• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Odmena za očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Koľko platia v zahraničí a čaká to aj Slovákov?

Odmena za očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Koľko platia v zahraničí a čaká to aj Slovákov?

Niektoré spoločnosti, mestá aj štáty sa rozhodli podporiť záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 finančnou odmenou.

Srbsko vedie v rýchlosti vakcinácie na Balkáne, v krajine so siedmimi miliónmi obyvateľov dostali najmenej jednu dávku vakcíny už zhruba dva milióny ľudí. Záujem o očkovanie však nedávno klesol.

Srbská vláda v snahe opäť ho naštartovať preto začala ponúkať Srbom, ktorí sa nechajú zaočkovať, peniaze. Každému, kto do konca mája dostane aspoň jednu dávku vakcíny, vyplatia 3 000 srbských dinárov, čo je zhruba 25 eur.

Táto suma sa podľa portálu Euronews pritom rovná približne piatim percentám priemerného mesačného platu v krajine. Podobné finančné stimuly ponúkajú v niektorých krajinách aj zamestnávatelia svojim pracovníkom.

Súkromný sektor

Sieť supermarketov Lidl ponúka všetkým zamestnancom príplatok 200 dolárov, ak sa nechajú zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Pracovníci zo 125 amerických predajní tiež môžu požiadať o voľno v súvislosti s termínom na očkovanie, ako uvádza združenie AARP.

Voľno na štyri hodiny dostanú aj americkí pracovníci rýchleho občerstvenia McDonald’s. Sieť diskontných supermarketov Target svojim zamestnancom tieto štyri hodiny preplatí a ako bonus môžu získať 15 dolárov, ak si na očkovanie zavolajú tamojšiu taxi službu.


Výhody však neponúka iba súkromný sektor. Napríklad štátni zamestnanci, ktorí sa dajú zaočkovať v Marylande, majú nárok na 100 dolárov. V Detroite rozdávajú predplatené debetné karty v hodnote 50 dolárov tým, ktorí niekoho zavezú na očkovanie.

Americká cesta u nás?

Niektoré americké štáty zachádzajú ešte ďalej. Guvernér Jim Justice koncom apríla oznámil, že každý obyvateľ Západnej Virgínie vo veku od 16 do 35 rokov, ktorý sa nechá zaočkovať, dostane dlhopis v hodnote 100 dolárov.


Podobný scenár v prípade upadajúceho záujmu o očkovanie na Slovensku pripustil aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) na piatkovej tlačovej konferencii. Konkrétne uviedol, že majú pripravené viaceré alternatívy k aktuálnej kampani.

„Áno, samozrejme, sú rôzne scenáre,“ odpovedal minister na otázku, či zvažujú niečo podobné, ako zaviedli minulý týždeň Srbi. Lengvarský zároveň dodal, že sa situácia „vyvíja veľmi rýchlo“, preto o pláne B či dokonca C podrobnejšie hovoriť nechcel.

Vakcína je sloboda

Kampaň „Vakcína je sloboda“ stále pokračuje v rámci informačno-komunikačnej fázy. Okrem osobných odkazov slovenských osobností z oblasti vedy, kultúry či športu sa v médiách a na sociálnych sieťach objavujú aj rôzne čiastkové kampane.


Ústrednou stránkou je www.slovenskoproticovidu.sk, ktorá ponúka širokú databázu overených faktov o vakcínach, ale aj odborný obsah vytvorený v spolupráci s mimovládnymi a pacientskymi organizáciami. Vyvracia tiež hoaxy o očkovaní a odpovedá na najčastejšie otázky.

O slabom záujme o očkovanie však napriek tomu hovorí aj hlavná infografika, z ktorej vyplýva, že napriek všetkej snahe nám k dosiahnutiu cieľa 60-percentnej zaočkovanosti obyvateľstva chýba stále 2,7 milióna ľudí.

Radšej Pfizer

Podľa informácií portálu vZdravotníctve.sk pomerne veľká skupina ľudí čaká na otvorenie očkovania vakcínou od konzorcia Pfizer a BioNTech pre nižšie vekové kategórie. Vyplýva to aj z informácií Martina Vavrinčíka, bývalého kancelára strany SPOLU.


Vavrinčík sa ako chronicky chorý pacient s astmou rozhodol zaočkovať na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave. Nakoľko v systéme bol zaregistrovaný viac ako tri týždne a nechcel na termín dlhšie čakať, vyskúšal ísť priamo do očkovacieho centra.


„Ak beriete aj Astru, choďte večer cca 19:30 pred štadión v deň, keď ňou očkujú. Podľa slov manažéra tú dostane skoro každý, kto príde, lebo je o ňu menší záujem, obzvlášť v čase, keď už je viac Pfizeru,“ uviedol na sociálnej sieti.


Je teda možné, že keď ľudia dostanú možnosť očkovať sa vakcínou, ktorú preferujú, záujem o očkovanie aspoň mierne stúpne.



Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Pondelok 18. marec 2024

horoskopy na dnes pondelok 18 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Silnejúca intuícia bude vhodne podporovaná. Vyriešenie zamotanej situácie, ku ktorej ste nemálo prispeli, je na obzore. Venujte sa tvorivej činnosti, môžete dosiahnuť pekné výsledky.

Býk 21.4. - 21.5.

Nemali by ste dlho otáľať s rozhodnutím. Niekto na to netrpezlivo čaká. Priveľmi nešpekulujte a urobte to, čo cítite. Môžete sa spoľahnúť na intuíciu, že vám správne poradí.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Kto nepracuje, nič nepokazí. Držte sa dnes tohto hesla po celý deň. Pri roztržkách radšej ustúpte. Najlepším spoločníkom bude pre vás nejaká kniha.

Rak 22.6. - 22.7.

To, že dokážete spontánne rozhodovať, je dobre pre vašu prácu. Je výhodné byť rýchlejší ako tí ostatní. Popritom však nestrácajte chladnú hlavu, aby ste nevyrobili nijakú hlúposť.




Všetky Horoskopy pre Pondelok 18. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie