• Dnes je: Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa

Nikto nevie podľa Zelenského predpovedať dĺžku trvania vojny, receptom na ochranu Ukrajiny sú finančná pomoc a sankcie (video)

Nikto nevie podľa Zelenského predpovedať dĺžku trvania vojny, receptom na ochranu Ukrajiny sú finančná pomoc a sankcie (video)

Zelenskyj vyjadril vďaku všetkým tým, ktorí pracujú na posilnení sankcií voči Rusku a zvýšení vojenskej a finančnej podpory Ukrajine.

14.5.2022 (Webnoviny.sk) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že hoci obyvatelia jeho krajiny robia všetko, čo môžu, aby vyhnali Rusov, „nikto dnes nevie predpovedať, ako dlho bude táto vojna trvať". „Bohužiaľ to nebude závisieť len od nášho ľudu, ktorý už teraz zo seba vydáva maximum," povedal prezident vo večernom videopríhovore k národu. „Bude to závisieť od našich partnerov, od európskych krajín, od celého slobodného sveta," dodal.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Je to jediný recept na ochranu slobody tvárou v tvár ruskej invázii. A pre západné štáty to nie je jednoducho výdavok. Nie je to o účtovníctve, je to o budúcnosti", povedal ukrajinský prezident.

Gazprom je už pre Bulharsko minulosťou, vraví Vasilev. Moskva dosiahla úplný opak toho, čo chcela


Bulharsko uvalilo na Rusko ekonomické sankcie, ponúklo Ukrajine opravu pokazenej vojenskej techniky a vyhostilo ruských diplomatov.


Ako referuje New York Times, podľa premiéra Kirila Petkova malo Rusko v Bulharsku tradične veľký vplyv a v Moskve stále nerozumejú bulharskej zmene postoja.

Zastavili im zemný plyn

Prudké zhoršenie vzťahov nastalo predovšetkým po tom, ako Rusko nedávno zastavilo dodávky zemného plynu do Poľska a Bulharska.


V rovnakom čase navyše podľa Petkova ruskí hackeri napadli server bulharskej štátnej energetickej spoločnosti a skomplikovali vyplácanie dôchodkov prostredníctvom bulharských poštových služieb.


Ako poznamenal Petkov, Moskva sa v jednej z najchudobnejších krajín Európskej únie, ktorú dlhodobo považovala za spojenca, snaží o nárast cien energií, nespokojnosť v spoločnosti a následne pád bulharskej vlády.

Gazprom je minulosťou

Bulharský vicepremiér Asen Vasilev však podotkol, že Bulharsko je už na dobrej ceste k zabezpečeniu náhradných dodávok plynu potrubím z Azerbajdžanu a prostredníctvom dodávok skvapalneného zemného plynu po mori do terminálov v susednom Grécku.

„Pre nás je, samozrejme, Gazprom už minulosťou,“ povedal Vasilev. Dodal, že Moskva to prehnala a docielila akurát to, že dovtedy znepriatelené balkánske národy začali spolupracovať, aby boli pripravené, ak by Rusko náhle prerušilo dodávky energií.

Štáty by si z nich mali brať príklad

Napriek náročnej situácii, čo sa týka náhrady za dodávky energií z Ruska, by Bulharsko mohlo podporiť ďalšie kolo sankcií EÚ, ktoré sa pravdepodobne dotknú ropy a zemného plynu. Za udelenie výnimky však zatiaľ nevystupuje tak hlasno ako napríklad Maďarsko.

„Ak si krajina najviac závislá od Ruska a s najnižším HDP na obyvateľa v EÚ môže dovoliť postaviť sa Putinovi, mal by byť schopný postaviť sa Putinovi každý,“ skonštatoval bulharský premiér.

Prezident Duda navrhol Kollárovi, že by Poľsko mohlo pomôcť Slovensku s dodaním plynu a ropy

Predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina) a prezident Poľskej republiky Andrzej Duda sa zhodli, že Ruská federácia presadzuje imperialistickú politiku, pričom odsúdili ruskú agresiu voči Ukrajine.

Predseda parlamentu prijal poľskú hlavu štátu v stredu 11. mája v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu v rámci jeho oficiálnej návštevy Slovenskej republiky.


Poľského prezidenta Boris Kollár zároveň informoval o vojenskej pomoci, ktorú Slovensko poskytlo Ukrajine, za čo Duda Slovensku poďakoval. Tlačovú správu poskytol Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR.

Duda ponúkol pomoc Slovensku

Predmetom spoločného rozhovoru bolo aj ukončenie energetickej závislosti od Ruskej federácie.


„Slovensko je takmer závislé na dodávkach plynu a ropy z Ruska. Hľadáme však priestor a možnosti na to, aby sme to zmenili,“ uviedol šéf slovenského parlamentu.


Prezident Duda sa vyjadril, že v Poľsku budujú plynovod z Nórska a taktiež rokujú so Saudskou Arábiou o nákupe ropy. Slovenskej republike taktiež ponúkol pomoc s dodaním plynu a ropy.


„Chcem Vám poďakovať za Vašu snahu a pomoc, veľmi si to vážime. Je dobré počuť, že náš sused nám vie takto pomôcť,“ poďakoval Kollár. Zdôraznil, že Slovensko sa musí dostať z područia Ruska v oblasti energetiky.

Spoločné rokovania s prezidentom

Na rokovaní s poľským prezidentom Andrzejom Dudom sa spoločne s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom a vedúcim Kancelárie Národnej rady SR zúčastnil aj predseda parlamentnej Skupiny priateľstva s Poľskou republikou Michal Šipoš a predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta.


Poľsko je pripravené zvýšiť dodávky energií Ukrajine, naliehavo potrebujú najmä naftu a benzín


Poľsko je pripravené zvýšiť energetickú pomoc Ukrajine a poskytovať jej stabilné dodávky. Vyhlásili to predstavitelia poľskej vlády v pondelok počas poľsko-ukrajinského energetického fóra, na ktorom sa zúčastnili aj zástupcovia iných krajín a Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA).


Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwa vyhlásila, že v pohybe je nepretržité úsilie na „zaručenie energetickej bezpečnosti Ukrajiny“.


Poľsko dodáva Ukrajine určité energie a palivá odvtedy, ako sa 24. februára začala ruská invázia na Ukrajinu. Úroveň podpory však má stúpnuť. Námestníčka ukrajinského ministra hospodárstva Julija Sviridenková uviedla, že jej krajina naliehavo potrebuje naftu a benzín, pretože ruská armáda ničí jej palivovú infraštruktúru vrátane rafinérií.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie