada v pondelok večer rokovala o pomoci rodinám. Strana Sloboda a Solidarita plánovala partnerom predstaviť vlastný návrh.

Šipoš priblížil, že podpora obyčajných rodín na Slovensku je jednou z najdôležitejších agend dnešných dní.

„Obraciam sa však na vás s prosbou. Stále sú medzi nami politici, ktorí chcú chrániť tých bohatých a mocných. Požiadajte ich, aby hlasy a mandát, ktorý ste im zverili, využili v dobro a podporili pomoc rodinám. Adresujte to, že sa obyčajným rodinám pomoc zíde, dokonca je nevyhnutná. A verím, že spolu tento návrh prebojujeme až do šťastného konca so šťastnejším rodinami na Slovensku,“ napísal Šipoš.

Výška prídavku na dieťa by sa mala zvýšiť na 50 eur, navrhol Matovič

Výška prídavku na dieťa by sa mala od začiatku budúceho roka zvýšiť z pôvodne navrhovaných 40 eur na 50 eur.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) o tom informoval v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Takýto návrh plánuje Matovič predniesť na rokovanie vlády v stredu 18. mája.

Podľa pôvodného návrhu ministra financií sa mal prídavok na dieťa od augusta tohto roka trvalo zvýšiť z terajších 25,88 eura na 30 eur a od začiatku budúceho roka na 40 eur. Od začiatku budúceho roka chcel tiež Matovič zaviesť príspevok na služby deťom v pôvodne navrhovanej sume 60 eur na dieťa.

Slováci nemôžu čakať na finančnú pomoc ďalšie týždne. KOZ vyzýva vládu, aby urýchlene zmiernila dopady inflácie

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR vyzýva politikov vládnej koalície, aby urýchlene prijali opatrenia na zmiernenie dopadov inflácie a aspoň v malej miere tak zastabilizovali ekonomickú a sociálnu situáciu občanov Slovenska.


Podľa odborárov je neprijateľné, aby ľudia v núdzi pre koaličné roztržky čakali na finančnú pomoc ďalšie týždne.

Neriešené problémy sa znásobili

Problémy, ktoré Slovensko má najmä s rýchlo rastúcou infláciou a verejnými financiami, tu podľa KOZ boli už pred vypuknutím vojenského konfliktu na Ukrajine.

„Tieto zo strany vlády neriešené problémy nezmizli, naopak, fakticky sa znásobili a zväčšili a ich riešenie je ťažšie a náročnejšie. Enormné zdražovanie v kombinácii s nízkymi mzdami totiž vedie k poklesu životnej úrovne našich obyvateľov,“ tvrdí KOZ.


Pomoc Slovákom je v nedohľadne


Z doteraz prezentovaných rôznych kompenzačných opatrení pre ľudí podľa odborárov zostala po stredajšom rokovaní vlády avizovaná pomoc obyvateľom Slovenska v nedohľadne.

„Zvýšené rodinné prídavky, či jednorazový prídavok na dieťa, daňový bonus, či pomoc dôchodcom ostali len pred bránami Úradu vlády SR a ako nesplnená polnočná dohoda z koaličnej rady,“ uviedli v tlačovej správe.

Koalícia sa podľa KOZ dokázala zhodnúť len na vyplatení jednorazového 100-eurového príspevku domácnostiam v hmotnej núdzi, náhradným rodičom, opatrovateľom ťažko zdravotne postihnutých, osobným asistentom a seniorom, ktorí nepoberajú dôchodok.

Jednorazová finančná pomoc

Náhradní rodičia, rodiny v hmotnej núdzi, osobní asistenti a opatrovatelia dostanú v júni jednorazovú finančnú pomoc v sume 100 eur. V stredu o tom rozhodla vláda.


Pomoc v sume 100 eur vláda dá aj seniorom, ktorým nevznikol nárok na starobný dôchodok. Ide o pomoc vlády v súvislosti so zdražovaním na Slovensku. Celkové výdavky na pomoc pre tieto ohrozené skupiny dosiahnu takmer 23 miliónov eur.

Ako po rokovaní vlády uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), pomoc pre ľudí pripravuje rezort práce postupne.


Pomoc pre rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa má prídavok na dieťa zvýšiť zo súčasných 25,88 eura na 100 eur, by mala vláda podľa neho schvaľovať na svojom ďalšom rokovaní. „Neviem odhadnúť, či bude mimoriadne, alebo to budúce,“ povedal.

Mnistri odklepli pomoc ľuďom. Kto má nárok na 100-eurový jednorazový príspevok?

Náhradní rodičia, rodiny v hmotnej núdzi, osobní asistenti a opatrovatelia dostanú v júni jednorazovú finančnú pomoc v sume 100 eur. V stredu o tom rozhodla vláda.

Pomoc vo výške 100 eur dostanú aj seniori, ktorým nevznikol nárok na starobný dôchodok. Ide o pomoc vlády v súvislosti so zdražovaním na Slovensku. Celkové výdavky na pomoc pre tieto ohrozené skupiny dosiahnu takmer 23 miliónov eur.


„Nariadenie sa predkladá v súvislosti so zvýšenou mierou inflácie, ktorá bola spôsobená najmä v súvislosti s aktuálnou situáciou nadväzujúcou na ekonomické dôsledky pandémie ochorenia COVID-19 a zvyšujúce sa ceny energií,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Ako po rokovaní vlády uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), pomoc pre ľudí pripravuje rezort práce postupne. Pomoc pre rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa má prídavok na dieťa zvýšiť zo súčasných 25,88 eura na 100 eur, by mala vláda podľa neho schvaľovať na svojom ďalšom rokovaní.


„Neviem odhadnúť, či bude mimoriadne, alebo to budúce,“ povedal. Na odložení schvaľovania pomoci pre rodiny s nezaopatrenými deťmi sa podľa neho dohodla vládna koalícia. „Vecne to neviazne na ničom, je to iba technická vec,“ tvrdí Krajniak.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie