• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Obete násilného trestného činu sa k odškodneniu dostanú rýchlejšie, umožní to novela zákona

Obete násilného trestného činu sa k odškodneniu dostanú rýchlejšie, umožní to novela zákona

Novela by mala pre obete takýchto trestných činov zabezpečiť aj jednoduchší prístup k odbornej pomoci.

26.12.2020 (Webnoviny.sk) - Obete násilného trestného činu môžu požiadať Ministerstvo spravodlivosti SR (MS SR) o odškodnenie už po začatí trestného stíhania. Súčasná právna úprava umožňovala obete požiadať o odškodnenie až po právoplatnom skončení trestného konania. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o obetiach trestných činov a zákon o Policajnom zbore. Vláda SR návrh zákona schválila na stredajšom rokovaní.

Návrhom zákona zároveň dochádza k zjednodušeniu prístupu obetí trestných činov k odbornej pomoci aj prostredníctvom zriadenia intervenčných centier, ktoré by mali vykonávať svoju činnosť v rámci každého kraja.

Filozofia odškodňovania sa mení

Intervenčné centrum bude poskytovať obetiam trestného činu domáceho násilia krízovú intervenciu a odbornú právnu pomoc alebo sprostredkovanie sociálnych služieb. MS SR bude mať na starosti financovanie jedného intervenčného centra v každom kraji.

MS SR návrhom zákona zásadným spôsobom mení filozofiu odškodňovania obetí násilných trestných činov. Rozširuje sa ním napríklad okruh obetí násilných trestných činov o pozostalé blízke osoby, ktoré v čase smrti žili so zomretým v spoločnej domácnosti a o obete trestného činu týrania blízkej osoby a zverenej osoby a trestného činu nedobrovoľného zmiznutia, ktorým bola spôsobená nemajetková ujma.

Efektívnejšia spolupráca

Návrh novelizácie zákona o Policajnom zbore má za cieľ zabezpečiť efektívnejšiu a účinnejšiu spoluprácu policajtov so subjektmi poskytujúcimi pomoc obetiam. Zároveň dochádza k predĺženiu doby vykázania údajného páchateľa zo spoločného obydlia z desiatich na 14 dní.


MS SR legislatívu vypracovalo na základe Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky na roky 2020 až 2024. Účinnosť zákona navrhuje rezort spravodlivosti od 1. mája 2021. Novelizácia zákona o Policajnom zbore by mala nadobudnúť účinnosť k 1. novembru 2021.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie