• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Od pondelka otvárajú terasy reštaurácií a kaviarní. Bude nás mať kto obslúžiť? Problémov je viacero

Od pondelka otvárajú terasy reštaurácií a kaviarní. Bude nás mať kto obslúžiť? Problémov je viacero

Pomoc pre gastro vlani poslala ministerstvám i poslancom parlamentu Národný program na záchranu gastro biznisu a záchranu 10 000 pracovných miest. Spätná väzba však vraj bola slabá.

Po otvorení škôl, obchodov, zoologických záhrad, knižníc alebo múzeí môžu reštaurácie a kaviarne vďaka zlepšujúcej sa situácii na Slovensku od pondelka 26. apríla otvoriť svoje terasy.

Na tento moment čakali mnohí zúfalí majitelia prevádzok, ale aj zákazníci, ktorí si chcú vychutnať dobrú kávu a jedlo aj mimo svojej kuchyne.

Otvorenie však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Najmä, ak do hry vstupuje viacero veľmi dôležitých nezodpovedaných otázok.

Chaotická komunikácia

Zástupcovia gastro sektora zdôraznili, že by bolo potrebné pri avizovaní uvoľnenia opatrení včas poznať všetky potrebné obmedzenia, ktoré sa na prevádzky budú vzťahovať.


Vďaka tomu by sa mohli pripraviť na otvorenie s tým, aby dodržali všetky potrebné nariadenia. Z dlhodobého hľadiska tak predídu aj možným komplikáciám, ktoré môžu nastať, ak nebude všetko tak, ako by malo byť.

Záväzná je pre nich vyhláška hlavného hygienika, ktorú Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) zverejnil v piatok, teda tri dni pred otváraním podnikov.


„Veríme, že v prípade otvárania interiérov sa to so včasnosťou informácií zlepší,“ povedala Webnovinám hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny.


Doplnila, že ich uvoľnenie opatrení teší, no nie všetky prevádzky môžu otvoriť zo dňa na deň, ako to bolo v prípade ich zatvorenia.

Nedostatok personálu

Rovnako vníma otvorenie pozitívne aj Ján Laš z iniciatívy Zachráňme Gastro. Upozornil však, že bude trvať ešte veľmi dlho, kým sa prevádzky z doterajšej situácie pozviechajú.


V súvislosti s pondelkovým otvorením predpokladá, že niektoré prevádzky môžu mať problém s prijímaním zamestnancov.


„Odhadujeme, že môže byť problém s ľuďmi na trhu práce. Množstvo prevádzok muselo prepúšťať zamestnancov a nie všetci budú schopní nájsť si okamžite nových kuchárov alebo čašníkov,“ vysvetlil pre Webnoviny.sk.

Otvorenie vníma pozitívne aj Oto Kóňa, zástupcu platformy Stále máme chuť, ktorá združuje 13 asociácií z gastro sektora. Zároveň ale dodáva, že prevádzky boli takmer rok zatvorené, a preto čakajú hlavne na úplné otvorenie.


„Terasy predstavujú odhadom 10 až 15% obratu, a preto netrpezlivo čakáme na otvorenie interiérov, pretože aj napriek otvoreniu sme stále extrémne obmedzení,“ vyjadril sa Kóňa, ktorý tiež zastupuje iniciatívu Pomáhame si – Gastro v korone združujúcej vyše 400 najmä malých podnikateľov s bistrami a kaviarňami.

Strach o zákazníkov

Z postupného otvorenia reštaurácií či kaviarní sa okrem ich majiteľov tešia aj bežní ľudia, ktorí sú už mesiace zatvorení doma a chýba im takáto forma socializácie. Predstavitelia sektora preto predpokladajú, že prvé týždne budú terasy plné.

Či budú zákazníci chodiť však závisí od viacerých faktorov. Patrí medzi ne určite aj počasie, keďže nie všetky reštaurácie majú prispôsobené terasy povedzme silnému vetru alebo dažďu.


Ďalším faktom je, že veľa bežných ľudí utrpelo počas pandémie finančnú stratu, či už prišli o zamestnanie alebo im znížili plat.


„Uvedomujeme si tieto závažné fakty a uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať. Veríme, že nepríde tretia vlna a že nám všetkým pomôže aj rozbehnuté očkovanie,“ dodal Laš.

Aká bude budúcnosť?

Takisto sa ukáže, aká bude situácia počas leta.

„Cítim, že ľudia sa už nemôžu dočkať, kedy budú môcť ísť do gastro prevádzok. Zároveň je pochopiteľné, že veľa ľudí sa bude báť chodiť do podnikov. Aj zo svetových štatistík sa predpokladá, že záujem o gastro turizmus bude silný, ale zároveň ho ovplyvní aj pomalé očkovanie,“ povedal Kóňa.


Podľa Koreny by bolo ideálne, ak by boli prevádzky cez leto otvorené už bez obmedzení a s hosťami zo zahraničia, ktorí sú pre niektoré regióny počas leta kľúčoví.


Pomoc pre gastro upozorňuje, že na Slovensku chýba plán znovuotvorenia špeciálne pre gastro podniky. Aj preto poslali minulý týždeň výzvu a list hlavnému hygienikovi SR Jánovi Mikasovi, aby na ÚVZ upriamili pozornosť na tento sektor, pripravili plán návratu do normálnejšieho života a čím skôr ho predstavili podnikateľom a prevádzkam.

Treba znížiť DPH

Za najefektívnejšiu a zároveň najjednoduchšiu pomoc vnímajú zníženie DPH pre gastro sektor. Ako hovoria jeho zástupcovia, môže ísť pritom len o dočasnú zmenu, ktorá im pomôže postaviť sa na nohy.


Laš hovorí, že gastro sektor je zdecimovaný a robia všetko preto, aby sa opäť dal do poriadku. K tomu je však nevyhnutná politická vôľa a podpora.


„Sme rodina a SaS slovami Richarda Sulíka sú za zníženie DPH. Boli by sme radi, ak by sa k nim pridalo aj OĽaNO. Majú k tomu jedinečnú príležitosť, teda v prípade, že naozaj chcú pomôcť obyčajným slovenským podnikateľom, pretože práve ich sa to týka. Tu sa nebavíme o veľkých zahraničných investoroch,“ vyjadril sa.

Slovensko má tretiu najvyššiu DPH v rámci Európskej únie (EÚ). Napríklad susedné Maďarsko a Rakúsko majú 5%, Poľsko 8% a Česká republika 10% DPH. „Dokonca aj Európska komisia odporúča niečo robiť s DPH. Náš parlament dokáže takúto zmenu prijať okamžite. Pokojne môže byť dočasná, ale veľmi by nám to pomohlo,“ objasnil.


Príklad z okolitých krajín by si mala slovenská vláda brať aj podľa Kóňu. Ako povedal, ideálne by bolo, ak by dočasne znížili daň na 5% a dlhodobo na 10%.

Doterajšia „pomoc“

Pomoc pre gastro vlani poslala ministerstvám i poslancom parlamentu Národný program na záchranu gastro biznisu a záchranu 10 000 pracovných miest. Spätná väzba však vraj bola slabá.


Kóňa hovorí, že doterajšia podpora štátu bola extrémne pomalá a majiteľov nútila šetriť úplne na všetkom. Kritizuje aj celkový prístup ku schémam pomoci. „Najväčšia chyba bola v tom, že sa nepozerali na funkčné schémy, ktoré fungujú v iných štátoch. Namiesto toho sme vymýšľali nové a tie neboli dostatočne efektívne,“ vysvetlil.

Podobne odsúdil aj ignoráciu zo strany autorít. „Niekoľko mesiacov sme dávali konštruktívne návrhy Úradu verejného zdravotníctva, ako by sme mohli bezpečne fungovať z pohľadu zamestnancov i hostí. Bohužiaľ, nikto s nami konštruktívne nekomunikoval,“ tvrdí.


Mnohé prevádzky museli zatvoriť, iné prepúšťali zamestnancov alebo si majitelia brali úvery, aby dokázali prežiť. „Prevádzky potrebujú dohnať obrovské straty a zaplatiť dlhy. Všetci sú vyšťavení. Museli platiť odvody za zamestnancov, fixné náklady a podobne,“ vysvetlil Laš.


Pomoc pre gastro žiada, aby vláda odškodnila podnikateľov. Nedávne navýšenie pomoci pre gastro a cestovný ruch podľa signatárov iniciatívy nebude stačiť.

Pomoc s nájmom

Jedným z problémov gastro sektora je aj nájomné, s ktorým majiteľom čiastočne pomohlo Ministerstvo hospodárstva SR. Ako pre Webnoviny.sk uviedla hovorkyňa Katarína Matejková, doterajšiu pomoc hodnotia z ich strany za efektívnu a rýchlu.


Uviedla, že ak sú žiadosti správne vyplnené, podnikatelia môžu očakávať peniaze v priemere do piatich pracovných dní. V rámci prvej a druhej vlny vyplatili už vyše 50-tisíc žiadostí o dotácie za viac ako 83 miliónov eur.


Navyše, termín na samotné podávanie žiadostí predĺžili do 30. júna. „Naďalej platí, že podniky môžu o pomoc v rámci druhej vlny žiadať za obdobie sťaženého užívania, teda od 1. októbra 2020 do 31. marca 2021,“ objasnila.


Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal vo štvrtkovej diskusii ozrejmil, že netreba zabúdať na možnosť kombinovania schém pomoci. „Pomoci sa dajú nakombinovať a veľká časť žiadateľov ich aj kombinuje. Po ich nakombinovaní to môže vykompenzovať veľkú časť celkových nákladov,“ uviedol.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Stredu 27. marec 2024

horoskopy na dnes stredu 27 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Stredu 27. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Cvengot peňazí vám síce znie ako najkrajšia hudba, ale všetkého priveľa môže škodiť. Všímajte si priania ľudí okolo seba a nemyslite si, že lásku a pozornosť môžu nahradiť darčeky.

Býk 21.4. - 21.5.

Dilemu za vás nevyrieši nikto iný. O svojej budúcnosti rozhodujte sami, len potom budete spokojní. Nie je to také ťažké, ako to vyzerá.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Všímajte si okolie a dbajte na to, aby vaša odvaha a odhodlanie neprekročili únosnú mieru. Vyhnite sa možným konfliktom, ktoré dnes naozaj nepotrebujete. Zoznámite sa s istou šikovnou osobou.

Rak 22.6. - 22.7.

Nepríjemné pôsobenie Merkúra potlačí všetko pozitívne. Môžete očakávať starosti a menšie spory. Zajtra nastane mierne zlepšenie, zvýšte však úsilie.




Všetky Horoskopy pre Stredu 27. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie