• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Odvolávanie Matoviča sa začalo, poslanci SaS prídu iba na hlasovanie (naživo)

Odvolávanie Matoviča sa začalo, poslanci SaS prídu iba na hlasovanie (naživo)

Expremiér a minister financií Igor Matovič.

Expremiér a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) v stredu v parlamente čelí odvolávaniu. Mimoriadna schôdza sa mala začať už v utorok ale rokovanie sa napokon nezačalo, pretože Národná rada SR (NR SR) nebola ani na dva pokusy uznášaniaschopná.

Grendel ako nový termín schôdze určil stredu 12:00 a bude sa rokovať aj po siedmej večer, až do prerokovania tohto bodu programu.

Poslanci strany Sloboda a Solidarita (SaS) sa na rozprave nezúčastňujú, ale na hlasovanie prídu. Stanovisko strany SaS tlmočila hovorkyňa Katarína Svrčeková.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Zvolanie mimoriadnej schôdze iniciovali nezaradení poslanci a členovia strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD). Návrh odovzdali do podateľne parlamentu v pondelok 28. júna. Líder strany Robert Fico médiám potvrdil, že všetkých 26 poslancov Národnej rady SR (NR SR) za Smer bude na hlasovať za odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie.


Opozičný návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií totiž považuje za správny, preto ho v strane podporia. Líder strany Peter Pellegrini to zdôvodnil tým, že Matovič nezvláda výkon svojej funkcie ministra, rovnako ako nezvládol výkon premiérskeho mandátu. Pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísalo 39 poslancov parlamentu.


Vládny kabinet s návrhom skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Matovičovi nesúhlasí. Vláda prijala rozhodnutie na utorňajšom online rokovaní.

Ako budú hlasovať SaS a Za ľudí?

Ako pred stredajším rokovaním vlády povedal Richard Sulík, strana Sloboda a Solidarita (SaS) je v otázke odvolávania Matoviča jednotná.


Rozhodnutie o tom, ako budú poslanci za SaS v tejto veci hlasovať, oznámi strana najneskôr pred hlasovaním o vyslovení nedôvery. Sulík zároveň doplnil, že v utorok 29. júna mali k tejto téme spoločné rokovanie Republiková rada SaS a poslanecký klub strany, ktoré bolo podľa jeho slov plodné a konštruktívne.


Jednotný postoj pri hlasovaní zaujme aj časť poslancov strany Za ľudí, povedala to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) počas stredajšieho rokovania vlády. „V tomto momente môžem hovoriť za frakciu, s ktorou, samozrejme, komunikujem oveľa užšie a som si istá, že bude hlasovať jednotne,“ uviedla Kolíková, ktorá nechcela konkretizovať, ako budú poslanci hlasovať.

Opoziční poslanci v utorok opustili sálu

Rokovaciu sálu v utorok krátko pred hlasovaním, či je parlamentu uznášaniaschopný, opustili nezaradení poslanci na protest proti správaniu koalície.


Nezaradený poslanec a líder strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini na krátkom brífingu médiám povedal, že nikto z 39 poslancov, ktorí sa podpísali pod mimoriadnu schôdzu v utorok nebude v sále, a preto sa schôdza neotvorí.


Podľa Pellegriniho budú všetci prítomní v pléne v stredu 30. júna od 9:00 a poukázal tiež na to, že začiatok schôdze sa niekoľkokrát posúval, dôvod však nepozná.


Keď podpredseda parlamentu Grendel vyzval poslancov, aby sa prezentovali, plénum nebolo uznášaniaschopné. „Budeme čakať, ako sa s týmto vysporiada predseda parlamentu,“ povedal Pellegrini. Líder strany Hlas-SD odmieta, aby sa s opozíciou narábalo nekultúrne a nedôstojne. Podľa neho je koalícia v neistote a „snaží sa takýmto spôsobom oddialiť hlasovanie o osude Igora Matoviča“.

Predseda strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico podotkol, že hnutie OĽaNO si nie je isté tým, ako zahlasuje poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS).

OĽaNO vraj bolo večer pripravené rokovať

Predseda poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Michal Šipoš v reakcii na to médiám povedal, že podpredseda parlamentu Grendel mal technické problémy, preto sa posúval začiatok schôdze. Tvrdí, že poslanci za OĽaNO boli pripravení rokovať.


Šipoš zároveň nemá informáciu o tom, že by Matovič odmietol ísť na poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS). Doplnil, že poslanecký klub OĽaNO je za zotrvanie ministra financií vo funkcii. Za odvolanie Matoviča nebudú hlasovať ani poslanci za hnutie Sme rodina. Novinárom to v parlamente ozrejmil predseda poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský.

Remišová rozumie výhradám voči Matovičovi

Proti opozičnému návrhu je aj ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová. Považuje tiež za nešťastné, že hlasovanie s opozíciou v tejto veci avizujú bývalí členovia strany Za ľudí a v súčasnosti nezaradení poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek.


„Verejnosť dnes vníma, že ľudia, ktorí sú zodpovední za rozklad štátu, robia všetko preto, aby vládu rozbili a dostali svojich ľudí späť k moci. Odmietam im v tom pomáhať a aj preto som proti podpore návrhu na odvolanie Igora Matoviča,“ priblížila predsedníčka Za ľudí.

Voči Matovičovi existuje podľa jej slov veľa výhrad, od komunikácie, či vzťahov s koaličnými partnermi. Ocenila však jeho boj proti korupcii, hlavne v čase, keď bola strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) pri moci.


„Rozumiem výhradám, ktoré voči kolegovi Matovičovi majú mnohí občania. Pokladám ale za mimoriadne pokrytecké, ak dnes návrhy na jeho odvolanie podáva Smer, ktorý sa tvári, akoby nebol zodpovedný za rozsah korupcie a mafie, ktorá počas jeho vlády preliezla najvyššie poschodia štátu,“ dodala Remišová.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie