• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Nové zákony o územnom plánovaní a výstavbe prešli parlamentom, nahradia takmer polstoročný stavebný zákon

Nové zákony o územnom plánovaní a výstavbe prešli parlamentom, nahradia takmer polstoročný stavebný zákon

Nové zákony o územnom plánovaní a výstavbe nahradia takmer polstoročný stavebný zákon z roku 1976. Národná rada SR ich odsúhlasila v stredu s veľkým množstvom zmien oproti pôvodnej podobe spolu so súvisiacou novelou kompetenčného zákona.

Vznikne tak nový centrálny Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR, ktorý prevezme kompetencie ministerstva dopravy a výstavby na úseku územného plánovania, výstavby a vyvlastnenia.

Navrhovanú účinnosť zákonov o územnom plánovaní a výstavbe pôvodne od 1. januára 2023 poslanci predĺžili na 1. apríla 2024, potrebné je zaviesť aj nový informačný systém v tejto oblasti.

Výrazné zjednodušenie procesov

Návrhy nových stavebných zákonov pred prerokovaním v parlamente kritizovali najmä samosprávy a občianske združenie Via Iuris, naopak, podporili ich zamestnávatelia, stavební podnikatelia či Inštitút urbánneho rozvoja. Pre množstvo výhrad k obom zákonom sa do spoločných správ k ním dostalo takmer štyristo pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov.

Proces územného plánovania sa má podľa podpredsedu vlády Štefana Holého (Sme rodina) výrazne zjednodušiť. Umožniť to majú samotné postupy, ale aj výrazná elektronizácia územného plánovania, ktorá bude založená na postupnej digitalizácii údajov o území, nových územnoplánovacích dokumentácií v jednotnej forme.

Práve elektronizácia je základom zákona o územnom plánovaní. Doterajšie stupne jednotlivých územnoplánovacích dokumentácií zostanú zachované, doplní sa nový typ dokumentácie – územný plán mikroregiónu.

Čierne stavby majú smolu

Zákon o výstavbe by mal prispieť k profesionalizácii štátnej správy a k znižovaniu administratívnej záťaže v tejto oblasti. Tiež by mal zjednodušiť stavebné povoľovania, najmä elektronizáciou procesov a digitalizáciou dát. Dodatočná legalizácia čiernych stavieb by už nemala byť možná a ak taká stavba vznikne, musia ju zbúrať.

Zmeniť sa má rozhodovacia právomoc pri povoľovaní stavieb. Centrálne bude povoľovanie stavieb riadiť nový úrad pre územné plánovanie a výstavbu. Právomoc doterajších stavebných úradov v mestách a obciach prejde na stavebné úrady, resp. pracoviská novozriadeného úradu s vymedzenou územnou pôsobnosťou. Ten bude mať osem regionálnych pracovísk. Kompetencie doterajších špeciálnych stavebných úradov zostanú zachované, okrem špecializovaných stavebných úradov na úseku výstavby diaľnic, dráh a letísk.

Povoľovanie stavieb po novom

Povoľovanie stavieb by podľa vicepremiéra Holého malo byť cez informačný systém pre územné plánovanie a výstavbu a s odborne spôsobilými osobami, ktoré budú procesne zabezpečovať povoľovanie stavieb pre stavebníka. Jednoduchosť alebo zložitosť procesných postupov bude podľa návrhu závisieť od kategórie stavby. Možnosť ohlásenia, a teda zjednodušeného povoľovania výstavby pre určité kategórie stavieb, zostane zachovaná.


Všeobecne bude povoľovanie stavieb založené na vydaní rozhodnutia o stavebnom zámere, ktoré bude vydávať regionálny úrad pre územné plánovanie a výstavbu. Prerokovanie a pripomienkové konanie k návrhu stavebného zámeru všetkých dotknutých subjektov bude pre stavebníka zabezpečovať odborne spôsobilá osoba – projektant.

Dodatočná legalizácia čiernych stavieb už nebude možná a na rad príde búranie, upozorňuje Holý

Koniec dodatočnej legalizácie čiernych stavieb bude po schválení nových stavebných zákonov najviditeľnejšou zmenou pre verejnosť. Podľa podpredsedu vlády Štefana Holého (nom. Sme rodina) to už po novom jednoducho nepôjde a ak taká stavba vznikne, bude sa dať jedine zbúrať.


Informoval o tom v stredu v súvislosti so zákonmi o územnom plánovaní a výstavbe, ktoré schválil parlament a od apríla 2024 nahradia takmer polstoročný stavebný zákon.

Odstráni sa jeden z problémov

Zmeny tiež predpokladajú, že sa prenesený výkon štátnej správy v stavebníctve na samosprávy vráti späť na špecializovanú štátnu správu. Táto zmena podľa vicepremiéra výrazne pomôže aj odstraňovaniu čiernych stavieb, ktoré by mal zabezpečovať štát.

Tým by sa mal odstrániť aj jeden zo súčasných problémov samospráv, ktoré majú problém so zabezpečením zdrojov na výkon rozhodnutia odstránením čiernej stavby.

Prvý krok majú za sebou

V územnom plánovaní je cieľom výrazne posilniť tento inštitút ako základný nástroj rozvoja v území, a to aj zjednodušením procesu územného plánovania.


„Máme za sebou prvý dôležitý krok, teraz nás čakajú ďalšie – pripraviť v spolupráci s odbornou verejnosťou, rezortami aj samosprávou či už vyhlášky ako aj vyvolané úpravy v desiatkach ďalších predpisov. Potrebujeme nastaviť celý systém tak, aby bol ako celok funkčný a aby splnil reformné očakávania,” uviedol Holý.

Dohoda sa nerodila ľahko

Dohoda na týchto zásadných zmenách sa podľa vicepremiéra nerodila ľahko.

„V priebehu prípravy sme absolvovali desiatky a desiatky odborných stretnutí a rokovaní a strávili sme stovky hodín diskusiou s odborníkmi a konštruktívnymi partnermi. Čelili sme silným tlakom niektorých lobistických skupín v snahe zvrátiť zmenu stavebnej legislatívy alebo aspoň spôsobiť dezinterpretáciami a účelovou manipuláciou maximálny možný chaos,” priblíži Holý s tým, že dokázali nájsť rozumný kompromis.

Riešiť sa môže nájomné bývanie

Nové stavebné zákony, podotkol vicepremiér, sú pre vládu dôležitým krokom, aby mohla začať pracovať na finalizácii štátneho nájomného bývania.


„Nedostatok nájomných bytov je problémom, ktorý bol na Slovensku prehliadaný desaťročia. Aktuálna humanitárna kríza sa pritom už veľmi negatívne prejavuje aj na realitnom trhu a bohužiaľ poženie už aj tak vysoké ceny komerčných prenájmov ešte vyššie,” dodal Holý, ktorý očakáva, že prezidentka SR schválené zákony podpíše.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Piatok 29. marec 2024

horoskopy na dnes piatok 29 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Nebude na škodu veci, ak sa utiahnete trochu do úzadia. Okolie je zvedavé, ako ďaleko sa odvážite ísť. Svoje plány si však nechajte len pre seba.

Býk 21.4. - 21.5.

Pred vami je šťastný deň. Prekvapujúco zvládnete niečo, čo ste už chceli odložiť ako neuskutočniteľné. Večer prijmete pozvanie a dozviete sa tam veľa nového.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Nepreceňujte svoje doterajšie vedomosti a viac pozorujte. Partner vás poverí neľahkou úlohou, neberte ju ako skúšku preverenia vzťahu.

Rak 22.6. - 22.7.

Dnes budete nepokojní a neudržíte prchkosť v prijateľných hraniciach. Poobede budete pokojnejší a urobíte všetko pre to, aby ste nenarušili vzťahy.




Všetky Horoskopy pre Piatok 29. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie