• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Odsúdený exsiskár Beňa na súde neuspel, žiadosť o obnovu konania mu bola zamietnutá

Odsúdený exsiskár Beňa na súde neuspel, žiadosť o obnovu konania mu bola zamietnutá

Beňa žiadal obnovu konania napriek minuloročnému uzavretiu dohody o vine a treste.

1.6.2022 (Webnoviny.sk) - Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Miroslav Mazúch v stredu zamietol žiadosť o povolenie obnovy konania bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu.

Stotožnil sa tak s postojom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, podľa ktorého neboli na povolenie obnovy konania splnené zákonné podmienky.

Vinný z prijímania úplatku

Súd v prípade Beňu v máji 2021 schválil dohodu o vine a treste. Obvineného uznal za vinného zo zločinu prijímania úplatku a z dvoch prečinov ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Za to mu uložil úhrnný trest odňatia slobody vo výmere troch rokov s podmienečným odkladom so skúšobnou dobou na päť rokov a probačným dohľadom.


Beňa mal zaplatiť aj peňažný trest vo výške 14-tisíc eur s náhradným trestom odňatia slobody vo výmere osem mesiacov. Proti verdiktu sa nebolo možné odvolať.

Spolupáchateľom zmiernili tresty

Bývalého námestníka riaditeľa SIS obvinili ešte koncom roka 2020 v rámci policajnej akcie Judáš. Dôvodom, prečo napriek dohode o vine a treste žiadal obnovu konania, je verdikt Najvyššieho súdu SR (NS SR) v kauze úplatku, ktorý príslušníci bezpečnostných zložiek žiadali od podnikateľa Dušana Bočkaya.


NS SR totiž v marci tohto roku zmiernil tresty, ktoré ŠTS minulý rok uložil bývalému šéfovi kontrarozviedky SIS Petrovi Gašparovičovi a bývalému policajtovi Ladislavovi Vičanovi. Dvojica bola pôvodne odsúdená za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku, Najvyšší súd však daný verdikt zrušil a skutok prekvalifikoval na prečin nepriamej korupcie.

Gašparovič si tak vo väzení mal odsedieť trest 22 mesiacov a Vičan 20 mesiacov. Pôvodne však Gašparovičovi ŠTS v danej veci uložil trest 11 rokov väzenia a Vičanovi trest desať rokov väzenia.

Podmienky neboli splnené

V danej kauze figuroval aj Beňa, pričom súčasťou jeho dohody o vine a treste bol uvedený zločin prijímania úplatku. V prípade Gašparoviča a Vičana potom vypovedal ako svedok. Právny zástupca odsúdeného Peter Kubina v tejto súvislosti argumentoval, že v právnom štáte nemôžu súdy ten istý skutok posúdiť odlišne.

„On sa priznal ku skutku, na tom sa nič nemení, ale nie k právnej kvalifikácii," skonštatoval Kubina. Zároveň povedal, že v prípade uzatvárania dohody o vine a treste sa nevykonáva rozsiahle dokazovanie, v priebehu procesu s Gašparovičom a Vičanom však vyplynuli nové skutočnosti, ktoré viedli k prekvalifikovaniu skutku. Preto navrhoval vec vrátiť do prípravného konania a v rámci neho uzavrieť novú dohodu o vine a treste. Prokurátor Peter Kysel, naopak, argumentoval, že pre povolenie obnovy konania neboli splnené podmienky.

Samosudca nezistil nové skutočnosti

Podľa Trestného poriadku môže súd povoliť obnovu konania, ak „vyjdú najavo skutočnosti alebo dôkazy súdu skôr neznáme, ktoré by mohli samy osebe alebo v spojení so skutočnosťami a dôkazmi už skôr známymi odôvodniť iné rozhodnutie o vine, alebo vzhľadom na ktoré by pôvodne uložený trest bol v zrejmom nepomere k závažnosti činu alebo k pomerom páchateľa”.

Samosudca v stredu v odôvodnení rozhodnutia povedal, že nové skutočnosti a dôkazy v tomto prípade nezistil. „Všetky skutočnosti boli v predmetnom vyšetrovacom spise," skonštatoval. Zároveň doplnil, že Beňa sa pred uzavretím dohody mohol vyjadriť, že nesúhlasí s právnou kvalifikáciou skutku.


Mazúch tiež dodal, že v tomto prípade ide v súvislosti s rozdielnym kvalifikovaním skutku rôznymi súdmi o zaujímavú právnu situáciu. Úlohou sudcu pri rozhodovaní o žiadosti o obnovu konania však nie je skúmať správnosť alebo nesprávnosť rozhodnutia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie