• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Nikdy som žiadnu dohodu s ostatnými obžalovanými nemal, povedal Kožuch na pojednávaní v kauze Dobytkár

Nikdy som žiadnu dohodu s ostatnými obžalovanými nemal, povedal Kožuch na pojednávaní v kauze Dobytkár

Osem fyzických a päť právnických osôb páchalo podľa prokuratúry trestnú činnosť súvisiacu s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

19.1.2023 (Webnoviny.sk) - Korupčná kauza známa ako Dobytkár vo štvrtok na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici pokračovala výpoveďou jedného z obžalovaných – bývalého generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožucha.

Spresnenie obžaloby

Prokurátor po poslednom pojednávaní v tejto veci spresnil skutky obžaloby, k čomu žiadali obhajcovia v úvode dnešného pojednávania zaujať stanoviská. Senát uviedol, že obhajoba bude môcť stanoviská k spresneniu obžaloby predniesť neskôr a rovnako budú môcť svoje výpovede doplniť aj obžalovaní.

„To, z čoho som obvinený a z čoho som obžalovaný, som nespáchal a ani spáchať nemohol. Som nevinný, nikdy som žiadnu dohodu s ostatnými obžalovanými nemal," uviedol obžalovaný Kožuch s tým, že to, čo uviedol svedok a kajúcnik bývalý šéf jednej zo sekcií na ministerstve pôdohospodárstva Marek Kodada, nie je pravda a nemal s ním nijakú dohodu.

Kodada a jeho úloha

„Vypovedal krivo voči mojej osobe a je to absolútne nehorázne," dodal obžalovaný a doplnil, že k výpovedi ho primälo to, že v spresnení obžaloby sa objavili veci, ktoré hovoril Kodada na hlavnom pojednávaní.

Kodada vo svojej výpovedi v októbri minulého roka popísal, ako sa konali stretnutia s Kožuchom a Martinom Kvietikom, pričom tieto stretnutia boli podľa neho pravidelné aj dvakrát do týždňa a mal ich organizovať Kožuch. Na stretnutiach mali hovoriť o projektoch podaných na PPA.

„Moja úloha bola, aby som bol nárazník medzi Kožuchom a lobistami, aby títo nechodili priamo za ním," uviedol obžalovaný s tým, že po schválení rozhodnutí mu Ľubomír Kropila odovzdal finančné prostriedky a on ich následne „distribuoval podľa kľúča, ktorý bol určený".

Kauza Dobytkár

Úrad špeciálnej prokuratúry podal v kauze Dobytkár obžalobu ešte v auguste 2021 na osem fyzických osôb a päť právnických osôb.

Konkrétne v kauze korupcie spojenej s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA) čelia obžalobe nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, finančník Martin Kvietik, podnikateľ Peter Kuba, bývalý generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, veterinár Ľubomír Kropil, právnik Milan Kopriva a bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas. Jednotlivé skutky v obžalobe sa týkajú najmä korupčných trestných činov a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

V rámci aktuálneho súdneho procesu čiastočne priznal spáchanie trestných činov nepriamej korupcie, respektíve podplácania obžalovaný veterinár Kropil. Trestné činy prijímania úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti poprel. Vinu vo všetkých skutkoch priznal obžalovaný Miklas, ktorý je bývalým hlavným radcom regionálneho úradu PPA vo Zvolene.

Vyhlásenie obžalovaného Miklasa o vine súd prijal a vyhlásil, že dokazovanie sa v jeho prípade nevykoná a súd bude rokovať iba o výroku o treste. Zvyšní obžalovaní vinu popierajú.

Zdroj WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené

Najčítanejšia najnovšia správa

Horoskopy na dnes Štvrtok 28. marec 2024

horoskopy na dnes stvrtok 28 marec 2024

Jednou z najčítanejších rubrík časopisov, novín aj niektorých internetových portálov sú práve horoskopy.

Čítajú ich viac ženy, no zaujmú i mnohých mužov.

Veď, kto by nechcel poznať svoju budúcnosť?

Astrológia nám nehovorí čo máme robiť, má nám len poradiť, čo by sme mali robiť vzhľadom na astrologický vplyv. Nakoniec, každý ma všetko vo vlastných rukách.

Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024

Baran 21.3. - 20.4.

Už nevyčkávajte, dnes treba konať. Poobede si môžete vydýchnuť, všetky úlohy budete mať pod kontrolou. Pozor na zdravie, dnešný výkon vás zaťaží.

Býk 21.4. - 21.5.

Zosilnený vzťah k štúdiu, ako aj potreba zmeny vás bude dostatočne napĺňať, takže sa dnes určite nudiť nebudete. Pripravuje sa neobyčajný zážitok, ak k nemu prispejete.

Blíženci 22.5. - 21.6.

Pocítite prílev energie. Využite ju pre rodinu! Zdá sa, že ste ju v poslednom čase zanedbali. Partner sa vám s niečím zdôverí, majte ohľad na jeho mienku.

Rak 22.6. - 22.7.

Zdá sa, že ste svoju rodinu v poslednom období zanedbali. Nezachádzajte priďaleko! Dnes a zajtra môžete všetko dobehnúť. Zmena vás poteší.




Všetky Horoskopy pre Štvrtok 28. marec 2024





Je nepochybné, že horoskopy v sebe ukrývajú tajomstvá o tom, čo nás čaká v oblasti lásky, rodiny či financií a zdravia. Človek je všeobecne veľmi zvedavý a preto chce vedieť čo ho môže stretnúť, čo ho čaká a či sa to aj naplní. Zároveň vždy dúfa len v to dobré. Preto máme tendenciu všímať si v horoskopoch viac pozitívne veci, ako tie negatívne.

Veľký stravovací horoskop. Jedzte podľa svojho znamenia.

Nečítate pravidelne denný horoskop? Robíte chybu, môžete si tým uľahčiť život!

Prečo radi čítame a veríme horoskopom?

Ako schudnúť podľa znamenia zverokruhu

Čo je najkrajšia vlastnosť vášho znamenia?

Najčastejšie používané klamstvá podľa znamenia zverokruhu


Počasie