• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Odporcovia Lukašenka mu odkázali, že prehral. Prívrženci skandovali jeho prezývky aj „Majdan tu nebude“ (video+foto)

Odporcovia Lukašenka mu odkázali, že prehral. Prívrženci skandovali jeho prezývky aj „Majdan tu nebude“ (video+foto)

Viacero zahraničných štátov odsúdilo počínanie bieloruských orgánov, tie však majú najnovšie kritikov aj vo vlastných radoch.

17.8.2020 (Webnoviny.sk) - Bieloruský líder Alexander Lukašenko sa rozhodol vzdorovať masívnym demonštráciám, na ktorých prítomní protestujú proti výsledkom prezidentských volieb z 9. augusta. Čoskoro 66-ročný Lukašenko v nich podľa oficiálnych výsledkov dostal dovedna 80 percent hlasov, čo však mnohí naďalej považujú za zmanipulované číslo.

Lukašenkov odkaz opozícii

Fanúšikovia Lukašenkovej vlády sa v nedeľu zišli na mítingu v Minsku, aby vyslovili podporu prezidentovi, ktorý v Bielorusku vládne už od roku 1994.

Tisíce ľudí nadšene spievali Lukašenkove prezývky "Batka" a "otec". Neskôr zasa skandovali "Majdan tu nebude" narážajúc na protestné udalosti na Ukrajine z rokov 2013 a 2014, ktoré vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča prinútili k odchodu z vlasti.

Krátko na to Rusko anektovalo polostrov Krym. "Teraz sú všetci proti Lukašenkovi, prezident potrebuje našu podporu. Každý náhle zabudol na všetko dobré, čo pre nás urobil. V našom štáte je poriadok, nemáme tu žiadnu vojnu ani hlad," povedala 35-ročná právnička a Lukašenkova prívrženkyňa Tamara Jurševičová.

Lukašenko počas vystúpenia zdôraznil, že nemá rád zhromaždenia, no podľa vlastných slov nemal na výber. "Prišli ste sem, aby ste prvý raz za štvrťstoročie mohli brániť svoju krajinu, svoju nezávislosť, svoje manželky, sestry, deti," povedal účastníkom s tým, že opozícia "bude vyliezať z dier ako krysy", ak sa ju tentoraz nepodarí potlačiť. "Toto bude začiatok vášho konca - klesnete na kolená ako na Ukrajine a v ďalších krajinách a budete sa modliť, Boh vie ku komu," odkázal svojim oponentom.

Výsledok volieb je v uliciach

Kým Lukašenko rečnil pred zástupom podporovateľov, odporcovia režimu sa mobilizovali v parku vzdialenom asi 2,5 km. Neskôr zamierili na námestie, kde sa predtým konala konkurenčná demonštrácia. Zhromaždenie bolo pokojné a podľa niektorých správ až 200-tisícový dav sa približne po troch hodinách rozišiel.

"Volebný výsledok sa nachádza na bieloruských uliciach a námestiach. Títo ľudia viac nechcú žiť tak, ako doposiaľ pod vedením Lukašenka," poznamenal inžinier Felix Žarikov, ktorý prišiel s manželkou a synom. "Nálada v spoločnosti sa odrazu zmenila. Všetci pochopili, že Lukašenko prehral," nadviazala biologička Anna Truševičová. Po víkendových demonštráciách sa však ďalšie protesty očakávajú aj v pondelok.

Lukašenkov režim počas minulého týždňa neváhal vytiahnuť na protestujúcich tie najhoršie praktiky. Zatkol tisíce ľudí, pričom mnohí z tých, ktorých neskôr prepustili, prehovorili o zlom zaobchádzaní, bitkách a dokonca mučení.

Veľvyslanec Bieloruska vyjadril demonštrantom podporu

Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa vyjadril solidaritu s protestujúcimi. Vo videu uviedol, že tak ako všetci Bielorusi, je aj on v šoku z mučenia a bitia obyvateľov jeho krajiny. Leščeňa bol od roku 2002 do roku 2006 Lukašenkovým asistentom pre zahranično-politické a zahranično-ekonomické záležitosti.

Podľa slovenského ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka sú Leščeňove slová silným signálom a potvrdzujú vážnosť situácie.

"Zaznamenal som zásadné vyjadrenie bieloruského veľvyslanca na Slovensku. Jeho slová potvrdzujú aj naše hodnotenie súčasnej situácie v Bielorusku, ktorá je taká vážna, že sa k nej verejne a kriticky vyjadruje už aj predstaviteľ bieloruskej diplomacie," napísal Korčok vo svojom profile na sociálnej sieti.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie