• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Nový slovensko-poľský plynovod nám pomôže s plnením zásobníkov, v prevádzke bude už o niekoľko mesiacov

Nový slovensko-poľský plynovod nám pomôže s plnením zásobníkov, v prevádzke bude už o niekoľko mesiacov

Podzemné zásobníky plynu by sme mohli plniť aj vďaka novému slovensko-poľskému plynovodu. Ten by mal byť do skúšobnej prevádzky uvedený v júli tohto roku.

Ako informoval štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek, po dokončení bude mať plynovod prepravnú kapacitu 5,1 mld. metrov kubických v smere na Slovensko a 6,1 mld. metrov kubických v smere do Poľska.

Zásobníky sú naplnené na 20 percent

K dnešnému dňu (25. apríl 2022, pozn. SITA) má Slovensko naplnené zásobníky na vyše 20 %, pričom celková skladovacia kapacita je 7,3 terawatthodín.


„Takáto kapacita by nám umožnila výrazne diverzifikovať zdroje plynu pre Slovensko. Práve to je v súčasnej dobe, kedy je pre vojnový konflikt na Ukrajine situácia na trhu s plynom napätá, kľúčové. Zásobníky na nadchádzajúcu zimnú sezónu by sme mohli plniť aj z tohto smeru,“ uviedol Galek.

Prepojenie je takmer hotové

Slovensko-poľské plynové prepojenie je po technickej stránke takmer hotové. Už v júli by sa mali začať jeho funkčné skúšky a potrubím tiecť prvé molekuly plynu.


„Po minuloročnom dôležitom míľniku, po tzv. zlatom zvare, kedy došlo k reálnemu prepojeniu slovenských a poľských plynových potrubí, na slovenskej strane sa aktuálne robia už len dokončovacie práce,“ spresnil Galek.

Využívanie globálneho LNG systému

Prepojením na poľskú sieť sa Slovensku otvára možnosť využívať celý globálny LNG systém. Prepojenie plynových systémov Slovenska a Poľska je jeden z najväčších projektov energetickej infraštruktúry na Slovensku, tvorí kľúčovú časť prioritného koridoru severojužných plynárenských prepojení v strednej a východnej Európe.

Prepojovací plynovod má dĺžku približne 164 km. Na poľskej strane je to 61,3 km, dĺžka slovenskej časti je 103 km od štátnej hranice po kompresorovú stanicu Veľké Kapušany.


Slovensko-poľský plynovod je už dimenzovaný aj na prepravu zemného plynu s prímesou vodíka, keďže slovenský prepravca spoločnosť Eustream sa pridal k paneurópskej iniciatíve European Hydrogen Backbone. Výstavba projektu začala na jeseň 2018 a je spolufinancovaná z európskych prostriedkov.


Znižovanie dodávok plynu z Ruska je prioritou. Ak urobíme správne rozhodnutia, do zimy klesne naša závislosť o tretinu


Diverzifikácia dodávok plynu je politickou a bezpečnostnou prioritou nielen Slovenska, ale aj celej Európskej únie (EÚ). Diplomacia SR chce byť v tomto procese nápomocná.


Štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková to povedala po stretnutí s predstaviteľmi Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), s ktorými diskutovala o možnostiach zníženia dodávok plynu z Ruskej federácie.

Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Polovicu dovezeného plynu spotrebuje priemysel

Zníženie dodávok energií z Ruska je podľa Brockovej prioritnou témou EÚ. „Spomedzi európskych krajín Slovensko dlhodobo patrí ku krajinám s vôbec najvyššou závislosťou na dovoze plynu a ropy z Ruska. Spoločné úsilie vlády a súkromného sektora v tomto smere je absolútne nevyhnutné,“ ozrejmila štátna tajomníčka.

Závislosť Slovenska na dovoze zemného plynu z Ruska je podľa Eurostatu na úrovni 85 percent. SR ročne spotrebuje približne päť miliárd metrov kubických plynu, pričom polovicu tohto objemu spotrebúva priemysel. Jeden z prvých nevyhnutných krokov je podľa rezortu ukončenie stavebných prác na rozpracovaných plynovodoch.

Zníženie spotreby ruského plynu

V priebehu nasledujúcich mesiacov bude sprevádzkované plynovodné prepojenie medzi Slovenskom a Poľskom, ktoré umožní nakupovať ďalšie zdroje plynu z terminálu Świnoujście. Nedávno bol tiež úspešne zrealizovaný nákup kvapalného plynu z Chorvátskeho terminálu Krk.


„Diverzifikácia dodávok plynu je politickou a bezpečnostnou prioritou pre Slovensko. Podporujeme Ukrajinu a zároveň znižujeme riziko neočakávaného prerušenia dodávok z Ruska. Zároveň však platí, že pri súčasných cenách plynu sa doterajšia cenová výhodnosť potrubného plynu významne približuje cenám skvapalneného plynu,“ vyhlásila Brocková.

Jeden z najkomplexnejších návrhov na zníženie závislosti Európy od dovozu plynu z Ruska nedávno prezentovala Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). Podľa jej desaťbodového plánu by Európska únia mohla vďaka zvýšeniu energetickej efektívnosti, dodávok z iných krajín a nahradením fosílnych palív inými zdrojmi už nadchádzajúcu zimu znížiť spotrebu ruského plynu približne o tretinu.

Slovensko čakajú veľmi ťažké časy, pre vojnu na Ukrajine príde množstvo Slovákov o prácu

Slovenské firmy už začínajú pociťovať negatívne dôsledky vojnového konfliktu na Ukrajine. Práve to môže mať za následok nárast nezamestnanosti, ktorý hrozí v nadchádzajúcich mesiacoch.


Pracovný trh tak bude na Slovensku zažívať turbulentné časy. V tlačovej správe to uviedla personálna agentúra Grafton Slovakia.

Hrozí hromadné prepúšťanie

Firmy na Slovensku sa podľa personálnej agentúry začínajú venovať tomu, či vôbec nejaké pracovné miesta budú.


Čím dlhšie bude trvať konflikt na Ukrajine a s ním aj pokračujúce sankcie smerom k Rusku, tým viac sa bude zvyšovať neistota na slovenskom pracovnom trhu. Práve náš trh je na podobné situácie zvlášť citlivý – je to práve jeho prevahou automotive priemyslu.

„Napríklad v Nemecku zapríčinilo zvýšenie cien energií a pohonných hmôt vyšší záujem o alternatívnu dopravu. Klesol záujem o kúpu osobných automobilov, predá sa teda menej áut. A keďže je nemecký trh silným odberateľom práve áut zo Slovenska, slovenské automobilky a ich pracovníci poklesom odbytu utrpia," objasňuje aktuálnu situáciu Branislav Jančuška z personálnej agentúry Grafton.

Závody pozastavujú výrobu

Rovnako, ako v období koronakrízy, aj teraz sa najviac začína spomaľovať oblasť priemyselnej výroby a automotive. S uvoľnením opatrení sa očakávalo znovuoživenie ekonomiky - vojnový konflikt na Ukrajine však všetky tieto plány zastavil.


„Viacerí naši klienti nám potvrdili, že museli aktuálne zastaviť výrobu a poslať pracovníkov domov. Kým predtým hlásili nedostatok čipov, momentálne zápasia s nedostatkom komponentov, ktoré sa vyrábali na Ukrajine," tvrdí Jančuška.


Firmy už preto podľa neho pozastavili nábory nových pracovníkov a zdá sa, že sa budú musieť pripraviť aj na vlnu prepúšťania.

Vojna na Ukrajine výrazne spomalí globálnu ekonomiku, prognózy sú z mesiaca na mesiac horšie

Medzinárodný menový fond (MMF) znížil v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine očakávania rastu globálnej ekonomiky na najbližšie dva roky a vplyvy konfliktu prirovnal k „zemetraseniu“. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Vojna zasiahne globálne trhy

MMF predpokladá, že svetová ekonomika sa v rokoch 2022 a 2023 zväčší o 3,6 %, čo je výrazné spomalenie oproti rastu o 6,1 % v roku 2021. Nová prognóza je oproti tej januárovej horšia o 0,8 a 0,2 percentuálneho bodu.


Výhľad pritom ráta s tým, že vojna sa nerozšíri za hranice Ukrajiny, ďalšie sankcie nebudú zamerané na obrovský energetický sektor Ruska a tiež, že vplyvy pandémie budú postupne ustupovať.

Vojna podľa MMF najhoršie zasiahne Ukrajinu a Rusko. Menový fond očakáva, že ukrajinská ekonomika sa tento rok scvrkne o 35 %, zatiaľ čo snahy západu o potrestanie Ruska spôsobia zmenšenie ekonomiky krajiny o 8,5 %.


Keďže však vojna spôsobila zvýšenie cien energií a ďalších komodít, narušila dodávateľské reťazce a posilňuje očakávania trvalejšej inflácie, jej vplyvy budú citeľné takmer všade.

Rast ekonomík v EÚ sa spomalí

V Európe, ktorá sa v súvislosti so svojimi energetickými potrebami vo veľkom spolieha na Rusko, sa rast v roku 2022 pravdepodobne spomalí na 2,8 %, čo je oproti januárovej prognóze zhoršenie o 1,1 percentuálneho bodu.

Na ekonomickom výhľade Spojených štátov sa odráža najmä oslabenie ich obchodných partnerov a tiež plány Federálneho rezervného systému (Fed) ukončiť pandemickú pomoc ekonomike a zvýšiť úrokové sadzby.


MMF prognózuje USA rast o 3,7 % v roku 2022 a o 2,3 % v roku 2023. „Vojna spôsobí vážne spomalenie globálneho zotavovania, spomalí rast a ešte viac zvýši infláciu,“ konštatuje MMF v správe, ktorú zverejnil v utorok.


Zdôrazňuje, že keď vo februári Rusko zaútočilo na Ukrajinu, svetová ekonomika sa ešte nestihla úplne zotaviť z pandémie koronavírusu. „Ekonomické vplyvy vojny sa šíria široko a ďaleko,“ uviedla tiež organizácia.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie