• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Okupanti v Chersone spálili telá mŕtvych ruských vojakov na smetisku, tvrdia miestni

Okupanti v Chersone spálili telá mŕtvych ruských vojakov na smetisku, tvrdia miestni

Ukrajinské úrady vyzývajú obyvateľov oslobodeného mesta Cherson, aby sa na zimu evakuovali do bezpečnejších oblastí Ukrajiny.

22.11.2022 (Webnoviny.sk) - Ruské sily počas okupácie Chersonu odvážali telá vlastných vojakov na smetisko na okraji mesta, kde ich pravdepodobne spálili. Referuje o tom britský The Guardian s odvolaním sa na svedectvá miestnych obyvateľov.

Oplotenie pred zvedavými očami

Ruskí okupanti zakázali ľuďom približovať sa ku skládke odpadu v Chersone a oplotili ju „pred zvedavými očami". Dôvodom takého konania Rusov bol úmysel „vysypať tam telá svojich mŕtvych bratov a potom ich spáliť".

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Miestni obyvatelia uviedli, že videli na smetisko prichádzať ruské nákladné autá s čiernymi vrecami, ktoré potom zapálili. Vzduch sa následne podľa nich naplnil veľkým oblakom dymu a zápachom horiaceho mäsa.

Vyšetrovanie ukrajinských úradov

Podľa Chersončanov sa Rusi v lete takto zbavovali tiel svojich vojakov, ktorí zahynuli počas ťažkých bojov. Niektorí obyvatelia však podotkli, že priamo nevideli mŕtve telá.


Pracovníci skládky tvrdia, že Rusi si vybrali jej najizolovanejšiu časť, ktorá by mohla byť zamínovaná.


Ukrajinské úrady vyšetrovanie v tejto súvislosti nekomentovali. The Guardian však píše, že na skládke je stále možné vidieť zvyšky ruských vlajok, uniforiem a prilieb.

Bezpečnostná situácia v meste

Týka sa to predovšetkým žien s deťmi, starých ľudí, chorých a osôb so zníženou pohyblivosťou. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.


„Berúc do úvahy zložitú bezpečnostnú situáciu v meste a problémy s infraštruktúrou, môžete sa na zimné obdobie evakuovať do bezpečnejších oblastí krajiny," uviedla ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková, ktorá apelovala na zraniteľné skupiny obyvateľov Chersonu.

Vláda ponúka ľuďom bezplatnú evakuáciu do Kryvého Rihu, Mykolajiva a Odesy s možným ďalším presunom do Kirovohradskej oblasti, Chmeľnyckej oblasti alebo do západných regiónov Ukrajiny.


Poskytnuté bude bezplatné ubytovanie v pripravených zariadeniach, humanitárna pomoc, jedlo a zdravotná podpora. Ukrajinské úrady poskytnú i primeranú finančnú pomoc.

Rusko tvrdí, že zmena vlády v Kyjeve nie je jedným z cieľov „špeciálnej vojenskej operácie“

Zmena režimu na Ukrajine nie je jedným z cieľov ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva označuje vojnu v susednej krajine.

Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Rusko sa snaží dosiahnuť svoje ciele v špeciálnej vojenskej operácii a tieto ciele možno dosiahnuť rôznymi spôsobmi,“ povedal Peskov v pondelok novinárom.

Televízia CNN sa Peskova spýtala na komentáre ruského senátora Konstantina Kosačeva, ktorý povedal, že normalizácia vzťahov s Ukrajinou by mohla nastať len vtedy, ak dôjde k „zmene režimu“. Na otázku, či zmena moci na Ukrajine bola jedným z cieľov špeciálnej operácie, Peskov odpovedal: „Nie.“

Rusi pálili raketami S-300 a mínometmi. Odrážame útoky, majú veľké straty, uviedol Ždanov

Ruské ozbrojené sily raketami S-300, delostrelectvom a mínometmi zaútočili na niekoľko miest v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Terčom útokov sa stali napríklad mestá Bachmut, Avdijivka, Kramatorsk, Svjatohirsk a Kurachove.

Zranené aj dieťa

Zničili alebo poškodili 21 civilných objektov, vrátane obytných budov, fariem a rekreačného strediska. Uviedla to na komunikačnej platforme ukrajinská polícia.


zranili dieťa narodené v roku 2007,“ napísala polícia. Informuje o tom portál news.sky.com. Ukrajinská polícia zároveň upozornila Ukrajincov, aby dodržiavali zákazy vychádzania a necestovali sami. „Buďte opatrní, v obsadených obciach okupanti rabujú a berú si automobily,“ dodala polícia.

Stovky ruských úderov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom príhovore uviedol, že ruské sily útočia na ukrajinské pozície delostrelectvom a len na východe krajiny v nedeľu podnikli takmer 400 úderov.


Kyjivský vojenský analytik Oleh Ždanov konštatoval, že podľa jeho informácií ofenzívne boje sa odohrávajú okrem iného na fronte pri mestách Bachmut a Avdijivka. „Nepriateľ sa pokúša prelomiť našu obranu, ale neúspešne,“ uviedol Ždanov. „Odrážame útoky, majú veľké straty,“ dodal.


Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie