• Dnes je: Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela

Očkovanie proti COVID-19 automaticky neznamená, že môžete zložiť rúško. Dovolené je to len v istých prípadoch

Očkovanie proti COVID-19 automaticky neznamená, že môžete zložiť rúško. Dovolené je to len v istých prípadoch

Ak sa stane, že sa zaočkovaný dostane do kontaktu s niekým, kto sa ukáže pozitívny na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, či už príznaky má alebo nie, mal by sa takýto človek aj tak dobrovoľne izolovať.

So zvyšujúcim sa počtom očkovaných ľudí sa objavuje aj stále viac otázok o tom, ako môžu títo ľudia v bežnom živote ďalej fungovať.

Očkovanie im poskytuje určitý stupeň ochrany pred ochorením COVID-19, neznamená to však, že môžu už čokoľvek.

Svojím nezodpovedným konaním by mohli ohroziť najmä svoju rodinu a blízkych. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) preto vydalo stanovisko, ktoré sumarizuje, prečo sa človek po očkovaní ešte nemôže vzdať všetkých ochranných opatrení. Dôvodov je niekoľko.

Ochrana nefunguje hneď

Ochrana garantovaná výrobcom vakcíny začne naplno pôsobiť až dva týždne po poslednej dávke. V prípade väčšiny schválených a registrovaných vakcín to znamená, že po druhej dávke, pri vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson po jednej dávke.

Aj keď človek už ochorenie COVID-19 nedostane, môže byť stále nosičom vírusu, preto úrady neodporúčajú zanedbanie prekrytia tváre. Napriek tomu, niektoré štáty sveta pre očkovaných ľudí epidemiologické nariadenia zjemnili.

Úplne zaočkovaní Američania sa môžu napríklad stretávať v skupinách bez rúšok a bez sociálneho odstupu. Rovnako sa môžu stretávať aj s ľuďmi, pre ktorých je koronavírus malým rizikom, napríklad zaočkovaní prarodičia môžu navštevovať zdravé deti a vnúčatá.

Nezaočkovaná rodina

Ak však aj sú starí rodičia zaočkovaní, neznamená to, že sa môžu stretávať s kýmkoľvek a bez ochrany. CDC pripomína, že zatiaľ nie je definitívne dokázané, že očkovanie automaticky zabraňuje prenosu. Koronavírus vie navyše prežiť aj na niektorých povrchoch.

Pokiaľ teda nie sú ostatní členovia rodiny, kolegovia či priatelia takisto očkovaní dvomi dávkami (zatiaľ sa na Slovensku očkuje len dvojdávkovými vakcínami), nemali by sme ich vystavovať zbytočne riziku tým, že dýchacie cesty nebudú prekryté.

Čo môžem a nemôžem bez rúška?

Podľa CDC môže zaočkovaný človek navštevovať ďalších očkovaných ľudí, a to v interiéroch, aj bez rúška či respirátora a bez sociálneho dvojmetrového dištancu. Navštíviť môže aj tých, u ktorých je nízke riziko vážneho ochorenia.

Ak sa stane, že sa zaočkovaný dostane do kontaktu s niekým, kto sa ukáže pozitívny na prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, či už príznaky má alebo nie, mal by sa takýto človek aj tak dobrovoľne izolovať. Príznaky by sa mali sledovať 14 dní.


Odborníci tiež tvrdia, že aj očkovaní ľudia musia stále nosiť rúško alebo respirátor a držať sa v dostatočnej vzdialenosti od tých, ktorí nie sú očkovaní a je u nich vyššie riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19.


Všetci by sa mali vyhýbať davom, a tiež zle vetraným verejným priestorom. Časté umývanie rúk zabraňuje prenosu aj iných infekčných chorôb, takže tiež určite neuškodí pokračovať v tomto návyku. Nakoniec, ak sa ktokoľvek cíti zle, radšej nech si nechá spraviť test.

Školy a podniky

Nosenie rúška alebo respirátora by podľa lekárov malo byť samozrejmosťou pre všetkých, až kým sa nedosiahne takzvaná imunity stáda, ktorú predstavuje aspoň 70 percent zaočkovanej populácie. Je tiež dobrým príkladom pre deti.

Navyše, práve vďaka ochrane tváre sa budú môcť otvoriť podniky, obchody, školy či kostoly skôr, než bude pandemická situácia úplne zažehnaná, uviedla pre CNN doktorka a zdravotnícka analytička Leana Wenová.

Výnimky

Od 15. marca 2021 sa na Slovensku povinnosť prekrytia dýchacích ciest rozšírila na nosenie respirátora vo všetkých interiéroch okrem vlastnej domácnosti. Z tohto sú len tri výnimky, pre ktoré však stále platí povinnosť nosiť rúško.


Rúško miesto respirátora môžu v interiéri nosiť deti do ukončenia prvého stupňa základných škôl, osoby vo väzbe alebo vo výkone trestu v zariadeniach Zboru väzenskej a justičnej stráže a zamestnanci vykonávajúci prácu zaradenú do tretej kategórie vo faktore záťaž teplom pri práci, ako je napríklad práca pri vysokých peciach.


V exteriéroch je naďalej možné mať prekryté horné dýchacie cesty nielen respirátorom, ale aj rúškom, šálom alebo šatkou. Existujú výnimky z nosenia rúška, ktoré sú takisto definované Úradom verejného zdravotníctva SR.

Rúško nemusia nosiť deti do 6 rokov veku, pre deti od 3 do 6 rokov však platí dôrazné odporúčanie, aby mali v interiéri aj exteriéri mimo intravilánu obce a v prostriedkoch hromadnej dopravy prekryté horné dýchacie cesty.


Ochranu tváre vo forme rúška či respirátora nemusia mať tiež osoby v exteriéroch mimo zastavaného územia (intravilánu) obce, pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako päť metrov.


Medzi výnimky patria aj osoby so závažnými poruchami autistického spektra a osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím. Pri sobáši nemusia mať prekryté dýchacie cesty ani nevesta či ženích.


Rúško nemusia mať tiež športovci počas výkonu, výkonní umelci pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúci pri nakrúcaní dokumentárneho filmu či fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania.


Výnimku dostali aj tlmočníci do posunkovej reči v rámci výkonu povolania, a tiež zamestnanec, ktorý sa nachádza na pracovisku v interiéri sám.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

rusky bombarder tu 22m3 sa zrutil na juhu krajiny udajne bol zostreleny video

19.4.2024 (SITA.sk) - Lietadlo ruskej armády sa v piatok ráno podľa gubernátora Stavropoľského kraja zrútilo v tomto regióne na juhu Ruska.

Naliehavá správa. Na poli v okrese Krasnogvardejskoje havarovalo prúdové lietadlo ... piloti sa katapultovali," napísal gubernátor Vladimir Vladimirov na komunikačnej platforme Telegram a zverejnil fotografiu havarovaného lietadla.

Neskôr dodal, že dvoch pilotov našli živých a previezli ich do nemocnice. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Telegramové kanály uviedli, že stroj Tu-22M3, ktorý Rusko používa na útoky na Ukrajinu, sa zrútil, pretože bol zostrelený. Hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš informácie o zostrelení vojenského lietadla v Rusku nepotvrdil ani nepoprel.

Tu-22M je nadzvukový strategický bombardér.

Viac k téme: Bombardér Tu-22M3, Ruská armáda, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk - Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video) © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie