• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Novela zákona o organizácii pracovného času v doprave má priniesť aj vyššie pokuty pre vodičov

Novela zákona o organizácii pracovného času v doprave má priniesť aj vyššie pokuty pre vodičov

Legislatívna úprava z dielne ministerstva dopravy a rezortu práce má vstúpiť do platnosti 2. februára 2022.

Maximálne denné a týždenné časy jazdy, minimálne prestávky a doby denného a týždenného odpočinku v cestnej doprave upresňuje návrh novely zákona o organizácii pracovného času v doprave, o inšpekcii práce a o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní.

Legislatívne návrhy z dielne ministerstva dopravy a rezortu práce sú aktuálne na medzirezortnom pripomienkovom konaní. Legislatívna úprava má priniesť od 2. februára 2022 aktualizované pravidlá týkajúce sa vykonávania cestných kontrol i kontrol dopravných podnikov, ako aj zvýšenie pokút.

Pokuty za porušenie zákona ukladané v blokovom konaní sa majú zvýšiť z 330 na 700 eur a pokuty ukladané v rozkaznom konaní z 500 na 1000 eur. Podľa Národného inšpektorátu práce od 1. januára 2020 do 31. decembra 2020 inšpektori práce uložili vodičom 619 blokových pokút za takmer 58-tisíc eur.


Pri kontrolách v dopravných podnikoch bolo vodičom uložených 73 pokút za 5 870 eur. Inšpektori práce uložili v roku 2020 až 830 pokút vo výške viac ako 418-tisíc eur. Po zvýšení pokút sa očakáva príjem do štátneho rozpočtu vo výške okolo 80-tisíc eur, teda ročne približne o 22-tisíc eur viac.

Zvýšiť sa majú aj pokuty od policajtov

Verejné financie však majú posilniť aj pokuty od policajtov. Podľa štatistických údajov Prezídia policajného zboru ministerstva vnútra v období od 1. januára 2020 do 31. decembra 2020 policajti v oblasti sociálnej legislatívy uložili vodičom na pozemných komunikáciách 2 362 pokút v celkovej výške takmer 175-tisíc eur.


V prípade navýšenia výšky pokút v blokovom konaní tak podľa predkladateľov legislatívneho návrhu získa štátny rozpočet takmer 260-tisíc eur, čo predstavuje navýšenie o viac ako 85-tisíc eur ročne.


Návrh v súlade s nariadením Európskeho parlamentu o tachografoch v cestnej doprave ustanovuje povinnosť pre členské štáty vybaviť do 21. augusta 2024 kontrolné orgány zariadením na diaľkovú včasnú detekciu potrebným na komunikáciu údajov pri vykonávaní cielených cestných kontrol.

Zjednotenie pravidiel v rámci EÚ

Zariadenie pomôže inšpektorom práce a policajtom v selekcii vozidla podľa porušení v tachografe pre vykonanie cestnej kontroly. Za 8 kusov zariadenia pre inšpektorov práce sa má zaplatiť okolo 88-tisíc eur. Pri 16 kusov zariadenia určených pre policajný zbor sa počíta s výdavkom 100-tisíc eur.


Návrh novely zákona má zjednotiť pravidlá vysielania vodičov v odvetví cestnej dopravy v rámci Európskej únie. Určí, že medzinárodná doprava v tranzite cez územie členského štátu nepredstavuje vysielanie. Zároveň určí, ktoré dopravné činnosti majú výnimku z pravidiel týkajúcich sa vysielania, a to najmä v súvislosti s bilaterálnymi prepravami medzi štátmi EÚ.


Kabotážna preprava bude považovaná za vysielanie. Informácie a doklady k vysielaniu sa budú vymieňať prostredníctvom informačného systému o vnútornom trhu, ktorý je už dnes využívaný na spoluprácu medzi štátmi únie.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie