• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Od vzniku Slovenskej republiky prešlo azylovým procesom takmer šesťdesiattisíc migrantov

Od vzniku Slovenskej republiky prešlo azylovým procesom takmer šesťdesiattisíc migrantov

Svetový deň utečencov si spoločnosť pripomína 20.

20.6.2020 (Webnoviny.sk) - Od vzniku Slovenskej republiky do dnešného dňa prešlo azylovým procesom v krajine viac ako 59-tisíc ľudí. Vo svojom statuse na sociálnej sieti to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Podotkol, že migračná kríza je stále aktuálnou témou a ľudia sa nemôžu tváriť, že to tak nie je. Minister na to upozornil v súvislosti so Svetovým dňom utečencov, ktorý si spoločnosť pripomína v sobotu 20. júna.

Vlani schválili deväť žiadostí

„Pripomeňme si v tento deň, čo všetko máme a že nič z toho nemusí byť samozrejmosťou. Mier, strecha nad hlavou a domov sú základ,“ napísal Mikulec. Na Slovensku o azyl v roku 2019 požiadalo 232 osôb.

Ministerstvo vnútra na svojej stránke uvádza, že v danom roku schválilo deväť žiadostí. Za posledných desať rokov bolo najviac schválených žiadostí v roku 2016, azyl vtedy udelili 167 osobám.

Platforma Ambrela v tejto súvislosti upozornila, že do roku 2050 môžu byť pre katastrofy zapríčinené prírodou či človekom v pohybe ďalšie stovky miliónov migrujúcich osôb.

Mnohé aktivity slovenských mimovládok, upozorňujúce na túto tému, sa však presunuli pre globálnu pandémiu koronavírusu do online priestoru.

Vnútorne presídlené osoby

„Nesmieme však zabúdať na čoraz väčší počet vnútorne presídlených osôb po celom svete a venovať im osobitú pozornosť,“ upozornila komunikačná manažérka platformy Boba Markovič Baluchová.

Podľa Baluchovej je v súčasnosti vyše 50,8 milióna ľudí pre konflikt, násilie alebo prenasledovanie nútených opustiť svoje domovy a sú teraz vnútorne presídlení.

Títo ľudia sa nemôžu dostať k medzinárodnej hranici a prekročiť ju, aby tak získali štatút utečenca a nájsť bezpečie vo svojej domovskej krajine sa im taktiež nedarí.

Milióny ďalších ľudí sú vnútorne presídlenými osobami napríklad aj z dôvodu prírodných katastrof. Kríza spôsobená pandémiou môže problémy vnútorne presídlených osôb presunúť do úzadia.

Desiatky miliónov utečencov

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov bolo pre vojnu, konflikt či prenasledovanie nútené migrovať jedno percento ľudstva. Svoje domovy tak nedobrovoľne opustilo takmer 80 miliónov ľudí.

Nadácia Milana Šimečku na Slovensku niekoľko rokov pri príležitosti Svetového dňa utečencov spolu s partnermi organizovala komunitné podujatia zavŕšené Dáždnikovým pochodom ulicami Bratislavy.

V súčasnej situácii nahradili pochod medzinárodnou súťažou v tvorbe plagátov, v ktorej sa umelci zamysleli nad tým, či je pohyb v súčasnej situácii možný pre všetkých rovnako a na aké limity v skutočnosti naráža solidarita.

PR manažérka nadácie Kristína Hamárová pre agentúru SITA priblížila, že verejnosť môže za plagáty hlasovať od 20. júna na stránke festivalu [fjúžn] na sociálnej sieti.

Viac k téme: azyl, migranti, Svetový deň utečencov, utečenci

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie