• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Obchvat Ružomberka mešká už takmer päť rokov, na niektorých objektoch sú utlmené práce

Obchvat Ružomberka mešká už takmer päť rokov, na niektorých objektoch sú utlmené práce

Pohľad na východný portál tunela Čebrať na úseku D1 Hubová - Ivachnová.

Na takmer päť rokov meškajúcej stavbe problematického úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová pri Ružomberku sú utlmené práce na niektorých objektoch.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) to potvrdil s tým, že so zhotoviteľom stavby niekoľko mesiacov intenzívne komunikujú a hľadajú riešenie.

Doležal vidí svetlo na konci tunela

„To je pre mňa najpodstatnejšie. Aj včera (v stredu – pozn. red.) sme mali stretnutie, budeme mať aj v najbližších dňoch stretnutie,“ povedal vo štvrtok minister dopravy vo vysielaní na sociálnej sieti.


„Vidím už svetlo na konci tunela. Nie preto, že by už bol prerazený. Je to problém, na každej stavbe sú problémy, riešime ho,“ uviedol Doležal bez bližších podrobností.

Tvrdí, že hľadajú správne riešenie, pričom so zhotoviteľom majú dohodu komunikovať minimálne až do momentu, kým problém nevyriešia.

Dôvodom spomalenia prác na stavbe ružomberského obchvatu môžu byť požiadavky zhotoviteľa na ďalšie zvýšenie zmluvnej ceny.

Jednou z možností je výpoveď zmluvy

Tá z pôvodnej sumy 227 mil. eur po uzavretí dodatkov k zmluve vzrástla priebežne takmer na 290 mil. eur a najnovšie na 307 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Vyplýva to z údajov v centrálnom registri zmlúv.


Minister dopravy koncom minulého roka pripustil ako jeden zo scenárov vypovedanie zmluvy so zhotoviteľom úseku diaľnice D1 na Liptove.


„Je to strategické rozhodnutie, ktoré chceme urobiť na úrovni vlády, aby to bolo v záujme občanov. Scenárov je tam viac, toto je jeden z nich,“ povedal nedávno Doležal.


Zmluvným partnerom Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s., (NDS) a zhotoviteľom stavby úseku D1 Hubová – Ivachnová je česko-slovenské združenie stavebných spoločností OHL ŽS, a. s., a Váhostav – SK, a. s.

Obchvat mali dokončiť v roku 2017

Obchvat Ružomberka v dĺžke takmer 15 kilometrov mal byť pôvodne dokončený v roku 2017, neskôr sa hovorilo o termíne do konca roka 2023.


Pre zosuv pri západnom portáli tunela Čebrať museli stavbu preprojektovať, zmeniť trasu a predĺžiť tunel. To malo vplyv na predĺženie lehoty výstavby aj na zvýšenie zmluvnej ceny, medzitým sa výrazne zvýšili ceny stavebných materiálov.


Projekt je financovaný zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 až 2020.

Problém s výstavbou diaľnic na Slovensku nie je podľa analytika v peniazoch, ale v nedostatočnej schopnosti ich stavať


Výstavba diaľnic na Slovensku netrpí pre nedostatok peňazí, ale pre nedostatočnú schopnosť ich stavať.


Za posledné desaťročie v rokoch 2010 až 2020 išlo na diaľnice celkovo o miliardu eur menej, ako plánovali schválené rozpočty.


Ako na blogu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť uviedol analytik Jakub Koško, aj napriek nevyužitiu všetkých zdrojov rozpočtu bolo čerpanie týchto výdavkov mierne nadpriemerné v porovnaní s vybranými krajinami.

Peniaze sa museli dočerpávať

Nepodarilo sa dosiahnuť mieru zvyšovania hustoty diaľničnej siete na priemernej úrovni vybraných krajín.


„Rozpočty v rokoch 2010 až 2020 plánovali investičné výdavky vrátane EÚ fondov a spolufinancovania do diaľnic v priemernej výške približne 680 miliónov eur ročne. Najvyššie hodnoty blížiace sa k úrovni 900 mil. eur boli rozpočtované v rokoch 2011, 2014 a 2016, naopak v rokoch 2018 a 2019 sa rozpočtované výdavky výrazne prepadli až pod úroveň 300 mil. eur,“ informoval Koško.

Pokles výdavkov v rozpočte súvisel najmä s vysokou úrovňou nahromadených nepoužitých prostriedkov z predchádzajúcich rokov, ktoré bolo potrebné dočerpať, aby sa predišlo ich prepadnutiu.


V porovnaní s plánom v rozpočtoch bolo v sledovanom období čerpanie prostriedkov na investície opakovane nižšie.

Náklady neprekračovali 700 miliónov

„S výnimkou roku 2015 spojeného s dočerpávaním fondov EÚ na konci programového obdobia náklady nikdy neprekročili 700 mil. eur. Iba v štyroch z jedenástich rokov bolo čerpanie vyššie, ako predpokladaný rozpočet vplyvom použitia prostriedkov z predchádzajúcich rokov,“ upozornil analytik.

Plné využitie nevyčerpaných prostriedkov v objeme jednej miliardy eur by umožnilo navýšiť objem investícií v uvedenom období každoročne o 100 miliónov eur.


Alternatívne by za tieto peniaze mohol byť dvakrát postavený dlhodobo očakávaný diaľničný úsek Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala.

Najviac investovalo Rumunsko

„V porovnaní s vyspelými európskymi krajinami platí, že verejné investície použité na výstavbu diaľnic boli na Slovensku za posledných desať rokov mierne nadpriemerné. Priemerné ročné výdavky dosiahli výšku približne 0,75 % HDP, pričom priemer vybraných krajín bol na úrovni 0,63 % HDP a medián v objeme 0,56 % HDP,“ priblížil Koško.

Najviac finančných prostriedkov v pomere na HDP do diaľničnej infraštruktúry investovalo Rumunsko, kde priemerné investičné výdavky z verejných zdrojov dosiahli takmer 1,8 % HDP ročne.


Na druhej strane Taliansko, či Belgicko uskutočnili v tomto období najmenšie investície do novej diaľničnej siete, keďže väčšina výdavkov ide len na zlepšovanie už existujúcej diaľničnej infraštruktúry.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie