• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Nový variant omikron sa objavil v Európe skôr, ako sa predpokladalo

Nový variant omikron sa objavil v Európe skôr, ako sa predpokladalo

Šéf WHO zároveň upozornil, že pandémia ochorenia COVID-19 „s nami ešte neskončila“ a znova vyzval na globálne úsilie o distribúciu vakcín do chudobnejších krajín.

Nový variant koronavírusu omikron sa v Európe objavil skôr, ako sa dosiaľ predpokladalo.

Holandský národný inštitút pre verejné zdravie a životné prostredie podľa jeho hovorcu našiel variant v dvoch novo sekvenovaných vzorkách, ktoré odobrali medzi 19. až 23. novembrom. Zatiaľ nie je jasné, či dané osoby navštívili južnú Afriku. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Správy o variante omikron sa objavili minulý týždeň po tom, ako ho 24. novembra identifikovali v Juhoafrickej republike.

Omikron má bezprecedentné množstvo mutácií spike proteínu, niektoré z nich sú znepokojujúce

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že variant koronavírusu omikron predstavuje vysoké riziko nárastu nákaz po celom svete. V niektorých regiónoch by podľa nej mohol mať vážne následky. Informuje o tom spravodajský portál BBC.


„Omikron má bezprecedentné množstvo mutácií spike proteínu, niektoré z nich sú znepokojujúce pre ich potenciálny vplyv na trajektóriu pandémie,“ uviedla WHO v pondelok.

Vyššie riziko infekcie

Generálny riaditeľ Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že vedci po celom svete pracujú na tom, aby zistili, či je nový variant spájaný s vyšším prenosom, rizikom nákazy a ako reaguje na vakcíny. Zatiaľ sa s omikronom nespája žiadne úmrtie.

Šéf WHO zároveň upozornil, že pandémia ochorenia COVID-19 „s nami ešte neskončila“ a znova vyzval na globálne úsilie o distribúciu vakcín do chudobnejších krajín.


Variant omikron identifikovali v Juhoafrickej republike tento mesiac a prvotné dôkazy naznačujú, že predstavuje vyššie riziko infekcie. JAR si vyslúžila pochvalné reakcie za jej rýchle nahlásenie nového variantu.

Cestovné obmedzenia

Prípady nákazy variantom nahlásili vo viacerých krajinách sveta, medzi nimi napríklad v Kanade, Spojenom kráľovstve, Portugalsku, Belgicku alebo Holandsku.


Pre omikron Európska únia, Veľká Británia a USA zaviedli cestovné obmedzenia pre ľudí z juhoafrických krajín, Japonsko oznámilo, že od utorkovej polnoci zatvára svoje hranice pre zahraničných návštevníkov, podobný krok podnikol aj Izrael a Austrália pozastavila svoj plán uvoľňovania obmedzení na hraniciach.


Veľká Británia v snahe zastaviť novú vlnu nákaz variantom omikron plánuje ponúkať posilňujúcu dávku vakcín všetkým dospelým od 18 rokov. Aj americký prezident Joe Biden vyzval ľudí, aby sa dali znova zaočkovať a tiež, aby nosili v interiéroch rúška. Zároveň povedal, že zatiaľ neočakáva zavedenie ďalších cestovných obmedzení ani lockdownov.


Od začiatku pandémie vo svete potvrdili viac ako 262 miliónov prípadov nákazy a päť miliónov úmrtí na koronavírus, ukazujú dáta John Hopkins University.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Európa musí podľa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku. Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu, zdôraznil

europa musi podla michela prejst na vojnovu ekonomiku ak chceme mier musime sa pripravit na vojnu zdoraznil

19.3.2024 (SITA.sk) - Európa musí podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku a posilniť svoju obranu, aby reagovala na hrozbu, ktorú predstavuje Rusko. V článku, ktorý zverejnili európske médiá, vyhlásil, že Európa musí prevziať zodpovednosť za svoju bezpečnosť. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Ak Európska únia nezareaguje správne a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu na zastavenie Ruska, sme na rade my," vyjadril sa Michel s tým, že preto musí byť Európa pripravená na obranu a prejsť do „módu vojnovej ekonomiky". „Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu," zdôraznil.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v marci 2024 (fotografie)

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 Európa urobila pokroky, ktoré zahŕňajú zvýšenie vojenských výrobných kapacít o 50 percent, ale podľa Michela je potrebné urobiť viac. Predseda Európskej rady tiež vyzval členské štáty Únie, aby zabezpečili, že Ukrajina dostane na bojisku to, čo potrebuje.

Európska únia v pondelok schválila ďalšiu pomoc pre ukrajinské ozbrojené sily v objeme 5 miliárd eur.

Viac k téme: Predseda Európskej rady, rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská pomoc Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk - Európa musí podľa Michela prejsť na vojnovú ekonomiku. Ak chceme mier, musíme sa pripraviť na vojnu, zdôraznil © SITA Všetky práva vyhradené.


Počasie